Přejít k hlavnímu obsahu

Od neznámého hráče po mistra! Mladý talent bere titul při debutu mezi elitou

29. 3. 2022 | 08:45 VALORANT Reportáž
Prestižní VCT turnaje Challengers probíhají po celém světě, ale kromě evropské soutěže stojí za zmínku určitě i ta v Severní Americe. Tým, který se dal dohromady na začátku letošního roku a který je plný neznámých jmen, překvapil slavné organizace a poslal domů spoustu špičkových hráčů. Kdo jsou tito noví mistři Valorantu?
Trent 'trent' Cairns
Trent 'trent' Cairns
Zdroj: The Guard

Americká společnost Kroenke Sports & Entertainment se začala zajímat o esport už před lety, ale žádný velký úspěch na tomto poli zatím nepřicházel. Jenže na konci minulého roku začalo vedení skládat sestavu, která by se věnovala střílečce od Riot Games.

Prvními rekruty byli devatenáctiletý Jacob „valyn“ Batio a Michael „neT“ Bernet, kteří se do té doby ukázali na méně prestižních turnajích. Třetí pozvánku obdržel jednadvacetiletý Jonah „JonahP“ Pulice, bývalý hráč CS:GO. Nejzkušenějším členem je rozhodně Ha „Sayaplayer“ Jung-woo alias Spyder, který se věnoval Overwatchi, ale po uvedení Valorantu hájil barvy organizace T1. Nakonec zakotvil právě v The Guard, s ostatními „zelenáči“. Ale nikdo z nich není tak „zelený“ jako poslední článek celé formace Trent „trent“ Cairns. O tomto sedmnáctiletém talentu jsme se již zmínili v předchozím článku.

Jak se vlastně tento mladík ocitl z ničeho nic na takové úrovni? Trentův vzestup je o to překvapivější, když uvážíme, jak málo zkušeností měl s taktickými střílečkami, když začal s Valorantem. Ve skutečnosti dostal svůj první počítač k Vánocům v roce 2019. Jeho zkušenosti s videohrami byly předtím všechny na Xboxu v populárních hrách pro více hráčů, jako je Call of Duty, Rust a Rocket League.

Poté, co si v roce 2020 zvykl na svůj nový počítač, mu jeho přátelé doporučili, aby si s nimi zahrál beta verzi Valorantu. Ve druhém aktu Epizody 1 se vyšplhal na Immortal 3, poslední úroveň před nejvyšší úrovní Radiant. Tehdy si uvědomil, že má na to, aby mohl hrát proti nejlepším, a rozhodl se věnovat esportu. „Zamiloval jsem se do hry a začal jsem hrát nonstop,“ řekl.

V té době známý jako „Habib“ pracoval s průměrným počítačem a problémy s připojením k internetu. „Když jsem byl doma, měl jsem špatný počítač s 50+ pingem. Nemohl jsem se s těmito konkurenčními nevýhodami plně rozvinout jako hráč,“ řekl trent. Ale když se probojoval malou scénou, upoutal pozornost trenéra The Guard Matthew „mCe“ Elmora. „Jednou jsme se s ním střetli na tréninku a on na nás jako Viper nasbíral 30 killů,“ řekl mCe o trentovi. „V té době pro nás Bind byla opravdu dobrá mapa a na killech přímo nezáleželo. Když hrál proti nám, obešel naše načasování a udělal vše, co bylo třeba. Náš personál tehdy vtipkoval, že bychom ho měli okamžitě přibrat.“

The Guard potřebovali nového pátého hráče, protože Harrison „psalm“ Chang, který v týmu do té doby působil, byl přemístěn na lavičku. Původně potřebovali hráče pro agenta Sovu a podle mCe jim trent nevyhovoval, protože hrál převážně Viper. Nicméně poté, co se proti němu znovu postavil v menším NA turnaji, se mCe podíval na Trentovy statistiky a uznal jeho kvality. Jakmile se to stalo, Trent byl na soupisce.

Od té doby předvádí tito nováčci parádní VALORANT. Na prvním velkém turnaji v jejich kariéře, NA Challengers, srazili na kolena slavné hráče, úspěšné organizace a dokonce celou soutěž vyhráli! Po napínavém finále proti OpTic Gaming (dříve Team Envy) si odnesli více než milion korun, a co víc, letenky na Masters do Reykjavíku. Velice pravděpodobně se tedy potkají například s Martinem „MAGNUM“ Peňkovem, a to si opravdu nechceme nechat ujít! Úvodní éra Valorantu patřila hráčům jiných titulů, nyní už ale září nové hvězdy.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.