Přejít k hlavnímu obsahu

Sexuální obtěžování v Activison Blizzard se táhnou až za samotným generálním ředitelem

18. 11. 2021 | 16:10 Všechny hry Lifestyle
Nekonečné oplétačky se zákonem a obvinění ze sexuálního obtěžování uvnitř Activision Blizzard stále neberou konce. Podle nejnovějších informací je však situace daleko vážnější, než se zprvu mohlo zdát. Všechna obvinění a problémy totiž pravděpodobně pramení u samotného generálního ředitele.
Bobby Kotick, CEO
Bobby Kotick, CEO
Zdroj: Scott Olson/Getty Images

Activision Blizzard CEO Bobby Kotick si dle všeho byl vědom obviněních ze sexuálního zneužívání uvnitř společnosti již dlouhá léta. Zde to ale nekončí, šokující zpráva z The Wall Street Journal odhaluje, že on sám má bohatou historii s obtěžováním a hrubým chováním. Activision Blizzard je kvůli těmto oplétačkám po červencovém soudním sporu pod intenzivním drobnohledem, nyní však nové zprávy dokonce přidávají další dříve nehlášená obvinění.

Jak to vypadá, všechny tyto problémy směřují až k vrcholu, tedy k samotnému Kotickovi, jelikož poslední zpráva zveřejňuje nové znepokojivé příběhy, které dokazují, že sám CEO není žádný svatoušek. V jednom případě prý ututlal znásilnění přímo ve studiu vlastněném Activisionem. V jiném prý sám Kotick v roce 2006 obtěžoval jednu ze zaměstnankyň a když se ohradila, měl jí vyhrožovat smrtí. Celá kauza se prý řešila mimosoudně.

Prodej lístků
Prodej lístků
: grafika PLAYzone

Seznam podobných incidentů se táhne i po následující roky. Activision Blizzard si dokonce najalo nezávislou právnickou firmu WilmerHale pro přezkoumání praktik ve společnosti. Stát Kalifornie od té doby obvinil Activison Blizzard i WilmerHale ze zadržování a potlačování důkazů. K novým obviněním se samozřejmě vyjádřil i mluvčí obviněné strany. Zpráva uvedená ve Wall Street Journal se jich údajně dotkla, jelikož studio v čele s Kotickem prý všechny tyto problémy řeší a naopak bojuje proti obtěžování a snaží se vytvořit to nejpřívětivější pracoviště.

Jak můžeme sledovat, není lehké se dostat celé věci na kloub. Mluvčí WSJ Steve Severinghaus však trefně zmínil, že nic v prohlášení Activision Blizzard nezpochybňuje fakta v nově zveřejněné zprávě plné dalších obvinění. Kotick se sám písemně k těmto obviněním ohradil. V reakci se také ozvala advokátní skupina A Better ABK vytvořená zaměstnanci Activision Blizzard, kteří neplánují přestat s protesty, dokud nebude Bobby Kotick nahrazen ve funkci generálního ředitele. V plánu jsou také stávky, ty evidentně však nic neřeší, jelikož už jedna z nich proběhla v červenci.