Přejít k hlavnímu obsahu

Důležité vítězství! Česko bude mít svého zástupce na prvním vrcholu letošní sezóny

24. 3. 2022 | 15:32 VALORANT Reportáž
Čeští fanoušci si užili dosud nejdůležitější zápas letošního roku. Střetnutí mezi giganty M3 Champions a Fnatic mělo určit prvního evropského účastníka na světový turnaj Masters. Fnatic s českou hvězdou Magnumem nezaváhali a na první pokus navázali na totožný loňský úspěch.
Fnatic VALORANT
Fnatic VALORANT
Zdroj: Fnatic

Fnatic v základní části ovládli svoji skupinu a postoupili přímo do 2. kola pavouka, kde čekali na soupeře z duelu Guild Esports vs. M3 Champions. Vítězně odkráčeli Rusové, za normálních okolností reprezentující organizaci Gambit Esports, a vyzvali tak Martina „MAGNUM“ Pěnkova na souboj titánů.

Oba celky patří mezi světovou špičku, sestavy jsou bez velkých změn na obou stranách stálé, takže jejich sehranost je na nejvyšší možné úrovni. Vyzyvatelé nezapomněli na minulý střet a chtěli si se soupeřem vyřídit účty.

Velkým překvapením byl hned výběr map. V banu skončil Icebox i Heaven, nejoblíbenější mapy oranžovo-černých, a první mapou byla zvolena Fracture. MAGNUM se svým týmem prokázal, proč doposud ještě na turnaji neprohrál, i když těsnější to být nemohlo. Výsledkem 13:11 mapu zakončili především díky skvělým post-plantům, které měli dokonale připravené. FNC od zopakování historie dělila už jen jediná mapa!

Přesun na Bind začal výborně pro fanoušky českého hráče, situace se ale po pár kolech kompletně otočila. Skoro až do konce byla hra pod kontrolou ruských šampionů, čímž dorovnali skóre na vyhrané mapy a vytvořili tak skvělou atmosféru pro pokračování tohoto souboje dvou špičkových týmů.

Split se stal rozhodující mapou a Fnatic na něj vletěli neskutečným způsobem. Předváděli naprosto prvotřídní VALORANT a získávali kolo za kolem, tedy alespoň v první polovině. Po výměně stran začala dominance opozičního celku a až po využití oddechového času sestava s českým hráčem začala opět něco vyhrávat. Boj o postup na první letošní velkou soutěž v Reykjavíku se nakonec protáhl až do napínavého a nekonečného prodloužení, které ve finále skončilo výsledkem 23:21 pro MAGNUMA a jeho tým.

Po čtyřhodinové přestřelce se Fnatic s nejlepším českým hráčem mohou radovat z postupu do finále Challengers, plus mají všichni jistou i vstupenku na Masters v Reykjavíku! V následujícím zápase narazí na lepšího z dvojice FunPlusPhoenix a Team Liquid, vítěz si zahraje v grandfinále o titul mistra Evropy a finanční odměnu ve výši téměř milionu korun. My však můžeme s klidem říci, že původní cíl už byl splněn.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.