Přejít k hlavnímu obsahu

Play-off IEM Katowice by konflikt na Ukrajině ovlivnit neměl. Odhlásí se NAVI?

24. 2. 2022 | 14:50 Lifestyle
Vyvrcholení prvního velkého CS:GO turnaje roku klepe na dveře, aktuálně však celým světem otřásá úplně jiné téma. Válečný konflikt na Ukrajině, který naplno propukl dnes v noci, má však celosvětový přesah a dotýká se i esportu. Organizace vyjadřují podporu, hráči z východu Evropy se bojí. Odehraje se play-off IEM Katowice ve vší parádě?
Koláž: IEM Katowice + ukrajinská vlajka
Koláž: IEM Katowice + ukrajinská vlajka
Zdroj: ESL Gaming / Ukrajina

Titulky všech portálů dnes v noci a dopoledne ovládla jediná informace. Rusko vpadlo na Ukrajinu. I kdybyste byli fanouškem esportu, který neřeší nic moc něj, tak vznik této kritické situace na východ od nás vás minout prostě nemohl. Již od ranních hodin si herní organizace a mnohé jiné subjekty mění loga na svých sociálních sítích na podporu Ukrajině. Astralis, G2, NIP, ale také SINNERS, Sampi nebo eSuba.

Válečný konflikt má samozřejmě gigantický přesah a zasahuje i do sportovních odvětví. Jedná se například o přesunu místa konání finále Ligy mistrů a jezdci formule 1 odmítají závodit v letošní ruské Grand Prix. Ve světě esportu se všichni naopak těšíme na vyvrcholení IEM Katowice, které je na programu o tomto víkendu. Podle dnešního vyjádření organizátorů by vyvrcholení CS:GO i StarCraft 2 turnaje mělo proběhnout podle plánu, v současnosti ale žádné stoprocentní jistoty neexistují a vše se může z hodiny na hodinu změnit.

Myšlenky hráčů a dalších klíčových postav nyní směřují úplně někam jinam. O titul se v Katovicích má o víkendu rvát mimo jiné i ukrajinský tým Natus Vincere, u něhož by se vůbec nikdo zřejmě nedivil, kdyby z turnaje odstoupil. Opakem by mohla být přidaná motivace pro vyjádření podpory všem lidem na Ukrajině. Složení sestavy je sice ukrajinsko-ruské, kompletní podhoubí organizace je však ryze ukrajinské.

Situace se může každou hodinou změnit, což se samozřejmě netýká jen vrcholného esportového turnaje. Dospělí muži mohou být naverbováni pro obranu státu, vždyť ukrajinský prezident sám prohlásil, že neví, jak dlouho bude Ukrajina ještě existovat, a takový cíl si může vyžádat maximální nasazení. Své vyjádření o velkém strachu uveřejnil nejlepší CS:GO hráč světa i další postavy esportu, které aktuálně žijí na Ukrajině.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.