Přejít k hlavnímu obsahu

Kvalifikace je u konce, tahle šestnáctka si to o víkendu rozdá o osmý titul mistra České republiky

1. 11. 2021 | 13:30 Hearthstone MČR
Styxon, Namcor, Matty, Scruffy, Jarla, Faeli a v neposlední řadě En1gma. Tak zní jména sedmi mistrů České republiky v karetní hře Hearthstone. Zatím nikdo nedokázal vybojovat mistrovský titul dvakrát, čtyři hráči se o to ale opět budou v letošním roce pokoušet. Vedle nich ale nastoupí dvanáct dalších elitních hráčů, kteří si nebudou brát s nikým servítky.
Finalisté MČR v Hearthstone
Finalisté MČR v Hearthstone
Zdroj: grafika PLAYzone

Cesta za osmým titulem proběhne již tento víkend. Bitva o český titul proti sobě svede třináct českých a tři slovenské hráče, kteří se poperou o 30 tisíc korun a trofej šampiona. Poslední dvě kvalifikace byly na programu minulý týden a rozhodující klání se odehrálo dokonce teprve včera večer. Každý jeden bod mohl být rozhodující, vedle šťastných postupujících tak najdeme mnoho případů plných zklamání. Řada známých jmen totiž neuspěla.

Přímou pozvánku si vysloužili čtyři z posledních mistrů, Petr "En1gma" Balcar, Oldřich "Faeli" Mahdal, Jaromír "Jarla" Vyskočil a Matyáš "Matty" Kalužný, všichni ostatní si museli vydobýt šanci v deseti kvalifikačních turnajích. Meta postupové dvanáctky se pohybovala okolo 140 MČR bodů, takže pro postup bylo potřeba například jednou zvítězit a k tomu v dalších turnajích posbírat nějaké drobné. Nebo být dostatečně konzistentní v celém průběhu.

Křišťálová lupa
Křišťálová lupa
Zdroj: grafika PLAYzone

Přesně poslední věta je totiž krásným příkladem cesty Jiřího 'Naruto21' Klímy. Ten se stal jediným hráčem, který bodoval ve všech deseti MČR Nightcupech, přitom se jen jednou dostal do nejlepší čtveřice turnaje, a stejně mu to stačilo na ovládnutí kvalifikačního žebříčku. Hranici 200 bodů spolu s ním pokořil také Martin 'Zukys' Rücker, který se vysoko držel od začátku, kdy třikrát za sebou postoupil do semifinále, ale i přesto si musel účast na finále zpečetit až v posledním turnaji. Právě dva nejlepší hráči ani jeden turnaj nevyhráli, což prokazuje krásu Hearthstonu v podobě potřebné konzistentnosti výkonů. Dalších pět hráčů v pořadí si výhru připsalo.

Mezi smolaři naopak najdeme jediné dva vítěze MČR Nightcupu, kterým ale bodový zisk na postup těsně nestačil. Řeč je o FeedErikovi a také finské hráčce Dettomon, která nenavázala na loňskou účast jiného cizince, Španěla Pepeho. Když už se bavíme o těch národnostech, tak stojí za to zmínit, že potřetí v historii budeme mít v boji o český titul tři slovenské hráče. Jako jediný si svoji premiéru odbude Dominik 'majsssster' Furka, totéž si pak mohou říct také další tři Češi – Dominik 'Eichii' Eichenberger, Michal 'CptBoatsNHoes' Šváb a Jan 'tuning' Trpišovský. Poslední jmenovaný hráč je vůbec nejpříjemnějším překvapením celé kvalifikace, protože si postup zajistil hned po prvních třech turnajích. Totéž platí také o loňském vicemistrovi Milanu 'm1lan' Šnajdrovi.

Jak vypadá finální pořadí kvalifikace, můžete najít zde. Můžete namítat, jestli postoupivší dvanáctka skýtá opravdu ty nejlepší hráče domácí scény, i o tom však bývají karetní tituly. Důležité je to, že finální seznam účastníků už je známý a my se všichni můžeme těšit na velkolepý turnaj, který proběhne už tento víkend. Speciálním kořením letošního MČR bude fakt, že teprve pár dní před jeho konáním vyjde do Hearthstone mini-set s názvem Deadmines. Hráči tak budou mít netradičně krátkou dobu na adaptaci, která prokáže další z mnoha hráčských kvalit. Poslední informací je potřebná skutečnost, že losování skupin proběhne 2. listopadu od 19 hodin živě na našem streamu. Turnaj je na programu až o víkendu, příběh se ale začne psát už zítra!

Seznam účastníků Vodafone MČR v Hearthstone, rozdělený podle losovacích košů:

  •  Česká republika Petr 'En1gma' Balcar
  •  Česká republika Oldřich 'Faeli' Mahdal
  •  Česká republika Jaromír 'Jarla' Vyskočil
  •  Česká republika Matyáš 'Matty' Kalužný
  •  Česká republika​​​​​​​ Jiří 'Naruto21' Klíma
  •  Česká republika​​​​​​​ Martin 'Zukys' Rücker
  •  Česká republika​​​​​​​ Jan 'tuning' Trpišovský
  •  Česká republika​​​​​​​ Štěpán 'Norwis' Šimek
  •  Slovensko​​​​​​​ Benjamín 'Benko' Mravec
  •  Česká republika​​​​​​​ David 'davidek' Lorenc
  •  Česká republika​​​​​​​ Milan 'm1lan' Šnajdr
  •  Česká republika​​​​​​​ Michal 'CptBoatsNHoes' Šváb
  •  Česká republika​​​​​​​ Dominik 'Eichii' Eichenberger
  •  Slovensko Michal 'Jožo' Jozefek
  •  Slovensko​​​​​​​ Dominik 'majsssster' Furka
  •  Česká republika​​​​​​​ Jan 'BlizzconJan' Smutný
Štítky: MČR
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.