Přejít k hlavnímu obsahu

Největší oblíbenci: S čím jdou hráči nejčastěji do bitvy?

6. 3. 2022 | 09:00 Zajímavost
Tvůrci hry Escape from Tarkov zveřejnili na svém Twitteru informace o tom, jaké náboje, helmy a armory hráči momentálně ve hře využívají nejvíce. Které z nich to tedy jsou?
FN SCAR-H MK17
FN SCAR-H MK17
Zdroj: Battlestate Games

S příchodem nového wipu, který začal 12. prosince 2021, přišla do hry také velká změna ohledně nábojů, helem a armorů. Tato změna spočívá v tom, že určité kousky nelze prodat na flea marketu. Pravděpodobně hraje velkou roli v grafech, které nám vývojáři ukázali. 

Mezi náboji jsou v poslední době nejrozšířenější náboje 7.62x39mm PS. Právě zde se promítla výše zmíněná změna. V předešlém wipu hodně hráčů využívalo pro ráži 7.62x39mm BP náboje, které se nyní dají získat pouze přes crafting, u Prapora po splnění sady úkolů nebo je hráč musí najít přímo v raidu. Ale i přes obtížnější cestu k jejich získání je využívá 3.9 % hráčů, čímž BP náboje obsadily desáté místo. Druhá a třetí příčka náleží nábojům 9x19mm Pst a 5.45x39mm PS, na čtvrté pozici skončily 5.56x45mm M855. Je zřejmé, že velkou roli hraje dostupnost. Všechny čtyři vedoucí náboje totiž může hráč bez problému získat hned na začátku hry. To však neplatí pro náboje, které jsou hned za nimi – 5.45x39mm BT a BP. Tyto náboje si hráči musí už nějakým způsobem zpřístupnit, a proto pravděpodobně tolik rozšířené nejsou.

Nejpopulárnější náboje
Nejpopulárnější náboje
Zdroj: Battlestate Games

Co se týče helem, první dvě nejčastěji užívané jsou spíše terčem začátečníků. Jedná se o 6B47 Ratnik a SSh-68, tedy helmy s nižší úrovní a také nižší cenou. Obě se dají sehnat u Ragmana už na první úrovni a jednoduše je lze získat i z mrtvých scavů. A právě jejich dostupnost je důvodem, proč jsou mezi hráči tolik rozšířené. Třetí příčku získala černá verze helmy ULACH IIIA, její béžová podoba obsadila místo deváté. Nejedná se o žádné překvapení, jelikož z vlastní zkušenosti víme, že se jedná o spolehlivou helmu, kterou často potkávám i u oponentů. A byť ji Ragman prodává až na čtvrtém levelu, dá se sehnat i na flea marketu, tudíž si ji může koupit každý, kdo k němu má přístup. 

Nejpopulárnější helmy
Nejpopulárnější helmy
Zdroj: Battlestate Games

Armory, které můžeme u hráčů vidět nejčastěji, nám také žádné překvapení nepřinesly. Nejrozšířenějšími se staly 6B3TM-01M a PACA Soft armor.  Obrněnou vestu 6B3TM-01M lze poměrně často získat ze scavů a u Ragmana ji můžeme sehnat už na levelu 2. Takto dostupný level 4 armor si zaslouženě získal svou oblibu mezi hráči. PACA Soft armor asi dlouze představovat nemusím. Jedná se o levný level 2 armor, který dostane každý hráč na začátku hry. Není se čemu divit, že se PACA armor umístil na druhé pozici, když i sebelepší hráč si musí projít začátky. Na třetí příčce se však objevila nová obrněná vesta MMAC přidaná v patchi 12.12. Tato lehká „čtyřková“ vesta si získala srdce mnoha hráčů už od začátku wipu. A kde ji seženeme? Vestu za slušný barter prodává Ragman na druhé úrovni. Dokonce si myslím, že v budoucnu ji hráči zcela vymění za výše zmíněnou 6B3TM-01M vestu, která je oproti MMAC těžší a hůře se s ní pohybuje.

Nejpopulárnější armor
Nejpopulárnější armor
Zdroj: Battlestate Games

Osobně si troufám tvrdit, že změna týkající se zabanovaných itemů na flea marketu značně ovlivnila aktuální wipe a směr, kterým se momentálně ubírá gameplay jednotlivých hráčů. Někteří změnu oceňují, někteří ji naopak kritizují. A co vy? Líbí se vám, s čím na nás vývojáři přišli?