Přejít k hlavnímu obsahu

Žebříčky herních videí s negativními reakcemi končí, YouTube ruší počítadlo u palců dolů

11. 11. 2021 | 19:00 Všechny hry Lifestyle
Společnost YouTube se rozhodla pomoct tvořitelům kontentu na YouTube tím, že odstraní počítání palců dolů. Diváka prý odradí vysoké číslo u tohoto tlačítka a video si kolikrát ani nepustí. Mělo by to zabránit šikaně a zlému chování na úkor daného YouTubera. Tento krok prý není poslední a do budoucna můžeme očekávat další podobná opatření.
Odstranění počítadla u palců dolů
Odstranění počítadla u palců dolů
Zdroj: Youtube

Společnost YouTube pro publikum ruší celkové počítání negativních reakcí palců dolů. Tento údaj bude soukromý pouze pro toho, kdo video na YouTube nahrál. Veřejné tedy zůstanou pouze počty komentářů a palců směřujících nahoru.

„YouTube se snaží být místem, kde mohou tvůrci všech velikostí i prostředí, ze kterého pochází, sdílet svůj hlas. Abychom zajistili, že YouTube podporuje interakce mezi diváky a tvůrci, které jsou vystavěné na vzájemném respektu, zavedli jsme několik funkcí a zásad pro zlepšení celkového zážitku. Počty disliků budou na YouTube soukromou informací, tlačítko ale nezmizí. Změna se začne postupně zavádět od dnešního dne,“ vysvětlují zástupci platformy v novém prohlášení. Chtějí totiž vytvořit exkluzivní a respektující prostředí, kde mají tvůrci možnost uspět a cítit se bezpečně. Přiznávají také, že to není jediný krok, který v zájmu ochrany proti obtěžování na internetu provádí.

YouTube odstraňuje počítání palců dolů
YouTube odstraňuje počítání palců dolů
: YouTube

Zavádění těchto opatření je výsledkem objektivního testování, které prováděli testeři několik týdnů. Testování odhalilo, že absence počítadla odrazuje mnoho lidí od toho, na tlačítko kliknout. Dále se zjistilo, že k větším vlnám disliků dochází spíše na menších kanálech, které si na to stěžují. Počítadlo divákům ve velké míře slouží také jako rozhodování o tom, zda si mají video pustit.

„Chceme vytvořit inkluzivní a respektující prostředí, kde mají tvůrci možnost uspět a cítit se bezpečně. Toto je jen jeden z mnoha kroků, které podnikáme, abychom tvůrce nadále chránili před obtěžováním,“ vyjádřil se k situaci samotný YouTube.

S odstraněním počítadla přichází však i ohlasy negativní. Znamená to například úplně zmizení žebříčků herních i ostatních videí s negativními reakcemi. Už tedy přesně neurčíme, jaké video je nejvíce dislikované, ale pouze které video se lidem nejvíce líbilo. S tímto krokem se komunita rozděluje na dvě skupiny. První, které to vyhovuje a druhou, které se nelíbí, že se YouTube mění na místo, kde se v ohledu palců nahoru a dolů popírá vyjádření svého vlastního názorů.

Jak tuto YouTube změnu vidíte vy?

Myslím si, že je to skvělý nápad
0% (0 hlasů)
Tento nápad se mi nelíbí
100% (1 hlas)
Celkem hlasů: 1
MČR lístky
MČR lístky
Zdroj: PLAYzone
Štítky: Youtube