Přejít k hlavnímu obsahu

Som veľmi motivovaný a úprimne zvedavý, hlásí frozen před letošní premiérou

11. 2. 2022 | 12:30 Counter-Strike 2 Rozhovor
O tom, kdo je nejlepším českým nebo slovenským hráčem, nemůže být v posledních letech pochyb. Od úpadku GuardiaNa je to právě David 'frozen' Čerňanský, který svými výkony atakuje TOP 20 hráčů světa a patří mezi tahouny svého týmu. V roce 2022 bude mít na svých bedrech ještě větší zátěž, protože se po odchodu ropze stane hlavní hvězdou MOUZ. V době vydávání našeho TOP 10 žebříčku byl frozen s týmem na bootcampu, kde času není nazbyt, nyní si ale na nás čas udělal, tak se pojďte společně ponořit do shrnutí minulé sezóny a změn pro tu následující.
frozen
frozen
Zdroj: PGL Esports

Klasická otázka na úvod. Jak bys shrnul rok 2021 jedním slovem?

Asi by som to nazval test.

A teď úplně to stejné, jen místo jednoho slova shrň rok jednou větou.

Mohlo byť aj lepšie.

Pojďme to ale rozebrat postupně. Rok pro vás začal výměnou dvou hráčů, jaká očekávání jste od jejich příchodu měli?

Tak s príchodom dextera sme toho nečakali moc, keďže topánky karrigana sa dajú ťažko nahradiť. Vedeli sme, že acoR vie byť zviera, no brali sme to deň po dni, zápas po zápase, ale z dlhodobého hľadiska nám to vôbec nefungovalo.

Změnil se váš herní styl opravdu hodně, když vás už nevedl karrigan, jakožto jeden z nejuznávanějších IGL na scéně?

Určite áno, dexter má iné zmýšľanie ako karrigan, ale ak mám byť úprimný, s časom vie byť jeden z najlepších IGL v EU, ak tu ostane a ak bude mať okolo seba správnych ľudí.

Katowice vám sice nevyšly, ale na jaře jste seznačně vyhráli RMR turnaj. Věřili jste, že jste na dobré cestě?

Začiatok roka sa rozbehol dobre, no Flashpoint bol jeden z tých turnajov, kde každému jednému z nás vyšlo všetko, čo v hre spravil. Bol to online turnaj a osobne som tomu neprikladal veľkú váhu, keďže tam neboli všetky tímy. Bol to skôr taký confidence booster.

David 'frozen' Čerňanský
David 'frozen' Čerňanský
Foto: PGL Esports

Co všechno se potom vlastně pokazilo? Nedařilo se vám najít chyby a fixnout je? Protože další titul už jste nepřidali.

Chýb bolo vždy veľa a vždy sa prechádzali. Myslím, že tá zostava bola na dobrej ceste, ale s chalanmi sme sa z odstupom času zhodli, že nám dosť chýbalo AWP, a to sa potom ukazovalo proti top tímom.

Co pro tebe bylo největším zklamáním roku? Celkové výkony, nebo konkrétní výsledek, například na Majoru?

Keď sa na to spätne pozriem, tak asi to, že sme sa ani na jednej lanke nedostali do play-off.

Kdy se u vás v týmu začalo hovořit o chystaných změnách?

Zmeny sa riešili až po dohratí turnajov a cez player break.

Proč jste se rozhodli právě pro duo torzsi, NBK? Jedno jméno bylo vysoce očekávané, to druhé naopak překvapilo všechny.

Tak torzsiho asi nemusím vysvetľovať, pozrieš sa ako hrá a vieš. NBK je leader a má kopec skúseností na big stagoch, to nám veľmi chýbalo, no zároveň dúfam, že nám pomôže nájsť ten správny flow.

Byl právě PGL Major zlomovým bodem, že kdyby se vám na něm zadařilo, tak můžete jít nahoru? Že jste potřebovali ten mentální boost, ukázat, že dokážete vyhrávat.

Ťažko povedať, mali sme svetlé chvíle, koniec koncov, vždy sme stáli chrbtom proti múru, a to iba vďaka vlastným chybám. Povedal by som, že Major bol skôr o tom ukázať, či na to máme ako tím, no zlyhali sme.

Sestava pro rok 2022
Sestava pro rok 2022
Foto: MOUZ

U torzsiho se už dlouho mluvilo o posunu do A týmu, nebyl ve hře i někdo další z akademie, kterou máte nejlepší na světě?

Torzsi mal hlavne ban, takže aj keby je na muške, moc s tým nespraví. Mien padlo veľa, ale to, čo sme hľadali, sme našli v NBKovi a torzsim.

Jak moc se na týmu podepíše, že po dlouhých letech přišel o hlavní hvězdu? Myslíš, že dokážeš ropze adekvátně nahradit?

Smejem sa, keď niekto vôbec môže rozmýšľať tak, že ho musím teraz nahradiť. Pozrite si demá a zistíte, že my dvaja sme vysoko odlišný, čo sa týka playstylu a pozícii. Takže nie, nemyslím si, že ho dokážem adekvátne nahradiť, lebo moje kvality sú iné ako tie jeho. Ja môžem jedine pokračovať v usmerňovaní toho, kam speje naša hra.

V TOP 20 žebříčku nejlepších hráčů od HLTV ses umístil na 21. příčce. Zamrzelo tě to trochu osobně, že ti to těsně nevyšlo?

Na jednu stranu to zabolí, lebo je to niečo, na čo som drel celý rok, no na druhú stranu budem o to tvrdšie pracovať na tom, aby som si bol istý, že tam tento rok budem.

Jaké si dáváš cíle pro novou sezónu – vrátit se do špičky Tier 1 a podřídit tomu naprosto všechno?

TOP 20, ako som spomenul, no tímovo som nad tým ešte nerozmýšľal. Nečakám, že hneď zo začiatku budeme medzi špičkou, ale máme kolektív a psychiku na to, aby sme sa zlepšovali. Som veľmi motivovaný a som úprimne zvedavý, kde táto zostava skončí.

Chtěl bys na závěr něco vzkázat českým a slovenským fanouškům?

Chcel by som poďakovať tej malej armáde, ktorá ma tu podporuje, aj keď možno veľa krát neodpisujem na správy. Vidím ich a veľmi si ich cením. Minulý rok nevyšiel moc podľa predstáv, ale budem sa snažiť, aby tento stál za to.

Štítky: frozen, mousesports
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.