Přejít k hlavnímu obsahu

Mistrem světa v Hearthstone pro rok 2021 se stal japonský hráč Posesi!

27. 12. 2021 | 08:00 Hearthstone Turnaj
Hearthstonový svět má nového světového šampiona, japonského hráče s přezdívkou Posesi. Ten ve finále i přes jednu fatální chybu porazil svého kolegu z Japonska a zároveň obhajovatele loňského titulu Gloryho. Neskutečných 200 000 dolarů a především titul mistra světa byl pro Posesiho krásný předvánoční dárek. Největší favorit turnaje a jeden ze dvou evropských reprezentantů Gab, vypadl v semifinále a patří mu tak dělené třetí místo.
Posesi mistrem světa
Posesi mistrem světa
Zdroj: Blizzard Entertainment

Poslední předvánoční víkend nabídl také závěr letošní sezóny v Hearthstone. A jak lépe ji zakončit, než turnajem těch nejlepších. V průběhu sezóny se na Mistrovství světa kvalifikovali z každého ze čtyř regionů (Evropa, Asie-Pacifik, Amerika a Čína) dva hráči. Z našeho regionu se kvalifikovali Španěl Frenetic a Francouz Gaby, na Jarlu tentokrát místo nezbylo.

18. prosince turnaj odstartoval dvěma GSL skupinami, z nichž vítězně vyšli japonští hráči Glory a Posesi. Turnaj naopak předčasně skončil pro čínského reprezentanta Tianminga a evropskou naději Frenetica. Druhý den znamenal konečnou pro dalšího čínského hráče Xiaobaie a také Argentince Nalguidana. Do TOP 4 se tedy dostali i dva hlavní favorité, vedle obhájce titulu Gloryho také francouzský mladík Gaby, jenž je mnohými prohlašován za nejlepšího hráče na světě. Složení play-off doplnil McBanterFace z USA.

Kvůli jedné prohře ve skupině se ale Gaby musel postavit Glorymu již v semifinále a fanoušci se tak dočkali předčasného souboje dvou největších jmen v turnaji. Gloryměl lehkou výhodu v line-upu a kromě dobře odhadnutých match-upů se mu rozvážnou profesionální hrou podařilo odstranit největší hrozbu turnaje Gabyho drtivým výsledkem 3:0. Druhé semifinále mezi Posesim a McBanterFacem rozhodně tak přesvědčivé nebylo. Za stavu 2:2 došlo na mirror match Garrote Rogue ,a jelikož se jedná o jeden z nejnáročnějších balíků dané mety, jednalo se o opravdový test dovedností obou hráčů. Ještě dvě kola před koncem vůbec nebylo jasné, kdo si zabojuje o titul šampiona, poté ale přes téměř bezchybnou hru McBanterFace podlehl Posesimu a musel se spokojit pouze s děleným třetím místem.

Už před finálovým duelem bylo jasné, že titul mistra světa neopustí japonské ostrovy. Stejně jako v semifinále, se i zde se bojovalo do konce pátého zápasu. Posesi se ujal poměrně rychlého vedení 2:0, když na úvod porazil se svojí Rogue Gloryho Celestial Druida a vzápětí svým Celestial Druidem vyzrál na Gloryho OTK Demon Huntera. V tento moment už Posesiho od titulu dělila pouze výhra s jeho OTK Demon Hunterem. Glory naopak potřeboval Demon Huntera třikrát porazit. Jako první a celkem zřejmou volbu vzal svého Celestial Druida, který si s Demon Hunterem podobně jako ve druhé hře hravě poradil. Následoval velmi zajímavý zápas Face Huntera proti Demon Hunterovi, kde oba hráči předváděli velmi kvalitní a promyšlenou hru. Tedy až do chvíle, kdy si Posesi špatně vypočítal manu a nemohl vyclearovat Gloryho board. Za svou chybu tedy okamžitě zaplatil prohrou a vyrovnáním finále Mistrovství světa na 2:2. Posledním match-upem a závěrem roku 2021 byl celkem symbolicky mirror match OTK Demon Hunterů – balíčku, který se více či méně objevoval po celou sezónu. Oba hráči opět předváděli velmi uvědomělou hru s přemýšlením několika kol dopředu. Celou hrou ale dokázal lépe proplout Posesi, který se dříve dostal ke svému zlevněnému combu a dal tak úřadujícímu mistrovi světa poslední OTK této sezóny.

Rok 2021 sice pro Hearthstone skončil, ale už od ledna je naplánovaný program nových Masters Tourů, kde bude větší šance kvalifikovat se přes ladder. Bude postupně ukončena liga nejlepších - Hearthstone Grandmasters – a to za účelem většího prostoru pro ostatní hráče na kvalifikaci na další mistrovství světa. MS 2022 dá prostor šestnácti účastníkům místo stávajících osmi. Kromě klasických Masters Tourů se budou konat ještě Seasonal Championships na jaře a na podzim. Jejich hlavní výhrou bude právě jedno z míst na Mistrovství světa. Změn a novinek je celá řada, ale podrobněji o nich až na začátku další sezóny v jiném článku. Velká gratulace novému mistrovi světa Posesimu do Japonska! Pokud vás bude zajímat některý ze zápasů vrcholu sezóny, můžete si jejich záznamy najít na oficiálním YouTube kanále Hearthstone Esports.

Hře Hearthstone se věnuji od roku 2015, od roku 2020 poté více kompetitivněji. V říjnu 2021 jsem začal psát články pro PLAYzone, kromě samotného hraní mě totiž zajímá sledování české i světové HS scény.