Přejít k hlavnímu obsahu

Česko má vicemistra světa! Novými šampióny se stává tým NewHappy

19. 12. 2021 | 15:18 PUBG: Battlegrounds Turnaj
Je to tady, vrchol světového esportu v oblíbené battle royale hře spěje ke svému konci. Již tento víkend poznáme nového světového šampióna, který si zároveň uždíbne největší část prize poolu, většího než třeba na Mistrovství světa ve hře League of Legends, či na Major turnaji v CS:GO! Zůstane titul v Asii, poputuje do jiné části světa či se dokonce šampiónem stane český hráč?
Noví mistři světa
Noví mistři světa
Zdroj: PUBG CORPORATION

Update #1:  Ve čtvrteční Grand Survival fázi tým musel zaznamenat vítězství, aby postoupil do Grand finále. Nejlépe začal FURY, jenž ovládl první hru a stal se tak jediným zástupcem regionu APAC v Grand finále. Na druhém místě skončil tým TSM, ten se nešťastným průběhem v první hře nenechal ovlivnit a díky vítězství v druhé hře postoupil, což znamená, že i PiXeL1K se jako trenér do Grand finále podívá! Závěr patřil dvěma asijským zástupcům KaiXin Esports a Petrichor Road, kteří tak doplnili již tak početný zástup asijských týmů, kterých se ve finále představí rovnou 7! První finálové hry pokračují v pátek od 11:00 našeho času.

Update #2: V pátek se odehrálo prvních 5 her samotného finále,  nejlepší výkon podal tým Heroic, ukořistil 47 zabití, poslední hru dokonce vyhrál. Můžeme si tak pohrávat s myšlenkou, že Česko budou mít světového vítěze v podobě Matějě "Nowikk" Krmely, avšak cesta to bude ještě dlouhá, čeká nás stále 10 her.  Náskok 24 bodů ovšem vypadá velmi slibně. Jejími hlavními pronásledovateli jsou čínský tým NewHappy a evropský Team Liquid. Zklamáním dne jsou zajisté Gen.G, tedy vítězové z roku 2019, kterým se příliš nedařilo a nachází se až na 14. místě. Další hry jsou na programu v sobotu opět od 11:00! 

Update #3: V sobotních hrách Heroic úplně nenavázal na úspěšný start, naštěstí  vyhrál 4 hru a úspěšně ubránil první příčku.  Tento den si připsal dohromady 40 bodů. Jejich hlavní pronásledovatel NewHappy dokázal vyhrát rovnou dvě hry a náskok stáhl pouze na 13 bodů. Jedná se tak o rozdíl jedné hry. Co se týče ostatních týmů, ty už značně ztrácí a budou především bojoval o třetí místo. Tabulka zde je ovšem velmi vyrovnaná rozestup mezi 3. až 8. místem je pouhých 8 bodů! Jedním z těchto týmů je i TSM, kde jako trenér působí PiXeL1K, severoamerická organizace se nachází na průběžné 4. příčce. Nedělní závěrečné hry začínají opět v 11:00.

Update #4:  Nedělní hry hned ze začátku nabídly neuvěřitelnou podívanou. Hned první hru dokázal Heroic získat 2. místo se 17 killy a zvýšil náskok na 32 bodů. Bohužel v té další se tým připletl do nešťastné přestřelky, kvůli které získal 13. místo a odnesli si 0 bodů. Toho dokonale využil jejich úhlavní soupeř NewHappy, který hru vyhrál s neuvěřitelnými 18 killy a snížil náskok na pouhé 4 body! Hned další hru  Heroic náskok zvýšil, aby o něho  v předposlední hře opět přišel. Bohužel pro české fanoušky dokázal čínský tým uhrát více bodů i v poslední hře a s náskokem pouhých 4 bodů celý turnaj ovládl a kromě obrovské částky z prize poolu (tabulku naleznete pod celkovými výsledky) si odnáší i titul mistra světa! I přes prohru můžeme být na naše české zastoupení pyšní, kromě 2. místa Nowikkova týmu, se na 4. místě umístil celek TSM, kterému své zkušenosti v pozici trenéra předával PiXeL1K. Stupně vítězů uzavírá ruský tým Virtus.pro.

