Přejít k hlavnímu obsahu

Šikovný fanoušek vytvořil adaptér, který vám umožní hrát na PS5 pouze jednou rukou

20. 1. 2022 | 17:42 Zajímavost
Hraní videoher je koníček, který se neustále šíří mezi lidi různého pohlaví, věku či vzdělání, není tedy divu, že je milují i lidé, kteří mají nějaký handicap, jenž je v hraní může omezovat. Herní průmysl na to naštěstí pamatuje a existují různé způsoby, jak takovým lidem hraní usnadnit, nebo dokonce umožnit. Sama komunita přichází s vlastními nápady, jako je tento adaptér na ovladač, který vám umožní hrát na konzoli PS5 pouze jednou rukou.
Šikovný fanoušek vytvořil adaptér, který vám umožní hrát na PS5 pouze jednou rukou
Šikovný fanoušek vytvořil adaptér, který vám umožní hrát na PS5 pouze jednou rukou
Zdroj: Akaki Kuumeri

Autorem nápadu je youtuber Akaki Kuumeri. Návrh adaptéru byl vytvořen v rámci online soutěže „The Controller Project“ pořádanou PrusaPrinters, což je komunitní web pro uživatele 3D tiskáren. Ostatně na 3D tiskárně byl také adaptér vytisknut. Cílem soutěže byl právě návrh doplňků k herním ovladačům pro lidi s handicapem. YouTuber upravený ovladač v akci názorně předvedl ve videu, které sdílel na svém kanále, zahrál si Rocket League, Yakuza 0 a Grand Theft Auto V.

Úpravy jsou vymyšlené tak, aby se skutečně dalo hrát pouze jednou rukou, vše si můžete sami prohlédnout ve videu níže. Autora k tvorbě dle jeho slov inspirovaly moduly pro jednu ruku od Bena Heckendorna, online opraváře a stavitele elektroniky.

„S tímhle můžete hrát svoje oblíbené hry jednou rukou. Vytvořil jsem to hlavně proto, že můžu hrát It Takes Two,“ uvedl Kuumeri a ukázal, jak může hrát hru, která je původně myšlená pro dva hráče, sám. Ačkoliv uznáváme, že i toto je šikovná funkce, upravený ovladač ocení především lidé s určitým omezením, jimž se na klasickém ovladači hraje těžko. Přece jen svět videoher je otevřen všem a nebylo by fér, aby o něj někteří byli ochuzeni.

Youtuber se o model podělil, aby si jeho adaptér mohli lidé sami vytisknout na 3D tiskárně. Pokud chtějí verzi pro leváky, je potřeba print zrcadlově otočit. Microsoft už na své handicapované hráče pomyslel a vytvořil Xbox Adaptive Controller, Sony je zatím v této oblasti pozadu. 

Zdroj: Kotaku
Štítky: handicap