Přejít k hlavnímu obsahu

Klobouk dolů! Nadaný hráč válí na herním poli navzdory tomu, že nevidí

2. 1. 2022 | 13:47 Zajímavost
Videohry jsou médiem, k němuž v základu potřebujete zrak na sledování monitoru či obrazovku a hmat pro ovládání. Michael Espinoza však dokazuje, že s pořádnou dávkou šikovnosti tomu tak být nemusí. Ačkoliv je od narození slepý, hraje mnohdy lépe než zdravý člověk.
SightlessSenshi
SightlessSenshi
Zdroj: sociální sítě hráče

Michael "SightlessSenshi" Espinoza je od narození slepý. Jeden by si možná řekl, že s takovým handicapem se nemůže věnovat hraní videoher. Opak je ale pravdou, válí v nich a dokonce do kapsy strčí i ty, kdo na obrazovku vidí.

Již v dětství hrával hry se svými bratranci u babičky na Sega Genesis. Když pak k 7. narozeninám dostal od rodičů PlayStation, otevřel se mu zcela nový vesmír. Začal s hrami, jako jsou Spyro the Dragon nebo Crash Bandicoot, posléze ale přesedlal na bojové hry jako Street Fighter nebo Mortal Kombat, který je také jeho nejoblíbenější hrou. Na tomto typu her oceňuje, že v nich není potřeba navigace, a tak se může soustředit zcela na její zvukovou stránku. 

Právě za pomoci zvuků může Michael hrát. Do nejmenšího detailu si pamatuje celý zvukový design hry, rozpozná tak, jak se liší jednotlivé zvuky s ohledem na to, kdo je vydává a z jaké vzdálenosti. Naučit se to rozhodně nebylo snadné a trvalo dlouho, než své dovednosti vypiloval k dokonalosti. Když se nyní musí naučit, jak zní nová hra nebo postava, přirovnává to k učení se na nový hudební nástroj. Jelikož také zná teorii hudebního designu ve hrách, není to pro něj zase tak složité. Ve videu níže názorně předvádí, jak hraje na příkladu hry Mortal Kombat.   

Kromě toho využívá také různé pomůcky, které mu hraní usnadňují, například mu převedou psaný text z obrazovky do zvukové podoby. Podobu menu si pamatuje z paměti. Michael přiznal, že to, že může porazit i vidící hráče, pro něj hodně znamená. "Porazit vidícího člověka online, když jste slepý, je pravděpodobně jeden z nejlepších pocitů, jaké jsem kdy zažil. Dává mi to pocit, že moje dovednosti nemusí záviset na tom, jak ostatní lidé vnímají, co dovedu."

Michael je tak jen jedním z příkladů, že svět videoher je otevřený všem bez ohledu na fyzická či jiná omezení. Není ostatně sám - například další šikovný hráč z Kalofirnie dokáže obstojně hrát Overwatch za pomoci svých nohou. Do světa videoher tak může vstoupit s trochou trpělivosti a šikovnosti skoro každý bez limitů.