Přejít k hlavnímu obsahu

Čtrnáctiletá streamerka Ewok čelila online sexuálnímu obtěžování

23. 8. 2020 | 19:29 Fortnite
Soleil "Ewok" Wheeler, hráčka FaZe Clan a neslyšící streamerka, se podělila o své zkušenosti se sexuálním obtěžováním a tzv. groomingem, které zažila online.
Ewok
Ewok

Popularita této hráčky Fortnite a streamerky v jedné osobě začala růst loni v létě, kdy ji během svého streamu zmínil oblíbený streamer Ninja. Od té doby čísla na jejím kanálu pouze narůstala, dokonce se stala první ženskou hráčkou organizace FaZe Clan. Ewok však nyní prostřednictvím Twitlongeru sdílela nemilou skutečnost.

Čtrnáctiletá hráčka objasnila, jak se seznámila se 17letým chlapcem, jehož identitu si přeje uchovat v tajnosti. Je sice stále mladá, ale v té době jí ještě bylo pouhých 13 let. Oba si od počátku velmi rozuměli a pravidelně spolu komunikovali, ať už online nebo díky FaceTime. Dívka řekla, že ve stejnou dobu trpěla depresemi a měla problémy se sebevědomím, později ji začal chlapec žádat o nevhodné fotografie.

„Vybízel mě, abych mu posílala fotky a tak,“ uvedla Ewok. „Nevěděla jsem, co dělat, myslela jsem si, že účelem toho bylo skládání komplimentů dívkám, ať už mají nízké nebo vysoké sebevědomí. Považovala jsem to za způsob, jak potvrzovat holkám jejich hodnotu, nebo tak něco.“

Streamerka pokračovala tím, že nevěděla, jak zareagovat. Netušila, že je toto chování trestné. Velmi se bála o všem říct svým rodičům, protože měla strach z jejich zklamání. Po této situaci měla deprese a poté, co chlapci sdělila svůj názor, jejich komunikace vyšuměla do ztracena. Po několika měsících se Ewok ozval znovu a ptal se jí na její Snapchat. Dívka měla nejdříve radost, že se mohou vrátit ke starým dobrým dnům, kdy spolu pravidelně komunikovali. 

Odpustila jsem mu a zapomněla jsem na některé určité věci, které mi udělal.

V té době chlapec měl být již zletilý a prostřednictvím aplikace jí posílal barvité fotografie a videa sám sebe. Ewok byla jeho chováním vyděšená, jelikož byl již legálně dospělý, zatímco ona nezletilá. „Nevěděla jsem jak reagovat, ani co říct. Řekl mi určité věci, které byly extrémní, posílal mi taky dick pics. Dokonce škemral, abych mu taky něco poslala, nebo video.“ Streamerka na jeho vytrvalé pokusy nereagovala, cítila se však provinile. Při zpětném pohledu si uvědomila, že zodpovědný za své chování byl jen on sám. 

Je dospělý, manipuloval se mnou, využil mě a sexuálně mě obtěžoval. On je důvod, proč se dodnes v přítomnosti mužů cítím nepříjemně nebo mám strach. Nikdo si nezaslouží tímhle projít.

O Ewok jste mohli tento měsíc slyšet v souvislosti s tím, že se po ukončení Mixeru vrátila zpátky na Twitch, kde ji mohou její fanoušci podpořit. Streamerka není jediná, kdo v poslední době sdílel své zkušenosti se sexuálním obtěžováním, dokonce vzniklo esportové hnutí #MeToo, toto hnutí poukazuje na sexismus a sexuální obtěžování v oblasti gamingu. Objevují se také další a další zprávy o osobnostech esportu, které mají zkušenost se sexuálním obtěžováním, a v USA dokonce vznikla krizová linka pro hráče počítačových her, zabývající se mimo jiné touto problematikou.

Štítky: Ewok