Přejít k hlavnímu obsahu

Do boje proti Rusku se hlásí čím dál víc hráčů, tvrdí bývalý voják

18. 3. 2022 | 16:30 Gaming
Devatenáctiletý Jamie, který vstoupil do armády, protože hrál Call of Duty, není zdaleka jediným hráčem, který se rozhodl pomoci jinak, než zpoza počoítače. Jak se zdá, objevují se i další případy, kdy se hráči zvedají z gauče a jdou válčit.
Call of Duty
Call of Duty
Zdroj: Activision

Na Ukrajině se ve válce pohybuje spousta lidí. Skoro celý svět překvapil devatenáctiletý Jamie. Ten se rozhodl přidat se do bojů na Ukrajině s tím, že je kvalifikovaný voják – miluje totiž sérii Call of Duty. Mohlo by se zdát, že Jamie byl jediným rádoby řečeným vojákem. Opak je pravdou. Jak řekl bývalý člen Royal Marine Commando reportérce Emile Ghessen, která na Ukrajině natáčí, Jamie nebyl jediný.

S lidmi tady jsem strávil mnoho času, přichází různé varianty osob. Již dříve se mluvilo o PlayStation generaci. Právě ti sem občas přijdou. Jsou to mladí muži, kteří se nikdy nezúčastnili žádného konfliktu a vše znají jen z obrazovek v bezpečí domova. Někteří netuší, co se děje a udržují si romantický styl „jsem tu, byl zachránil Ukrajinu od Ruska",
řekl bývalý voják.

Hráči jsou v televizích a na internetu často popisovaní jako agresivnější. To bývalý voják okamžitě vyvrátil. Mladí muži na Ukrajinu nechodí zabíjet Rusy. Jeden z dalších bývalých vojáků, Richard Madeley, si myslí, že spousta z nich do války nejde s tím, že chce „prostě někoho zabít“.  Chtějí zkrátka pomoct tam, kde je to potřeba. Většinová odpověď ale zmiňuje, že mladíci jsou ochotní jakéhokoliv Rusa zabít okamžitě. Měsíc zpátky by nikdo z nich tohle s největší pravděpodobností neřekl jinak než s odkazem na virtuální prostředí nějaké střílečky.

Madeley dále pokračuje o tom, že většina lidí jsou jen chlápci, co se potkali v hospodě s tím, že se chtějí přidat do armády. Teď vidí příležitost a jdou do toho. Pomoci Ukrajině můžete skrz esportsforukraine, nebo... udělat nesmyslný taneček na TikToku? I to je možné. Tak jako tak, každá pomoc je vítaná.

Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.