Přejít k hlavnímu obsahu

Streameři usilují o to, aby Twitch uspořádal měsíc hrdosti pro lidi s postižením

29. 1. 2022 | 13:00 Twitch
Twitch tvůrce s přezdívkou QueerlyBee přichází s kampaní, která představuje měsíc hrdosti pro lidi s postižením. Návrh byl uveřejněn na fóru UserVoice, na němž mohou streameři sdílet své návrhy, co by šlo na platformě zlepšit.
Streameři usilují o to, aby Twitch uspořádal měsíc hrdosti pro lidi s postižením
Streameři usilují o to, aby Twitch uspořádal měsíc hrdosti pro lidi s postižením
Zdroj: Twitch

V minulých letech byl Twitch více proaktivní, co se týče podpory přehlížených skupin, ať už se to týkalo měsíce dědictví asijských Američanů a tichomořských ostrovanů (v originále AAPi month) nebo třeba tzv. měsíce černošské historie (v originále Black History Month). Ne vždy k tomu přistupoval zcela dokonale, ale snaha se cení. QueerlyBee přichází s nápadem na měsíc hrdosti pro lidi s postižením.    

„Být tvůrcem obsahu jako zdravotně postižená osoba přináší celou řadu dalších výzev,“ píše v úvodu příspěvku. Poukazuje také na to, že samotným problémem může být už jenom nalézt hry, které jsou pro lidi s handicapem přístupné. V tento okamžik má nápad přes tisíc hlasů a více než 80 komentářů, které myšlenku víceméně podporují. Jeden z dalších streamerů okomentoval: „Doufám, že Twitch tohle vyslechne. Příliš často jsou handikepované hlasy vynechány, ponechány bez podpory nebo jsme jen dodatečný nápad. Je na čase to změnit, Twitchi!“

Jak už jsme uvedli, Twitch se možná snaží, ale přesto z opomíjených skupin jsou handicapovaní streameři nedostatečně zastoupeni. Platforma třeba vytvořila kategorii na streamování se zvířaty, ale pomoc handicapovaným tak trochu opomíjí. Minulý rok Twitch přidal možnost „značek“, které mohli streameři použít k označení své identity. Mezi značkami jako „transgender“ nebo „non-binary“ nechybělo ani „handicapovaný“. Platforma dříve umožňovala vytvoření vlastních označení, tuto funkci však před několika lety zrušila. Streameři tak přišli o možnost, jak se spojit s publikem, které by jinak měli, neboť „značky“ to zlehčovaly. 

Bohužel Twitch není nějak zvlášť aktivní, co se týče reakcí na příspěvky na fóru UserVoice. Uvidíme, třeba tentokrát všechny překvapí a zareaguje vhodně, a rychle. Pokud by se Twitch nápadem inspiroval, mohl by to být krok kupředu k inkluzi další skupiny lidí, kteří to nemají ve většinové společnosti nijak snadné. Přece jenom videohry a streaming jsou koníček, který se rychle šíří – lidi s postižením nejsou v tomto případě výjimkou.

Zdroj: GameByte
Štítky: handicap