Přejít k hlavnímu obsahu

Uzavřená V4 kvalifikace: eSuba předvedla neskutečný obrat a z LB zamířila pro vítězství

29. 8. 2021 | 17:04 Counter-Strike 2
Dvě otevřené kvalifikace určily osm týmů, které živí naději na postup na slavný V4 Future Sports Festival. Třetí ročník o prize pool v hodnotě 8 milionů korun zavítá opět do Budapešti, a kromě vítězů 1. Tipsport COOL ligy a Mistrovství Slovenska mohl kdokoliv zkusit štěstí v otevřeném cyklu. Nyní už to ale bude jen o vyvolené osmičce.
Účastníci CZ/SK kvalifikace
Účastníci CZ/SK kvalifikace
Zdroj: PLAYzone / Y-Games

1. kolo WB: Úvodní první kolo velkého Double Elimination pavouku se hrálo jen na jednu mapu, kde se nabízela možnost nějakého překvapení, i tak ale všechny zápasy dopadly podle plánu. Dále šli celkem jednoznačně headhunters a Dynamo Eclot, více se naopak zapotili Gifted.uRage. Nejvíce napínavým soubojem byl však ten na našem streamu, mezi rivaly eSubou a ENTERPRISE esports na mapě Overpass, dobrou pro obě pětice. Na něm po vyrovnaném začátku lépe začali hráči v červenobílém, kteří hráli místo AdejisexperriencemeSuba se však nenechala zahanbit a i díky pěkným momentům od Pechyna a sAvany dokonce první půlku vyhrála 8:7. A v druhé půlce hráči této organizace nechtěli zastavovat, z nepříznivého stavu 8:9 udělali 13:9 a mířili do vítězného finiše. Jenže vyhrané eco ENTERPRISE vše změnilo, Elive a spol. se dostali zpátky do hry a hnali hru alespoň do prodloužení. Modrá krev sice po chvíli stále držela vedení 14:11, pěti body ale ENTERPRISE dokonce vyhráli v základní hrací době!

2. kolo WB: Další část horního pavouku, kde už se hrálo systémem BO3, rozjeli Fadee Gaming a Dynamo Eclot. Favorité byli samozřejmě hráči okolo nbqqa, a podle toho to tak vypadalo i na serveru. Na Ancientu začali jako obránci, rozjeli drtivé představení s hlavním hrdinou jménem ZEDc s 32 killy, kde hráli tak trochu one-man show, a vyhráli 16:6. Na Vertigu Fadee Gaming sice vyhráli první kolo, což mohlo znamenat vyrovnanější průběh celý bitvy, DNE však řekli jasné ne! Jedenáct bodů za teroristy a pět dalších za CT znamenalo výhru 16:7 a postup bez komplikací do finále horního pavouku.

Druhý mač tohoto kola obstarali ENTERPRISE s Headhunters. Favorit byl i tu jasně daný, přeci jen se považuje i za kandidáta na samotný postup. Musel však zase hrát místo Adejisexperriencem, což určitě mohl být i jeden z důvodů, které hru tohoto celku poznamenaly. První mapu dokázali po vyrovnaném souboji vyhrát Headhunters 16:13, tu druhou naopak stejným skórem zase ENTERPRISE. Na streamu jste ale mohli z časových důvodů vidět pouze třetí mapu, na kterou místo nejlépe střílejícího hráče Headhunters frediho nastoupil NIO, bývalý reprezentant eSuby. Ten svého staršího kamaráda nahradil více než dobře, nastřílel totiž 33 killů a měl K/D téměř 4! I díky němu si Headhunters udělali na Infernu ze svých soků dobrý den, za CT stranu stříleli jejich veškeré pokusy a v konečném součtu jasně vyhráli 16:5!

