Přejít k hlavnímu obsahu

Jsou Apeks se STYKEM favoritem na vítězství Tipsport CS:GO Bratislava?

28. 3. 2022 | 09:33 Counter-Strike 2 Preview
Tipsport CS:GO Bratislava vypukne už ve středu a hned první den se do akce zapojí jeden ze dvou zahraničních týmů. Apeks se v tento moment nachází na 35. příčce HLTV žebříčku, tímhle měřítkem jsou papírově nejvýše nasazeným týmem turnaje. Jednoduché to však tým se slovenským hráčem STYKEM mít jednoznačně nebude.
Apeks CS:GO tým
Apeks CS:GO tým
Zdroj: Apeks

Hledání zahraničních účastníků pro Tipsport CS:GO Bratislava bylo zajímavým úkolem. Největší rybou v naší síti se nakonec stal tým Apeks, ve kterém působí elitní slovenský hráč Martin „STYKO“ Styk. On i jeho spoluhráči jsou zvyklí na největší světové akce, nyní se však vrací na regionální turnaj, aby po několika letech opět zažili pocit hraní před živým publikem. Ačkoliv jde o v podstatě nový tým, o motivaci má postaráno.

Aktuální sestava severské organizace Apeks začala vznikat koncem minulého roku, když se k Asgeru „AcilioN“ Larsenovi začali přidávat další spoluhráči. Právě dánský in-game leader v týmu působil už loni, Apeks se ale příliš nedařilo a úspěchy nepřicházely. Pro letošní sezónu tak nastala kompletní přestavba.

Tipsport CS:GO Bratislava
Tipsport CS:GO Bratislava
Foto: PLAYzone

Roli snipera v Apeks zastává bývalý hráč Ninjas in Pyjamas, Tim „nawwk“ Jonasson. Jeho příchod byl zveřejněn už v prosinci, další hráči přišli až na začátku ledna. Největší porci zkušeností týmu dodá Joakim „jkaem“ Myrbostad, jenž se „domů“ vrátil už koncem roku 2020, kdy ale utekl zpět do světa. Jediným mladíkem sestavy je Hugo „chawzyyy“ Günther, který v 17 letech dost snižuje vyšší věkový průměr týmu.

Nejprve to vypadalo, že složení základní pětice bude čistě severské, pátý hráč do party ale všechno změnil. Řeč je právě o STYKOVI, který už si v kariéře zahrál na Majoru za tři různé organizace a platí za hráče, který je díky svému všestrannému skillsetu ideálním článkem na propojení hráčů v dobře fungující stroj.

Po svém složení už si Apeks už dokonce zažili pocit boje o medaile. Hned na svém prvním turnaji Pinnacle Winter Series #1 dokráčeli do finále, kde nestačili na K23. Ve stejné soutěži poté vypadli ve swissu, což následovalo třetí vystoupení a tažení až do čtvrtfinále. Úspěch byl blízko také na Fantasyexpo EU Champions: Spring o tomto víkendu, kde se pro Apeks zavřela brána do BLAST Premier až ve finále.

A pak tu máme otevřené kvalifikace na Major, které byly naopak jedním velkým zklamáním. V některých případech došli do pokročilé fáze, více než osmifinále z toho ale nevydolovali. Přemožiteli Apeks se stali BIG, GMT Esports, Sprout a Anonymo. Tým si neúspěch zažil, je však potřeba otočit list a vyhledávat další cíle.

 

Cesta týmu Apeks je teprve na začátku, proto je příležitost se ukázat na Tipsport CS:GO Bratislava jistě vítanou záležitostí. Nejen, že STYKO se po letech opět bude mít šanci ukázat domácímu publiku, ale důležité je především to, že si celý tým spolu zahraje v offline prostředí. Více se o tom rozpovídal STYKO v rozhovoru.

Světový tým míří na regionální akci a nebude (ani nemůže) mít jiný cíl než zvítězit. Aktuálně 35. nejlepší tým světa by měl mít největšího konkurenta v SINNERS, kteří se aktuálně nachází o dvě příčky níže, ale na rozdíl od Apeks dokázali uspět a postoupit na RMR kvalifikaci na Major. Vzájemné střetnutí si STYKO a spol. zatím zažili pouze proti eSubě, v otevřené kvalifikaci si s ní poradili s odřenýma ušima pouze 16:14 (více zde).

Ve své skupině mají Apeks za soupeře ENTERPRISE a Entropiq Prague, tedy hned poté, co v úvodním střetnutí vyzvou Dynamo Eclot. Tři ambiciózní sestavy se proti mezinárodně proslulému celku budou chtít vytáhnout a je jisté, že Apeks nic lehkého nečeká. Boj o postupová místa v této skupině bude opravdu tvrdý a dá se očekávat, že každý jeden zápas bude vypjatý. Věříme, že se Apeks přijedou ukázat v top formě.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.