Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vedli Češi a Slováci na mezinárodní scéně v roce 2021?

3. 1. 2022 | 11:20 Hearthstone Reportáž
Poohlédněme se, jak si naši hráči vedli v průběhu celého minulého roku. Největším hráčem česko-slovenské scény stále zůstává Grandmaster Jarla se skvělými výsledky. V rámci série Masters Tour se jednoznačně můžeme pyšnit dvěma jmény – Matty a Norwis. Za zmínku určitě stojí také MAX Liga národů, kde česká trojice hráčů pod vedením kapitána Faeliho získala neskutečné druhé místo, a také turnaj Dreamhack Winter 2021, který měl českého vítěze - Parduba.
Hearthstone expansion
Hearthstone expansion
Zdroj: Blizzard Entertainment

Jarla – každoroční stálice mezi absolutní elitou

Mezi nejlepšími hráči světa, v sérii Grandmasters, se už druhým rokem nachází český hráč Jaromír "Jarla" Vyskočil. Přestože mu o vlásek unikla účast na Mistrovství světa, česká scéna může být velmi hrdá na svého zástupce v lize nejlepších. Jarla v první i druhé sezóně předváděl velmi vyrovnané výkony. V první sezóně se dostal až do závěrečného semifinále, kde jeho cestu přerušil francouzský hráč xBlyzes. Ve druhé sezóně dokonce dokráčel do finále, kde bohužel podlehl jinému francouzskému zástupci - Gabymu. Přestože si Jarla nedošel pro svou pozvánku na Mistrovství světa, jeho výkony jsou obdivuhodné. Stále se měnící meta, souboje s hráči, kteří sotvakdy udělají chybu – Jarla má náš velký obdiv. Krom toho všeho, ke konci roku potvrdil své prvenství mezi českou elitou tím, že vyhrál Mistrovství České republiky.

Matty a Norwis – skvělé výkony na zastávkách MT

V uplynulém roce se konalo celkem 6 Masters Tour – velkých turnajů, čítajících cca 400 hráčů. Matyáš "Matty" Kalužný a Štěpán "Norwis" Šimek byli jednoznačně nejúspěšnějšími českými zástupci, jejich highlightem byl Silvermoon, kde se oba probojovali do TOP 16, nicméně pro oba se jednalo o konečnou stanici. Díky jejich dalším úspěchům na MT oba sbírali body potřebné pro povýšení na Grandmastery. Matty skončil s 19 body těsně pod hranicí postupu, Norwis se svými 20 body dokonce přesně na hranici. V posledním dni MT Undercity rozhodoval až tiebreaker, který říká, že při rovnosti bodů postupuje hráč, který dosáhl lepšího umístění na jakémkoliv z Masters Tourů. Norwisovo postupové místo tedy uzmul ruský hráč ZloyGruzin a my jsme se dalšího českého zástupce v řadách Grandmasterů těsně nedočkali. Nicméně velký obdiv Mattymu i Norwisovi za skvělou reprezentaci českých barev a věříme, že v dalším roce budou předvádět ještě lepší výkony a dostanou se mezi elitu.

Masters Toury v číslech:

Na závěr si uvedeme pár statistických zajímavostí:

  • Na alespoň jeden Masters Tour se v uplynulém roce podívalo 16 Čechů a 6 Slováků (​Matty, Norwis, Faeli, majsssster, Krajda, pepavosum, HiImJozo, Jobsad, Jarla, JEJBenkoJEA, Pardub, RastaFish, En1gma, BlizzconJan, CptBoatsNHoes, Misaks, Soanko, Rjú, Myschossy, Valdaboy, bpedack, Eichii​ – řazeno podle winrate)
  • Všech šesti zastávek se zúčastnili 4 hráči: Jarla, Faeli, Pardub a En1gma
  • V procentuální úspěšnosti zápasů na MT obsadili první tři místa mezi českými hráči Matty (73,53%), Norwis (69,77%) a Faeli (64,71%). Nejúspěšnějším slovenským hráčem je Majsssster (57,69%)
  • Nejmenší česko-slovenská výprava dorazila na úvodní turnaj roku – Masters Tour Ironforge (7 Čechů, 1 Slovák). Největší účast naši hráči měli na Masters Tour Silvermoon (11 Čechů, 3 Slováci)
  • Nejvíce vyhraných zápasů (33) má za MT v uplynulém roce Faeli, a to především proto, že se účastnil všech zastávek a v každém turnaji dosáhl minimálně na pět výher. Stejné kritérium, tedy vždy minimálně pět výher, splňují i Majsssster, Matty, HiImJozo a pepavosum, ti se ale na rozdíl od Faeliho dostali na menší počet Masters Tourů

Naše uznání musí ale patřit všem hráčům, kteří se na turnaj nejvyšší kategorie vůbec dostali, jelikož je to nelehký úkol. I přesto, že si z tohoto turnaje někdo z našich vždy odnesl statisticky horší výsledek, patří všem náš respekt.

Jaké byly ostatní turnaje světového měřítka?

V neposlední řadě musíme samozřejmě zmínit MAX League of Nations, kde český tým po úvodním trápení v základní skupině dokráčel až do finále. Tam bohužel nestačili na výběr hráčů z Velké Británie. Druhé místo bylo ale více než dostatečným úspěchem našich borců. Česko reprezentovali Faeli, Jarla a Norwis.

Od stejného organizátora, tedy francouzského Max Teamu, se konala také offline akce - Max Lan 3. Na otevřeném turnaji pro cca 100 hráčů hájili české barvy dva hráči organizace Entropiq, Faeli a En1gma. Faelimu se podařilo naprosto ovládnout úvodní sedmikolový swiss, kde jako jediný z hráčů neutrpěl žádnou porážku, vzápětí však rychle vypadl hned ve čtvrtfinále.

Posledním turnajem, který také určitě stojí za zmínku, byl DreamHack Winter. Ten se konal ke konci roku ve Švédsku a své zástupce sem vyslala organizace Inaequalis. Česko a Slovensko zde zastupovali Pardub, Eichii, Majsssster a BoreCZ a jednalo se o další velký mezinárodní úspěch, jelikož Pardub dokázal celý turnaj vyhrát a Eichii bral bronzovou medaili.

Rok 2021 byl pro československý Hearthstone rokem, kdy naši hráči byli rozhodně vidět. Děkujeme jim za vzornou reprezentaci a všem přejeme ať se jim v roce 2022 na mezinárodní scéně daří ještě lépe.

Štítky: Jarla, Faeli, Pardub, Norwis, Matty
Hře Hearthstone se věnuji od roku 2015, od roku 2020 poté více kompetitivněji. V říjnu 2021 jsem začal psát články pro PLAYzone, kromě samotného hraní mě totiž zajímá sledování české i světové HS scény.