3. kolo WB: Finále horního pavouku se tedy odehrálo mezi dvěma dosud stoprocentními pěticemi - Dynamo Eclot a Headhunters. Mix okolo MAXXE začal na Dust II skvěle, DNE úvodních sedm kol nedokázali najít recept na úspěch, pak se ale trochu zvedli a dokázali získat šest bodů. Tento mírný rozdíl ale Headhunters za obranu stále dokázali držet, v závěru ho dokonce vyšperkovali a vyhráli 16:10. Na druhé mapě Vertigo to dlouho vypadalo hodně stejně - zyored, KWERTZZ, NIO, MAXX a suplick opět skvěle začali, z vedení 7:2 se ale nakonec stalo zase jen 9:6. Po vyhraných pistolích to už vypadalo v další výhru, jenže DNE se nevzdali a začali šlapat jako dobře namazaný stroj, zejména díky K1-FiDovi. Kolo za kolem, bod za bodem a stav byl rázem 12:13 z jejich pohledu, později dokonce 16:14 a zápas šel na decider. Inferno poprvé začalo vyrovnaně, týmy se přetahovaly o každý kus pixelu, což mělo za následek stav 8:7 pro Headhunters. V druhé půlce ale Dynamo Eclot rozjeli skvělou jízdu, na které měl velký podíl ZEDc s 30 killy, soupeři povolili jediné kolo a s výhodou jedné mapy je uvidíme v zítřejším velkém BO5 finále o postup na V4 International Cup!

Spodní pavouk: V nižší části pavouku postoupili do druhého kola po vzdání od Gifted.uRage Dark Tigers, a také eSuba po výhře nad eEriness MARVO, kteří ale hodně kousali a muselo rozhodnout až prodloužení. Modrá krev pak dokázala i přes ztráty mapy porazit Fadee Gaming, ENTERPRISE si naopak spravili chuť hladkou výhrou nad Dark Tigers. Z toho tedy vyplývá, že jsme ve finále spodního pavouka opět viděli souboj eSuby s ENTERPRISE, dvou před začátkem největších favoritů. Tentokrát lépe hrála modrá krev, která výhrou 2:0 svého rivala eliminovala z celé kvalifikace, ve které měli obří šanci. O postup do velkého finále se popere s Headhunters, vítěz se s nevýhodou jedné mapy postaví Dynamo Eclot.

Finále LB: Kuriózní situace nastala ve finále LB mezi týmy eSuba a Headhunters. Tento zápas byl kontumován ve prospěch prvního jmenovaného týmu. Důvod? Dle vyjádření hráče zyored, se jejich spoluhráč místo zápasu, který měl začít v 13:00, rozhodl jít nakupovat. Ve finále se o postup utká Dynamo Eclot a eSuba od 16:00!

Finále: Dynamo Eclot díky pozici z Winner Bracketu vstupovali do BO5 s výhodou 1:0 na mapy. První mapa, která byla Overpass ,ukázala sílu eSuby, která na T-side dokázala vyhrát suverénně první polovinu 11:4. Po změně stran Dynamo Eclot dokázalo získat pouze bod a první mapu tak získává modrá krev ve svůj prospěch a srovnává stav na 1:1! Druhá mapa, kterou se stalo Vertigo, byla o dost více vyrovnaná. První polovinu zvládla eSuba opět o trochu lépe a za stavu 8:7 na CT-side získala výhodu. Celou druhou polovinu si pak body střídavě připisovaly oba týmy, v závěru ale eSuba našla druhý dech a dokázala hru ovládnout 16:14.

V poslední mapě, kde měli hráči Dynamo Eclot poslední šanci zastavit rozjetý modrý vlak, se jim to v první polovině mapy nejen nedařilo, vítězství vypadalo téměř nedosažitelně. Dlouhých 9 kol nebyla eSuba k zastavení a když si za stavu 10:1 Eclot připsali první bod, jako by se jim do žil nalila druhá míza. Zápas však dokázali dotáhnout pouze do stavu 6:14, poté už se ale modří rozhodli, že stačilo, na své konto si připsali matchpoint, který pak v zápětí proměnili ve výhru znamenající postup na V4 Future Sports Festival.


