Přejít k hlavnímu obsahu

Jak můžete jako hráči doopravdy pomoct Ukrajině? Nesmyslné tanečky na TikToku to nejsou

14. 3. 2022 | 08:00 Zajímavost
Válečný konflikt na Ukrajině vyvolal po světě obrovskou vlnu solidarity. Našli se ale i tací, kteří se bezostyšně chopili příležitosti po svém. Dávejte pozor na nesmyslné trendy, ale i podvody kolující na sociálních sítí. Ukrajině mohou jednoduše pomoci i hráči, například skrze český projekt, za kterým stojí tuzemské esportové subjekty.
Nesmyslný trend na TikToku
Nesmyslný trend na TikToku
Zdroj: TikTok

Seriózní situace na Ukrajině je v současnosti hlavní náplní všech diskuzí a mediálních obsahů. Kromě reportáží a opravdových snah pomoct lidem zasaženým válečným konfliktem alespoň finančně, se příležitosti chopili i lidé na sociálních sítích. Jisté influencery ale nějaký morální kompas ani zdaleka netrápí, i přestože se jeho ručička zběsile točí.  Zejména na TikToku tak například vznikl nový trend, který má údajně tancem pomoct Ukrajině... a nebo taky ne. 

Představa, že by zběsilé nakrucování se před mobilním telefonem mělo sebemenší vliv na tamní situaci a utrpení, je zkrátka směšná. Tato forma hyenismu je prakticky paralelou k dobám, kdy ještě frčely lajky na Facebooku. Ukončení válečného konfliktu sdílením tance je asi tak stejně nápomocné, jako poskytování vody v Africe skrze lajkování. Většina lidí na sociálních sítích takovému nesmyslu samozřejmě nevěří, proto se také propagátoři tohoto trendu setkali s obrovskou vlnou nevole.

Stačil další hloupý nápad, který veřejnosti pořádně hýbnul žlučí, a odnesou to i ostatní influenceři. Neházejme však všechny hned do jednoho pytle. Ukrajině se snaží pomoct mnoho osobností, influencerů, hráčů, herních studií i organizací. A myslí to upřímně. Když se podíváme na naši scénu, například Viktor Sheen nedávno na streamu vybral 380 tisíc korun na pomoc Ukrajině.

Z celosvětových velikánů pak můžeme zmínit třeba Riot Games. Herní studio vybralo během několika dní za pomoci svých hráčů neuvěřitelných 70 milionů korun. Finanční podporu vyjádřil i ESL, jeden z největších organizátorů CS:GO turnajů, ve spojení s nejlepšími týmy světa. Pomoct ale můžete i vy společně s českými esportovými organizacemi skrze projekt na pomoc Ukrajině. Vaše dary z platformy esportsforukraine.com poputují přímo na ukrajinské velvyslanectví v Praze. Svou podporu tak můžete vyjádřit přímo s námi, nebo i skrze jiné videoherní akce. Ani gamerům to totiž není lhostejné.