Přejít k hlavnímu obsahu

Soutěž Tipsport CS:GO je tady, v nové MČR sezoně rozdáme 4,5 milionu korun!

2. 2. 2022 | 14:05 Counter-Strike 2 MČR
Přelomová sezona je tady, nastává revoluce v českém esportu! Hlavním tahounem dvanáctého ročníku seriálu MČR bude opět kultovní FPS akce Counter-Strike: Global Offensive pod názvem Tipsport CS:GO. Díky partnerství agentury PLAYzone, skupiny Prima a společnosti Tipsport se v letošním roce bude bojovat o rekordní sumu 4,5 milionu korun. Na týmy pak čeká zbrusu nový koncept sezony, u níž bude jednoznačně převládat kvalita nad kvantitou. Fanoušci i hráči se tak mohou těšit na něco, co tady ještě nebylo. Pojďme si nyní projít vše, co potřebujete vědět.
Představení Tipsport CS:GO a MČR 2022
Představení Tipsport CS:GO a MČR 2022
Zdroj: grafika PLAYzone

První velkou změnou letošního roku je fúze oblíbené COOL ligy s Mistrovstvím ČR v počítačových hrách. Nově budou vrcholné soutěže probíhat pod silným brandem MČR. O důležité a prestižní zápasy ale nepřijdete, ba naopak, každý duel bude mnohem významnější a napínavější.

Struktura sezony MČR 2022 bude sestávat ze čtyř pilířů. Celým kalendářním rokem budou provázet tři nově vzniklé turnajové série s názvem Tipsport CS:GO, tím čtvrtým tradičně bude velkolepé grandfinále na festivalu Life! v Brně, kde poznáme nového mistra ČR. Velkým lákadlem je skutečnost, že – pokud to pandemická opatření dovolí – tři ze čtyř soutěží proběhnou v offline prostředí. Fanoušci, slyšíte to?!

Honba za nalezením jedenáctých mistrů České republiky ve hře Counter-Strike: Global Offensive vypukne v únoru. Odstartují totiž kvalifikace na první turnaj Tipsport CS:GO, který zavítá do Bratislavy. Druhá série se odehraje online a třetí finální kvalifikační turnaj Tipsport CS:GO odcestuje pro změnu do Prahy. Seriál MČR tak v letošní přelomové sezoně bude skutečnou oslavou esportu napříč celou lokální scénou.

Esport je globálně populárním odvětvím a sledují ho stovky milionů diváků. Jeho růst podtrhávají obří investice do esportu a gamingu v miliardách korun. Tento trend postupně přichází i do Česka, což vidíme na reálných datech i díky tomu, že jsme jako skupina GES a Prima majetkově vstoupili do agentury PLAYzone, která je lídrem tuzemského esportu již několik let. Vidíme, že letošní rok bude zásadním milníkem celého segment v Česku a na Slovensku. Naše investice a naplánované projekty v něm sehrají významnou roli,
říká Jaroslav Hrabovský, ředitel projektů a transformace skupiny Prima.
V posledních letech se esport neuvěřitelně posunul. Tipsport je jedním z hlavních lídrů tohoto progresu. Oblibu kompetitivního hraní dokládá i fakt, že ho evidujeme jako 6. nejsázenější sport. A věřím, že ani tady se nezastaví. Dlouhodobě se snažíme být všem našim klientům blíž ve virtuálním světě – i to je důležitý důvod, proč jsme se spojili s MČR v roli titulárního partnera. Už teď se těším na příběhy, které nová sezóna napíše,
doplňuje zástupce ředitele divize kurzového sázení společnosti Tipsport Daniel Veselý.
Harmonogram MČR CS:GO 2022
Harmonogram MČR CS:GO 2022
Zdroj: PLAYzone

Než si rozebereme detaily jednotlivých turnajů Tipsport CS:GO a finále na festivalu Life!, máme tu pro vás něco, z čeho si sednete na zadek a proč bude letošní sezona skutečně revoluční. Celková finanční dotace MČR 2022 dosáhne astronomické výše 4,5 milionu korun, tedy několikanásobek dřívějších částek.

V Bratislavě a Praze se rozdá rovný milion korun, poloviční dotací bude disponovat online turnaj Tipsport CS:GO a grandfinále celé sezony nabídne rovné 2 000 000 Kč. Nový mistr České republiky si tak poprvé v historii odnese sedmimístnou částku. Větší finanční obnos na domácím turnaji ještě ve hře nikdy nebyl.

