Přejít k hlavnímu obsahu

Dvojnásobný mistr evropy, přesto nikdy vítěz MČR. Nejsmolnější momenty historie MČR

2. 11. 2021 | 14:22 League of Legends Preview
Guseppe MČR v League of Legends se blíží a nikdo asi nebyl na naší scéně větším smolařem, než dvojnásobný mistr Evropy a účastník čtvrtfinále světového šampionátu Matyáš “Carzzy” Orság. Zúčastnil se třech finále MČR a bohužel v ani jednom neuspěl. Dokonce možná v daných chvílích ani netušil, že se v budoucnu potká v jednom týmu s tím, kdo ho na MČR porazil.
Krok od titulu
Krok od titulu
Zdroj: PLAYzone

Jedna z charakteristik domácí League of Legends scény je to, že každý rok se objeví unikátní sestava, která je naprosto dominantní a většinou si na MČR dojde pro velice pohodlné vítězství. Vlastně nikdy jsme se nedočkali pořádně vyrovnaného finále a o to těžší muselo být pro poražené vzpomínat na finále. Ovšem Matyáš “Carzzy” Orság dokázal tyto neúspěchy překonat a se třemi stříbrnými medailemi z MČR se stal dvojnásobným mistrem Evropy, ale jak to vlastně všechno začalo?

PLAYzone
PLAYzone
Foto: PLAYzone

Během svého prvního finále v roce 2017 se Carzzy dočkal hodně nepříjemné prohry 2:0 ve finále proti eSubě, ze které se pro něj stal takový nemesis domácí scény. V sestavě modré krve v té době hrál jeho současný spoluhráč z týmu MAD Lions Marek “Humanoid” Brázda a na botu si to rozdal proti dalšímu českému marksmanovi Patrikovi “Patrik” Jírů (v té době hrající pod přezdívkou Sheriff). Nicméně na první účast se nejednalo o špatné představení.

Druhé zklamání přišlo o rok později, kdy Carzzy znovu nestačil na eSubu a ani tentokrát nedokázal urvat ve finále s týmem LanCraft ani jednu hru. Na botu se potkal s Nardeusem, který se s profesionálním hraním League of Legends rozloučil právě v tomto finále. Pro mnoho lidí se to dalo brát, jakožto takové pomyslné předávání koruny krále na roli ad carry mladému Carzzymu, ale ten už měl v té době jiné plány. Po tomto MČR odešel do zahraničí, ovšem zlato z největší domácí esportové akce mu stále chybělo.

Předávání stříbrných medailí
Předávání stříbrných medailí
Foto: PLAYzone

Dostali jsme se do roku 2019, kdy se Carzzy už na domácí scéně neukazoval, ale přesto se rozhodl pro MČR vrátit a zkusit s mixem pod názvem Srdce Nehasnou napotřetí porazit eSubu. Bohužel ani tentokrát mu to nevyšlo, ale narozdíl od minulých let už dokázal minimálně jednu hru urvat a málem jsme se dokonce dočkali i poslední páté hry, ale eSuba zvládla čtvrtou hru otočit z nepříznivého stavu a zkompletovat tak svůj zlatý hattrick. Naopak sestava Srdce Nehasnou se rozešla a Mortscheho dnes známe jako komentátora, Carzzyho jako dvojnásobného mistra Evropy a Denyka jako hráče evropského kalibru, momentálně hájícího barvy Excel Esports.

Kromě Carzzyho ovšem stále také chybí zlatá medaile Ondřeji “Ordno” Prachařovi, který shodou okolností hrál s Carzzym ve dvou zmíněných finálových zápasech v letech 2017-2018. Dnes hájí barvy týmu SINNERS a patří k nejlepším midařům na naší scéně. V rozhovoru po postupu na MČR nám prozradil, že druhých míst už bylo dost a letos si jde pro titul. Bude to právě on s týmem SINNERS, kdo sesadí eSubu z domácího trůnu?

Štítky: Guseppe, MČR, Carzzy, Ordno
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.