Cesta až na V4 Future Sports Festival je strastiplná, ale zkoušet se podobné příležitosti prostě musí. V září je na programu V4 International Cup o 25 tisíc euro, kde z 8 účastníků postoupí do Maďarska rovná polovina, a právě CZ/SK scéna zde má jeden vlastní slot. Kromě dvou slotů pro soutěže vybrané Českou a Slovenskou asociací esportu tedy existuje reálná šance, že bychom na velkolepém eventu se čtyřmi Tier 1 týmy mohli vidět i dalšího reprezentanta naší scény. V teoretické rovině je ve hře i čtvrtý zástupce, a to skrze celoevropskou kvalifikaci.

Oficiální postupová infografika
Oficiální postupová infografika
Zdroj: V4 Future Sports Festival

Pokud budeme postupovat krůček po krůčku na infografice výše, tak jsme aktuálně ve druhé fázi. Uzavřená kvalifikace pro CZ/SK scénu se odehraje právě o tomto víkendu, osmička týmů se utká o jeden postupový slot. Komentáře se na našem Twitch kanále zhostí Matěj 'Straty' Cihlář a Matej 'forji' Kmiť, oba dny se můžete těšit na dlouhé vysílání startující vždy v 13:00. O komentátorech to ale nebude, hlavní show na sebe jistě strhnou týmy.

Hlavním favoritem uzavřené kvalifikace bude tým ENTERPRISE esports, který potvrzuje parádní formu na všech možných frontách. Jeho hráči jistě budou chtít využít absenci Entropiq Prague a SINNERS a nespoléhat se na triumf v 1. Tipsport COOL lize či na Mistrovství Slovenska. Role největšího konkurenta by se mohla zhostit eSuba, ta ale nemá s EP v letní části sezóny vůbec dobrou bilanci. Kousat jistě budou také Dynamo Eclot, kteří by se dali zařadit do TOP 3, zapomínat se ale nemůže ani na nenápadný tým Headhunters. Pod tímto názvem se nachází sestava plná zkušených hráčů, jako jsou fredi, MAXX nebo zyored – prostě pětice, která ve 2. Tipsport COOL lize ještě pod názvem Cryptova neztratila jediný bod. Překvapit jistě mohou Dark Tigers i silný mix se zahraničními hráči jménem Brambůrky, za papírově největší outsidery se pak dají označit celky Gifted.uRage a Fadee Gaming.

Co se týče formátu, tak celá osmička se utká v jednom velkém Double Elimination pavouku, kde se úvodní kolo odehraje na jednu mapu, poté se přejde na BO3 a finálový zápas o postup už bude BO5 s výhodou mapy.

Kdo si rád sledování zpříjemní, tak na postupující tým si můžete vsadit u sázkové kanceláře Tipsport, a to jak u té české, tak i na té slovenské, která je partnerem kvalifikace. Na výběr samozřejmě budou i vybrané zápasy.

V4 Future Sports Festival CZ/SK kvalifikace: WB
  Slovensko Fadee16            
 Sobota 13:00   Slovensko Fadee0         
  Slovensko Gifted.uRage13            
    Sobota 14:00   Česká republika Dynamo Eclot2      
  Slovensko Dark Tigers8            
 Sobota 13:00   Česká republika Dynamo Eclot2         
  Česká republika Dynamo Eclot16            
       Sobota 17:45   Česká republika Dynamo Eclot1   
  Slovensko ENTERPRISE16            
 Sobota 13:00   Slovensko ENTERPRISE1         
  Česká republika eSuba14       Neděle 16:00   Česká republika eSuba 
    Sobota 14:00   Česká republika Headhunters1      
  Česká republika eEriness6            
 Sobota 13:00   Česká republika Headhunters2     Česká republika eSuba3   
  Česká republika Headhunters16            
V4 Future Sports Festival CZ/SK kvalifikace: LB
           Česká republika Headhunters-   
     Slovensko ENTERPRISE2         
  Slovensko Gifted.uRageFF Sobota 17:00   Slovensko ENTERPRISE0 Kontumace   Česká republika eSuba 
 Sobota 14:00   Slovensko Dark Tigers0         
  Slovensko Dark TigersW    Sobota 20:00   Česká republika eSuba1   
     Slovensko Fadee1         
  Česká republika eSuba19 Sobota 17:00   Česká republika eSuba2      
 Sobota 14:00   Česká republika eSuba2         
  Česká republika eEriness16            
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.