Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2021: Carzzy (#2)

30. 1. 2022 | 14:00 League of Legends Žebříček
Na druhém místě nejlepších českých a slovenských hráčů se za rok 2021 umístil český marksman Matyáš “Carzzy” Orság. Ten během loňské sezóny získal dva evropské tituly z LEC a nezaostával ani na mezinárodní úrovni. Jaké to bylo, posadit se na evropský trůn, reprezentovat náš kontinent na MSI a být poslední evropskou nadějí na Mistrovství světa? Na to vše nám dnes v obsáhlém rozhovoru odpověděl, a prozradil také, jak vůbec vypadala v průběhu roku týmová atmosféra.
Matyáš "Carzzy" Orság
Matyáš "Carzzy" Orság
Zdroj: PLAYzone

Na začátek, jak bys zhodnotil za sebe rok 2021? Vzhledem k úspěchům asi není moc co řešit, ale udělal bys teď něco jinak?

Moc bych teda neměnil. Za celý rok jsem získal mnoho zkušeností a taky úspěchů. Byl jsem spokojen s výsledky, jediné, co mě štve je, že jsme dostali 3:0 od Damwonu na Worlds.

Kdyby ti někdo minulý rok před začátkem sezóny řekl, že se staneš dvojnásobným vítězem LEC, jak bys na to reagoval?

Rozhodně bych byl překvapený. Věděl jsem, že šance na výhru tam je, protože jsme měnili soupisku, ale nečekal jsem, že se to stane hned náš první split. 

Když jsi viděl v jarním splitu, jak moc se vám daří, nezačal jsi uvažovat nad tím, že by bylo možné jít i pro ten druhý titul?

V moment, co vyhrajete titul poprvé, tak si rozhodně myslíte, že ho vyhrajete i podruhé. Věděl jsem, že budeme mít velké šance na výhru. Na MSI jsme se neskutečně zlepšili a všichni tu hru více pochopili.

Jaké to bylo zahrát si na MSI proti těm nejlepším na světě? Pociťoval jsi v tom nějaký rozdíl oproti Worlds?

MSI je oproti Worlds nic moc, hrajete jen proti nejlepšímu z Číny a Koreji. Takže je to daleko jednodušší než Worlds. I tak je MSI dobré pro zkušenosti všech hráčů.

Fanoušci v Česku ani po relativně úspěšném MSI nebyli přesvědčeni o tom, jak silní jste v MAD Lions skutečně byli. Co bylo pro vás jako tým cílem v letním splitu?

V letním splitu bylo naším cílem vyhrát a být v co nejlepší formě pro Worlds. Žádný jiný cíl jsme neměli. 

Jaké byly pocity po výhře toho druhého titulu? Mělo to pro tebe nějaký větší/menší význam? Případně co jsi dělal ještě v ten večer/další den po výhře?

Nebylo to tak dobré jako poprvé, pořád to ale bylo super. Už po první hře v té sérii jsem věděl, že vyhrajeme. Byli jsme v daleko lepší formě než Fnatic a taky jsme všichni hráli lépe individuálně. Po tom, co jsme vyhráli, jsem přišel domů a hrál jsem Divinity Original Sin 2 s přítelkyní a kamarádem. Nejlepší hra, co jsem kdy hrál po Skyrimu.

Worlds nedopadlo pro Evropu nijak speciálně. Jedině vy v MAD Lions jste dávali všem fanouškům ještě naději. Asi si sám pamatuješ na tiebreaker proti LNG, jak ses cítil před tím zápasem? Patřilo to k těm nejvíce stresujícím zápasům, jaké jsi hrál?

V ten moment už jsem necítil stres, byli jsme mentálně v pohodě. Byl to pro nás win/win. Když vyhrajeme, dostaneme se dál a můžeme reprezentovat Evropu, když prohrajeme, tak nám konečně po náročném roce začne volno. Byl jsem smířený se vším. Ten zápas pro mě osobně byl jeden z méně stresujících, protože jsem byl confident, že budu hrát líp než Light.

Jaká byla v tu chvíli v týmu nálada? Snažili jste se zůstávat usměvaví, nebo naopak byli všichni seriózní?

Smáli jsme se a dělali si z toho srandu. Snad nikdo v týmu nebyl ve stresu. Při tom, co jsme prohrávali, tak jsme to nevzdávali a snažili se dostat zpátky a všichni do toho dali vše. Jediný, kdo měl možná trochu stres, byl Elyoya, ale průběhem hry to překonal.

Série proti DWG nedopadla dobře, přesto jste měli hry docela solidně rozehrané. Kde podle tebe nastala v tu chvíli největší chyba? Byli jste nervózní, báli jste se outscalu, nebo co přesně zapříčinilo takový rozpad, jaký speciálně ve druhé hře přišel?

Prostě jsme byli horší než oni, byli lepší jako tým a měli natrénováno. My jsme v průběhu Worlds měli hodně problémů jakožto tým a vůbec jsme nescrimovali. Takže tam v té sérii se to na nás podepsalo.

Každopádně, je nový rok, ty hájíš barvy Vitality. První týden LEC je za námi, jak vidíš šance do budoucna? Hlavní bude určitě vyhrát LEC, ale máš i nějaké mezinárodní a osobní cíle?

Můj cíl je se co nejvíce zlepšit jako hráč a být schopný vést tým. Máme v týmu super náladu a myslím si, že každý jedinec v našem týmu má neskutečný potenciál. Mezinárodní cíl je dostat se na Worlds, MSI a aspoň TOP 4.

Co bys na závěr vzkázal všem svým a týmovým fanouškům?

Děkuju vám všem za podporu i v těžkých chvílích! Moc si toho vážím!

Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.