Přejít k hlavnímu obsahu

Ve finále FNCS chytalo za srdce rusko-ukrajinské duo. Ani Huty s Bubakem neodchází s prázdnou

13. 3. 2022 | 11:30 Fortnite Turnaj
Epic Games v podstatě stiskli tlačítko reset se začátkem kapitoly 3. Spolu s novou mapou a zbraněmi představil Epic dua jako primární formát pro turnaje v roce 2022. To znamenalo, že hráči museli najít nejen nového spoluhráče, ale i nový herní styl. Po několika Cash Cupech, kvalifikacích a semifinále se vše sešlo ve finále FNCS C3:S1.
Fortnite FNCS finals
Fortnite FNCS finals
Zdroj: Epic Games

Padesát týmů spoluhráčů v celkem sedmi celosvětových regionech strávilo poslední dva víkendové dny soutěžením v nejnovějším FNCS. Společnost Epic Games poskytla více než 3 miliony dolarů na prize money a samozřejmě také kýženou odměnu Axe of Champions. První den představoval prvních šest zápasů z celkových dvanácti a všechny dějové linky pak skončily v neděli. 
 

Axe of Champions
Axe of Champions
Zdroj: Epic Games

Pojďme se podívat, jak si vedl náš evropský region

Po prvním dni vedl žebříček Pinq a Anas, ale jak už dávno víme, v kompetitivním Fortnite není žádné duo ve vedení v bezpečí. Dveře zůstaly otevřené pro každý tým, ale byl to právě tým nacházející se na čtvrtém místě z prvního dne, který ukázal maximální odhodlání. Bývalí vítězové FNCS Queasy a GUILD Hen vstoupili do druhého dne s ideální strategií. Dostat se do late game a získat body za umístění. Tento plán vyšel, ale až poslední zápas určil Queasyho a Henovu pozici na žebříčku. 
 

Hen předvedl možná nejvíce vzrušující finiš, jaký jsme kdy v kompetitivním Fortnite viděli . Po brzké ztrátě Queasyho zůstal naživu jen Hen. Ten si i tak zajistil high ground, vyřadil čtyři soupeře a vyhrál celý FNCS C3:S1 ve velkém stylu. Výsledkem bylo, že Hen získal svůj třetí pickaxe Axe of Champions a Queasy pak svůj druhý.

Nestává se často, aby vás soutěžní Fortnite tahal za srdce. Ti, kdo sledují válku mezi Ruskem a Ukrajinou, mají v paměti pohled na zkázu, která se rozvinula. Ukrajinský hráč Stormyrite byl jedním z tisíců lidí uvězněných uprostřed konfliktu. Bývalý šampion FNCS mohl jen čekat a doufat, že najde cestu ke spáse. 

Stormyrite se nakonec dostal z Ukrajiny v pravý čas. On a jeho ruský týmový kolega Kiryache měli během stresujícího období šanci vyhrát další Axe of Champions. Oba hráči byli po šesti úvodních zápasech na devátém místě. Druhý den pak získalo duo Stormyrite a Kiryache 142 bodů dostačující na druhé místo. Ukrajinsko-ruské duo během dvou dnů dodalo 274 bodů, každý z nich získal 100 000 dolarů.

 

 Další vysoce uznávaný tým Falcon TaySon a AST Th0masHD byli po prvním dni na dosah vítězství. Vzhledem k úspěchu TaySona ve finále FNCS mnozí předvídali, že se on a Th0masHD stanou vítězi.  Bohužel rychlá smrt v posledním utkání zpečetila jejich osud. 

 

 TaySon a Th0masHD dali dohromady 273 bodů a končí v žebříčku těsně pod Kiryache a Stormyrite. Přesto je to skvělý finiš pro dva hráče, kteří si vždy najdou cestu do finále FNCS. Za své úsilí inkasovali každý 75 000 dolarů. 

Ve finále jsme viděli i reprezentanty česko-slovenské profesionální scény. FOKUS Karma a Lukáš „Bubak“ Vajdík za dva finálové dny odcházejí z 21. pozice se ziskem 192 bodů. Každý z nich si tak odnáší výhru 3 500 dolarů. 

Za tým LootBoy startující David „Huty“ Köchert a jeho spoluhráč LootBoy Swifty obsazují 38. pozici se 111 body a na svá konta si připisují výhru 2 000 dolarů. Je to obrovský úspěch a určitě o nich uslyšíme i v nejednom z dalších turnajích kompetitivního Fortnite.
 

Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.