Přejít k hlavnímu obsahu

Neviditelná, přitom férová výhoda. Polohovací stůl zlepší kondici i pozornost

15. 10. 2020 | 23:00 Všechny hry
Zvedací stoly byly vyvinuté jako lék na problémy spojené s dlouhým sezením u počítače – typicky při hraní her. Vědecká studie kromě pozitivního vlivu na dlouhodobý zdravotní stav prokázala i zlepšení výkonnosti.
Polohovací stoly
Polohovací stoly

Lidské tělo je za statisíce let evoluce naprogramované k pohybu a hromadný přesun k počítačům mu jednoduše nesvědčí. Existuje řada studií, které prokázaly negativní vliv vytrvalého sezení na lidské zdraví. Způsobuje vleklé bolesti zad, podporuje nadváhu, napomáhá ochabování svalstva, zvyšuje krevní tlak a je spojováno s vyšším rizikem kardiovaskulárních nemocí.

Jestli není dlouhodobé zdraví dostatečně hmatatelný argument, pak je tu i okamžitý efekt – vysedávání před monitorem snižuje soustředění o desítky procent, což se logicky odráží na rychlosti reakcí. A to je pro hráče zcela zásadní parametr.

Polohovací stoly

Dlouhé herní seance nemusí ničit tělo

Problémem se v roce 2016 zabývala Studie Texas A&M University a ukázala, že řešení je poměrně jednoduché – k počítači si občas stoupnout. Už 30 minut denně posiluje svalstvo hlubokého stabilizačního systému, což má pozitivní vliv na chronické bolesti zad a držení páteře. Ve stoje tělo spálí více kalorií a přirozeným způsobem zatěžuje kostru, což brání rozvoji obezity, resp. řídnutí kostí.

Jenže přenášet počítač tak, aby si k němu hráč na chvíli stoupnul, je často nerealizovatelné. Přesně z toho důvodu vznikly tzv. polohovací stoly, které během několika sekund změní výšku desky.

Jako ideální východisko je identifikovali i vědci ve výše zmíněné studii. Sledovali zaměstnance call centra před a po nasazení zvedacích stolů a hned během prvního měsíce zaznamenali růst produktivity o 23 %, po půl roce dokonce o 53 %. Stejný benefit teď mohou získat i hráči – lepší soustředění, rychlejší reakce, a tedy vyšší výkon.

Polohovací stoly

Stoupnout, sednout, opakovat

Skvělým řešením jsou polohovací stoly Liftor, které za cenu běžného herního stolu umožňují měnit výšku desky. O všechno se postarají elektromotory a sofistikovaná elektronika. Obsluha jen stiskne tlačítko na ovládacím panelu a odsune/přisune židli.

Tato mladá značka je velmi sebevědomá a je to vidět i na poskytovaných garancích. Základní záruka na stůl je 5 let a za symbolických 999 Kč ji lze prodloužit na 10 let. Zákazník má 30 dní na vyzkoušení, do té doby může stůl vrátit, aniž by musel cokoliv vysvětlovat. Doprava je zdarma a Liftor zvládá doručit hotový stůl mezi jedním a třemi pracovními dny.

Liftor vyniká poměrem výkon/cena a konfigurátorem, ve kterém si sestavíte stůl na míru. Na výběr jsou dvě základní verze, řada rozměrů a barev, držáky pro monitory a počítač, sběrač kabelů, nebo bezdrátová nabíječka pro smartphone. Ceny začínají už od 8 tisíc a ani v nejvyšší specifikaci a s veškerou výbavou se nedostanete přes 16 tisíc.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.