Přejít k hlavnímu obsahu

Esport byl zvolen novou disciplínou Asijských her pro rok 2022

19. 12. 2020 | 18:04 Všechny hry
Tohle bude důležitý milník! Poprvé v historii se esportové týmy zúčastní Asijských her, které sice v našich končinách příliš nerezonují, ale v Asii jde o velkou událost. Pro esport se tak jedná o revoluční krok, který může naznačit možné budoucí zpestření samotných Olympijských her.
Asian Games 2022
Asian Games 2022

Pohled společnosti na esport, a hry obecně, se začíná pomalu měnit. Byť je některými jedinci hraní her stále považováno za adikci, dostávají oba fenomény v mainstreamu stále více prostoru. Ačkoliv se to v současnosti může zdát absurdní, v budoucnu nastane den, kdy se esportové turnaje stanou tradičním sportovním odvětvím. V těchto souvislostech se organizátoři dalších Asian Games, které se budou v Chang-čou konat v roce 2022, rozhodli, že se elektronický sport stane nedílnou součástí největší sportovní události na asijském kontinentu. Pro náš milovaný esport se jedná o revoluční krok, kdy budou cennými kovy ověnčeni také herní šampioni.

Organizátoři mají k tomuto kroku požehnání i od samotného Asijského olympijského výboru, který vyhověl návrhu z roku 2017 a zařadil esport mezi ostatní, dnes notoricky známé olympijské sporty. Esport měl svůj stánek už na Asijských hrách před dvěma lety, kdy se ale jednalo spíše o představení odvětví širší veřejnosti, než o plnohodnotnou soutěžní disciplínu. Informaci o zařazení esportu do programu her potvrdila Asijská federace elektronických sportů, která celou událost komentuje jako „pomoc plně využít potenciál a maximálně pokrýt esport v regionu, což může prokázat význam zahrnutí rostoucího průmyslu do budoucích sportovních akcí“.

Esport se stane součástí asijských olympijských her v roce 2022

Účastníkům však nejde pouze o úspěch, což se týká především (e)sportovců z Jižní Koreje. Tam totiž stále platí povinná vojenská služba a vyhnout se jí mohou reprezentanti, kteří získají na uznávaných sportovních soutěžích zlatou medaili. Zákon o branné povinnosti se ale bude v roce 2022 měnit, a tak se může stát, že ani zlatá medaile nebude dostatečná, aby se mladí muži vojenské službě vyhnuli.

Vás jistě zajímá samotný seznam her, ve kterých se bude za dva roky soutěžit. Ten ale není ještě zcela hotov, ovšem už nyní se předpokládá, že vzhledem k počtu soutěží v League of Legends, Arena of Valor nebo StarCraftu II, že tato esportová „svatá trojice“ bude určovat směr zápolení na Asijských hrách. Na další informace si budeme muset počkat do příštího roku, kdy zasedne ustavující výbor, který všechny podrobnosti ohledně struktury esportového odvětví na asijských olympijských hrách ještě projedná v jednom ze svých bodů.

Štítky: Asian Games