Přejít k hlavnímu obsahu

Jaký byl rok 2021 v kostce? Nečekaný přestup, senzační NAVI v čele se s1mplem a mnohem víc

20. 12. 2021 | 18:55 Counter-Strike 2 Zajímavost
Rok 2021 nám toho nabídl skutečně mnoho. Od nečekaných přestupů, přes návrat Majoru až po lámání rekordů. Největší senzací však zůstane dominance NAVI v posledních turnajích, ale taktéž neuvěřitelné individuální výkony s1mpla, který, jak sám říká, zažil svůj nejlepší rok ve své kariéře.
s1mple
s1mple
Zdroj: DreamHack

Každý rok ve světě Counter-Striku má něco do sebe, avšak rok 2021 byl skutečně nabitý a divákovi přinesl velmi pěknou podívanou. Byli jsme svědky jednoho z největších přestupů všech dob, návratu nejprestižnějšího turnaje po více než dvou letech, ale také se rok 2021 zapíše do historie, kvůli překonání mnoha dosavadních rekordů.  Pojďme si rok 2021 shrnout postupně a společně.

První obrovská senzace a zároveň velmi nečekaná zpráva přišla v dubnu, když Nicolai "device" Reedtz přestoupil z nenadání do švédské organizace NIP. O tomto přestupu se mluvilo jako o největším přestupu v novodobé historii Counter-Striku, jelikož device byl takový pomyslný základní stavební kámen celého týmu. Jejich slavná éra, kdy si podmanili tři Majory v řadě a další nespočet velkých turnajů, s jeho odchodem skončila a Astralis už zkrátka nebyli takový jako dřív. Právě proto se i chystají na odchod i Peter "dupreeh" Rasmussen a Emil "Magisk" Reif, čímž definitivně končí tahle neuvěřitelná dánská sága. A to i přesto, že se dnes začalo spekulovat o návratu device.

Po online éře se očekávalo, jak na tom budou týmy jako Gambit či Heroic, které díky ní vystoupali až na vrchol. Jejich odpověď byla více než jasná, a sice oba dva týmy daly svými výkony jasně najevo, že se s nimi musí počítat i v LAN prostředí. Postup do semifinále na PGL Majoru tato slova náležitě potvrdila a bude zajímavé sledovat, jak si budou počínat v roce 2022. Se zmínkou stockholmského Majoru musíme taktéž zmínit pokořený rekord ve sledovanosti. Na turnaj nejvyšší kategorie, který se uskutečnil po více než dvou letech, se dívalo v jeden moment 2 748 850 diváků, což je dvakrát více než druhý nejvíce sledovaný turnaj v celé historii Counter-Striku a můžeme tak s klidem konstatovat, že CS:GO stále roste a roste.

Tento list by nebyl kompletní, kdybychom nezmínili suverénně nejlepší tým tohoto roku – Natus Vincere v čele s kanonýrem Aleksandrem "s1mple" Kostylievem. NAVI dokázali tento rok vyhrát celkem osm turnajů a MVP každého z nich se stal právě již zmiňovaný s1mple. Jedná se o rekordní počet MVP medailí posbíraných za jeden rok, ale tohle není jediný rekord, jenž s1mple letos překonal. Mimo to se mu tento rok podařilo nastřílet neuvěřitelný 1,45 LAN rating. Jeho celek byl také první, kterému se podařilo vyhrát Major bez ztráty jediné mapy a kromě toho si přišli díky všem těm vyhraným turnajům na pěkný balík peněz a předběhli tak Astralis v počtu vydělaných peněz za jeden kalendářní rok. Jako takovou poslední třešničkou na dortu můžeme zmínit stoprocentní LAN úspěšnost mladíčka  Valeriyho "b1t" Vakhovskiyho, který ve svých osmnácti letech předvádí opravdu výjimečné výkony a za první rok na scéně si vydělal více než mnoho legend za celou kariéru.

Do konce roku zbývá ještě pár dní a na stole nám stále leží spousta neoficiálních přestupů. Jak tohle všechno dopadne si budeme muset ještě pár dnů počkat, co je ovšem jasné, tak že rok 2021 patřil Natus Vincere a s1mplovi. Udrží si svoji LAN neporazitelnost i v roce 2022 a budeme tak svědky nové éry v Counter-Striku?

Štítky: s1mple, Natus Vincere
Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.