Celkové výsledky Grand finále
Celkové výsledky Grand finále
Zdroj: PUBG Corporation
Tabulka vydělaných peněz
Tabulka vydělaných peněz
Zdroj: PUBG Corporation

Před necelým měsícem jsme vás informovali o uskutečnění světového šampionátu v PUBG, ve kterém si jako první český hráč zahrál i Matěj "Nowikk" Krmela. Po tři týdny probíhaly tuhé boje o postup mezi posledních 16 týmů,  které se poperou o titul světového šampiona a velkorysý prize pool.  Aktuálně známe 12 finalistů, další čtyři se k nim přidají ve čtvrtek, kdy se odehrají 4 zápasy WWCD formátem (vítěz hry postupuje, zbytek nemá nic).  Poté od pátku až do neděle v 15 zápasech poznáme nové světové šampiony. Pojďme si ale nejprve přiblížit, jaké události se na turnaji staly, a jak si jednotlivé týmy stojí.

V každém hracím týdnu se uskutečnilo víkendové finále, ze kterého vítěz postupoval rovnou do finále, ostatní týmy sbíraly body, na základě kterých jich postoupilo dalších devět. Hned v prvním týdnu došlo k překvapení, celému týdnu kraloval argentinský celek KPI Gaming a zajistil si tak jako první postup do finále. Slušně body posbírali i Heroic a TSM s českými zástupci. Důležité je zmínit, že právě  v tomto týdnu si zahrál i Nowikk, který tak týmu pomohl získat důležité body.

V druhém týdnu mohli mít radost evropští zástupci, Team Liquid dokázal v daném týdnu vyhrát, zajímavostí ovšem je, že v druzí GNL ESPORTS měli stejný počet bodů i killů, rozhodovat tak musel třetí tiebreaker, kterým je lepší zahraná hra.  Heroic si připsal 16. místo i přesto ale získal do celkové tabulky důležité body, TSM se naopak bohužel nekvalifikovalo.

Třetí týden byl pro české zástupce velice důležitý, jejich týmy se totiž musely kvalifikovat pro zajištění účasti ve finále. Samotnému týdnu kraloval korejský šampión z roku 2019 Gen.G. Z 10 her totiž dokázal skončit osmkrát v TOP 5 a tři hry dokázal vyhrát. Druhým Natus Vincere mohly zůstat oči pro pláč! Důležité body si připsal i Heroic, který si tak pojistil účast ve finále. TSM se bohužel opět nekvalifikovalo a bude muset vyhrát jednu ze čtyř her ve čtvrtek.

Fotka z centra dění
Fotka z centra dění
Foto: PiXeL1K

Po sečtení bodů vznikla tabulka postupujících týmů:

Team Liquid (Evropa)GEN.G Esports (Asie)KPI Gaming (Amerika)Virtus.pro (Evropa)
GHIBLI Esports (Asie)Heroic (Evropa)Natus Vncere (Evropa)NewHappy (Asie)
Global Esports Xsset (Asie)Spacestation Gaming (Amerika)Danawa e-sports (Asie)ENCE (Evropa)
 FURY (APAC) TSM (Amerika)KaiXin Esports (Asie)Petrichor Road (Asie)

Největší zastoupení má prozatím Evropa a Asie, naopak region APAC chybí, uvidíme, které týmy se přidají ze čtvrteční části, budeme doufat, že jedním z nich bude právě TSM! Velké překvapení je neúčast americké jedničky Susquehanna Soniqs, kteří na začátku roku vyhráli mezinárodní PGI.S, nedokázali se však kvalifikovat do týdenního finále. Z Evropských celků se nekvalifikoval překvapivě FaZe Clan, nedařilo se ani tureckým BBL či ruskému Team Unique.  Pokud vás zajímá přesné pořadí, pak mrkněte na tento odkaz, kde je celý turnaj pěkně zpracován.

A o kolik se vlastně hraje? Původně v turnaji byl prize pool 2 miliónů amerických dolarů, již nyní už ale jde  o dvojnásobnou částku! Hráči můžou tento turnaj podpořit zakoupením PGC skinů, čímž zvětší hodnotu prize poolu, a multiplikátor v současnosti ukazuje již více než 2.17! Největší částku získá vítěz, a to rovných 30% z celkové částky.

Co se týče harmonogramu, pak se od čtvrtka až do neděle začíná vždy v 11:00 našeho času, což není úplně nejhorší čas na sledování. Pokud nejste fanoušci anglického vysílání, pak si pro fanoušky této battle royale hry připravil komentář v češtině i streamer Divine.

Velký kluk milující Esport.... Jo a taky jídlo!