Přejít k hlavnímu obsahu

Arena a prize pool 4,5 milionu Kč. Milník českého esportu, řekl Hrabovský z Primy

4. 2. 2022 | 17:34 Counter-Strike 2 MČR
Revoluce v esportu v Česku právě začíná. Na středeční tiskové konferenci byly oznámeny hned dva projekty, které PLAYzone pro fanoušky v letošním roce chystá. Nově vznikající esportové centrum kromě vyžití pro hráče nabídne i prostory pro offline finále turnajů. Perfektní zázemí včetně režie, která bude zprostředkovávat divákům esportu přenos nejen domácích turnajů, otestují i účastníci letošního MČR. V tom budou bojovat o rekordní sumu 4 500 000 Kč. Jak bude letošní sezona Tipsport CS:GO probíhat?
Rekordní prize pool 4,5 milionu Kč
Rekordní prize pool 4,5 milionu Kč
Zdroj: PLAYzone

„Jsem velmi rád, že vám můžeme představit nový koncept produktů PLAYzone, který opravdu považujeme za významný milník českého esportu. Věříme, že jak PLAYzone Arena, tak nová tvář MČR posunou český esport na novou úroveň a blíže k zemím, kde se hráči stávají lokálními silnými celebritami,“ uvedl své vystoupení na tiskové konferenci Jaroslav Hrabovský, ředitel projektů a transformace skupiny Prima. Ve svém proslovu se dále věnoval tomu, proč se skupina GES rozhodla do esportu vstoupit a že se rozhodně nejedná o nějaké svezení na vlně aktuálního trendu v pozici finančního investora. Naopak, staví se do pozice strategického partnera, který se o rozvoj ekosystému bude zajímat i do budoucna.  „Náš business je to, jak lidi tráví čas. A věříme, že tady lidi ten čas trávit budou, proto do toho investujeme a chceme být dlouhodobě jednička na trhu,“ vysvětlil ředitel projektů.

„Je zřejmé, že esport roste a rychle. Otázka není, zda poroste, ale jak rychle poroste. Už od začátku roku proběhly velké transakce v globálním měřítku, kde se to pohybuje v bilionech korun, kdy gamingové společnosti mají evaluaci jako BMW nebo Mercedes. Ten přesun z industriální ekonomiky do té tzv. creative ekonomiky tam je a my toho chceme být součástí,“ dodal Hrabovský.

Jaroslav Hrabovský, ředitel projektů a transformace skupiny Prima
Jaroslav Hrabovský, ředitel projektů a transformace skupiny Prima
Foto: PLAYzone

„MČR je dneska aktuálně asi nejstarší a nejprestižnější turnaj, jeho počátky jsou ještě v dobách Invexu, přičemž od roku 2011 MČR pořádá naše agentura PLAYzone,“ uvedl během představení letošní sezony Lukáš Pleskot. „Já jsem sám v tomhle odvětví skoro 20 let a jestli jsme si troufli to, co tady dneska prezentujeme, nazvat revolucí, tak já si to opravdu tvrdit troufnu. Za těch dvacet let se nám opravdu nepodařilo posunout esport takovými mílovými kroky, jako se nám to podaří právě v tomto roce,“ pokračuje Pleskot.

V letošním roce se uspořádá už dvanáctý ročník tohoto prestižního turnaje, přičemž ve hře Counter-Strike: Global Offensive půjde o jedenáctý ročník. K jeho výjimečnosti přispěje i fakt, že nově se COOL Liga stane součástí MČR sezony, která bude sestávat ze čtyř pilířů. „Do roku 2022 jsme pořádali několik soutěží, které jsme se letos rozhodli sloučit pod brand MČR. Už žádné dlouhé názvy, žádná další soutěž jako COOL Liga. Chceme komunikovat jednoznačně jednu MČR soutěž,“ uvádí výkonný ředitel agentury PLAYzone.

 Celým kalendářním rokem tak budou letos provázet tři nově vzniklé turnajové série s názvem Tipsport CS:GO, tím čtvrtým tradičně bude velkolepé grandfinále na festivalu Life! v Brně, kde poznáme nového mistra ČR. „Budeme se snažit finále dále rozvíjet, mělo by dojít ke změně pavilonu. Náš pavilon se postupně stává pilířem festivalu Life!, v rámci kterého se koná,“ dodal k finálovému eventu Lukáš Pleskot.

MČR sezona 2022
MČR sezona 2022
Zdroj: PLAYzone

Letošní MČR sezona bude unikátní nejen svým harmonogramem, ale především svým prize poolem. Ten se díky partnerství agentury PLAYzone, skupiny Prima a společnosti Tipsport vyšplhal na rekordních 4 500 000 Kč, což je několikanásobně více, než v předchozích letech. Nový mistr České republiky si tak poprvé v historii odnese jako výhru v turnaji sedmimístnou částku.

Kromě této částky pro nadcházejícího mistra ČR v CS:GO je pro hráče lákadlem i novinka v podobě Grand Slamu ve výši dalších 2 milionů korun. Ty si odnese tým, který dokáže vyhrát 5 z 8 po sobě jdoucích eventů.

Pokud padne Grand Slam, budeme rádi. Počítáme s tím, že to vyplatíme. Zatím to ale vidím tak 50 na 50,
uvedl Daniel Veselý, zástupce ředitele divize kurzového sázení společnosti Tipsport.
Lukáš Pleskot
Lukáš Pleskot
Foto: PLAYzone

O peněžní částky v rámci turnajů budou moci kromě českých a slovenských hráčů, kteří se odnepaměti v rámci esportu považují za jednu komunitu, účastnit i zahraniční hráči. Naopak z turnajů ze série Tipsport CS:GO bude možné postoupit do prestižních zahraničních turnajů. „Z každého turnaje bude možné, aby domácí tým postoupil do zahraniční soutěže. PLAYzone je pro rok 2022 partnerem největších světových eventů, BLAST Premier, ESL Pro Tour, nebo na V4 Future Sports Festival. Věříme, že i to je zajímavá příležitost, jak ty domácí týmy posouvat do světa, jak rozšiřovat jejich fanouškovskou základnu,“ dodává k turnajovému systému Lukáš Pleskot. Důležité je zmínit, že na grandfinále MČR 2022 zahraniční týmy postoupit nemohou.

„Kvalifikační soutěž je uzavřeným cyklem pro naše týmy. Ty mohou mít zahraniční hráče, ale nesmí to být více, než 2 hráči na tým,“ vysvětluje Pavel Kristián, projektový manažer Tipsport CS:GO. „Do poslední části eventu pak budeme zvát 2 zahraniční týmy, které budou zajímavé pro domácí diváky. Tyto týmy se poperou o prize pool, nikoli však o to, aby se jejich hráči stali mistry ČR,“ ujišťuje domácí hráče.

„My jsme v CS:GO silný stát, máme skvělé lokální týmy na světové scéně, některé týmy se vloni dostaly i do světové top 20. Chceme tak, aby hráči měli šanci hrát tu „ligu mistrů“ v Counter-Striku. Chceme menší časovou zátěž pro hráče, pro úplnou českou špičku chceme, aby si mohli dovolit to, co budou chtít hrát ve světě. Zároveň ale chceme mít i dostatečné množství turnajů, abychom budovali esportové podhoubí,“ uzavírá Pavel Kristián.

Štítky: Tipsport CS, MČR
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.