Vedle této gigantické sumy je díky generálnímu partnerovi Tipsport připravený také nový bonus Tipsport Grand Slam ve výši dalších 2 milionů korun. Ten si odnese tým, který dokáže vyhrát 5 z 8 po sobě jdoucích eventů. Kdo chce doma skutečně vládnout pevnou rukou, má o finanční motivaci postaráno.

Hrát se v roce 2022 nebude jen o finanční odměny, vítězové každého eventu budou mít díky dlouhodobým strategickým partnerstvím zajištěny místenky do prestižních světových turnajů ze seriálů BLAST Premier, ESL Pro Tour, nebo na V4 Future Sports Festival. Přesné postupy budou upřesněny v průběhu roku.

Prize pool MČR CS:GO 2022
Prize pool MČR CS:GO 2022
Zdroj: PLAYzone

Každý ze tří turnajů Tipsport CS:GO spojí několik různých kategorií týmů. V jednom klání se potkají nejlepší domácí týmy, odvážní vyzyvatelé z celé scény i komunity, a poprvé v historii také zahraniční týmy. Stále tak platí, že seriál MČR je i nadále otevřený široké veřejnosti a podporuje myšlenku „from zero to hero“.

Offline finále Tipsport CS:GO vždy nabídne celkem osm slotů – 2 pozvánky obdrží dva nejlepší týmy MČR bodování (v případě úvodního turnaje sezony jde o finalisty MČR 2021), 4 týmy postoupí z uzavřené kvalifikace a zbylé 2 sloty připadnou pozvaným týmům z mezinárodní scény, které mají přesah na tu tuzemskou. Věříme, že se nám v průběhu roku podaří na jednotlivé zastávky přivést opravdu zvučná globální jména. Důležité je také doplnit, že na grandfinále MČR 2022 zahraniční týmy postoupit nemohou.

Uzavřená kvalifikace bude to, k čemu bude vzhlížet valná většina z vás, kteří byste se rádi zúčastnili a zkusili si, jaké to je bojovat na cestě za titulem mistra ČR. Také uzavřená kvalifikace bude oplývat osmi sloty – čtyři pozvánky obdrží týmy na 3. až 6. místě MČR bodování (v případě úvodního turnaje jde o týmy dle umístění na MČR 2021) a čtyři zbývající vzejdou z otevřených kvalifikací. Na nic tak nečekejte a skládejte týmy, těšíme se na vás na serveru! Detaily o turnajích vždy zveřejníme před startem kvalifikačního cyklu.

V případě úvodního turnaje myslíme i na ty, kteří úspěšně bojovali v COOL lize, ale skrze umístění na MČR finále slot nezískali. Jmenovitě jde o pětici: Dark Tigers, Cryptova, eEriness MARVO, GLORE a DEFEATERS. Pro tyto týmy bude vyhrazena samostatná kvalifikace do uzavřené části Tipsport CS:GO Bratislava.

Harmonogram kvalifikace na Tipsport CS:GO Bratislava:
Neděle 20. února 14:001. dodatečná kvalifikace
Sobota 26. - 27. února 15:002. otevřená kvalifikace
Sobota 5. - 6. března 15:003. otevřená kvalifikace
Sobota 12. - 13. března 15:004. otevřená kvalifikace
Pátek 18. - 20. březnaUzavřená kvalifikace

Zbývá už tedy doplnit jedinou věc – jak to bude s finále sezony? V letošním roce nebudeme nic komplikovat a z jednotlivých turnajů Tipsport CS:GO se nebude postupovat na festival Life! napřímo. Všichni budou sbírat body a z celkového MČR bodování posléze vznikne postupová osmička na grandfinále Tipsport CS:GO MČR. Tam už se bude hrát klasickým formátem, jen budou skupiny nasazené, nikoliv losované.

Kromě tří nových turnajů z kategorie „Road to MČR“ bude možné v průběhu roku sbírat body také na jiných akcích, které splňují dané podmínky. Bodovány budou vyšší divize soutěží v ekosystému ESEA, případně různé turnaje, které budou obsazeny týmy z TOP 30 aktuálního žebříčku dle portálu HLTV.org.

Tak co, jste tak moc natěšení jako my?! Registrace na první turnaj revoluční sezony jsou již otevřeny, tak se nebojte a pojďte s námi psát historii. Stačí si jen vybrat turnaj, dát dohromady partu kamarádů a jít do toho. Pokud sami nehrajete, ale sledujete přenosy, tak se brzy dočkáte i vy. Revoluce to bude se vším všudy!

Štítky: MČR 2022
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.