Přejít k hlavnímu obsahu

Jedeme do Bratislavy pro vítězství, hlásí sebevědomě STYKO. Za nejlepší tým ale označuje SINNERS

30. 3. 2022 | 11:00 Counter-Strike 2 Rozhovor
Největším jménem blížícího se turnaje Tipsport CS:GO Bratislava budou jednoznačně Apeks. Poprvé v historii se jako hosté seriálu MČR zúčastní i zahraniční celky, díky čemuž se někdejší dvojnásobný mistr ČR Martin „STYKO“ Styk po dlouhých letech vrátí před domácí publikum. Jaká má od lokální konkurence očekávání a jak se těší na první offline akci po mnoha letech?
Martin 'STYKO' Styk
Martin 'STYKO' Styk
Zdroj: PLAYzone / Apeks

Jak jsi poprvé reagoval, když se naskytla možnost se s týmem Apeks vydat na Tipsport CS:GO Bratislava?

Popravde ma to dosť prekvapilo. Nečakal som, že sa niečo také podarí v rámci MČR, ale potom som sa potešil samozrejme. Zažiť turnaj na CZ/SK bude pekná spomienka bez ohľadu na výsledok.

Co pro tebe znamená, že si po dlouhých letech zahraješ před domácím publikem? Očekáváš, že budou fandit spíše CZ/SK týmům?

Znamená to pre mňa taký návrat do čias, kedy som do Bratislavy cestoval mnohokrát do roka kvôli turnajom, medziherňákom, akciám v Storme atď. Teraz to naberá na obrátkach, keďže sa za tie roky posunul esport o veľký krok dopredu. Takže teším sa. Myslím, že budú fandiť najmä CZ/SK teamom, ale dôležité je radovať sa z každého momentu a peknej hry, takže si z toho ťažkú hlavu nebudeme robiť. (smiech)

Apeks CS:GO tým
Apeks CS:GO tým
Foto: Apeks

V čem všem se domácí scéna od té doby posunula? Jak bys ji v dnešní době porovnal s okolními a jinými podobně velkými státy?

Tak posunuli sme sa asi vo všetkom. Máme organizácie so solídnym menom, zázemím, sponzormi a hlavne zvučnými menami v zostave. Máme SINNERS, ktorí bojujú o Major spoty, a máme mladých hráčov, čo sa pokukujú po online turnajoch či FPL. Takže progres vidím hlavne, ak nás porovnám napr. s Maďarskom alebo aj Poľskom, ktoré bolo raz „powerhouse“ a myslím, že teraz vieme s nimi pekne konkurovať, aj keď majú oveľa väčší pool talentov.

Bude motivace zvítězit ještě o to silnější, že jde o největší offline turnaj, co kdy u vás doma na Slovensku byl?

Motivácia je stále rovnaká, ideme samozrejme vyhrať. To, že to je najväčšia offline akcia u nás, asi nebude zohrávať rolu, pretože spoluhráči sú zvyknutý na iné stage, inú kapacitu atď. To ale neznamená, že to podceníme, to nikdy.

Když zabrousíme do historie, na MČR jsi před mnoha lety dvakrát triumfoval. Jak na dávné období eSuby a nEophyte vzpomínáš?

Spomínam na to rád. S vtedajšími spoluhráčmi už v kontakte nie som skoro vôbec, ale myslím na nich, ako sa im darí v živote aj po rokoch. Sem tam pozriem fotky či videa. Dúfam, že sa s nimi ešte uvidím, možno práve na tejto LANke. Ak toto čítate, tak vás zdravím!

Myslíš, že možnost porazit zahraniční konkurenci je pro domácí špičku tou nejlepší motivací, jak se posouvat jako tým dopředu?

Je to príležitosť, ktorá prišla za nimi, nemuseli pre to veľa urobiť, aby sa s nami stretli, v porovnaní s inými turnajmi. Tak dúfam, že to využijú a všetci si odnesieme nejaké skúsenosti. Rad sa s hráčmi po zápase stretnem a môžme pokecať trošku hlbšie, čo sa stalo a vzájomne si pomôcť. A možno nás prevalcujú a budeme potrebovať poradiť my. (smiech)

STYKO jako mistr ČR 2013 s eSubou
STYKO jako mistr ČR 2013 s eSubou
Foto: eSuba

Prozradíš, jestli máš nějaké konkrétní vysněné souboje s domácími týmy nebo hráči? Na koho se těšíš ze všech nejvíce?

Asi nie, rád by som si zahral s každým, čo je ale nemožné, takže ostanem pri nudnej odpovedi a poviem, že by som chcel stretnúť SINNERS. Mám pocit, že sú papierovo najlepší team na turnaji.

Z pohledu zahraničního týmu, bude to vítaná změna po všech těch nekonečných online turnajích, i když jde o regionální LANku?

Určite. Ja už ani neviem, ako vyzerá LAN turnaj. Mam pocit, že toto bude moja prvá LANka v živote, tak dlho trvala tato pandémia…

Co bys na závěr vzkázal domácím fanouškům esportu, kteří stále ještě uvažují o zakoupení lístků na Tipsport CS:GO Bratislava?

Bude sranda, príďte kuknúť dobré CSko a pokecať o hocičom. Rád vás uvidím, odfotím, podpíšem akúkoľvek časť tela. Poďme sa po dvoch rokoch izolácie socializovať. (smiech) Určite môžem povedať za všetkých mojich spoluhráčov, že sa na vás tešíme.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.