Přejít k hlavnímu obsahu

Armáda Spojených států využívala svůj Twitch kanál k rekrutování pomocí falešné giveawaye

17. 7. 2020 | 17:22 Twitch.tv
Na veřejnost se dostal další bizarní případ, ve kterém Armáda Spojených států amerických využívala svůj kanál na streamovací platformě Twitch k rekrutování mladistvých. Problém je, že vše probíhalo pod záminkou falešné giveawaye, ke které měly přístup i děti. Zdá se, že Twitch se situaci snaží dát do pořádku, ovšem kritice se už nevyhne.
U.S. Army
U.S. Army

Armáda Spojených států amerických má svůj vlastní Twitch kanál, na kterém jsou často k vidění rekruti hrající hry, nejčastěji střílečky, jako například Call of Duty nebo Apex Legends. Cílem celé této strategie je natáhnout k sobě co nejvíce diváků a přesvědčit je, že i práce v armádě je solidní kariérní volbou. V této souvislosti se však dostávají na povrch informace, že kanál k tomuto účelu používá pochybné taktiky, jako jsou falešné giveawaye. Podobný případ není novinkou, už v roce 2002 americká armáda vypustila taktickou střílečku America's Army, k jejímuž stažení museli hráči vyplnit osobní a kontaktní údaje.

Jordan Uhl zmiňuje v článku pro The Nation, že při sledování kanálu U.S. Army Esports mu bylo opakovaně podsouváno, že může vyhrát Xbox ovladač Elite Series 2, avšak link ho následně přesměroval na stránku s náborovým formulářem a po ovladači nebylo ani památky. Nejen, že by tak armáda podváděla své diváky, ale dokonce by porušovala americké zákony ohledně propagace. Náborový formulář je navíc pro zájemce starší 16 let, ale přes tento odkaz mají volný přístup i děti kolem 12 let.

Celou věc komplikuje fakt, že tento armádní kanál zabanuje uplně každého, kdo se pokusí kritizovat Armádu Spojených států, což dle Uhla vytváří akorát prostor pro manipulaci mladistvých, kteří sledují propagandu, aniž by si to uvědomili. V současné době to vypadá, že Twitch zakročil a odstranil falešné giveawaye, ovšem už nezabránil vlně kritiky, kterou tento problém vyvolal.