Přejít k hlavnímu obsahu

Na mistrovství světa si jdu pro výhru, hlásí evropský šampion Jarla

30. 3. 2022 | 10:10 Hearthstone Rozhovor
Jarla se po dvou letech opět kvalifikoval na mistrovství světa. Jak se připravoval na závěr sezóny a co řekl o svých dávných i nedávných úspěších? Co říká český velmistr na momentální stav české HS scény? A co dalšího jej kromě Hearthstone baví?
Jaromír "Jarla" Vyskočil
Jaromír "Jarla" Vyskočil
Zdroj: Nordavind

Obrovská gratulace k výhře! Jak moc důležitý pro tebe tento úspěch byl? Je cennější než před dvěma lety?

Díky! Neřekl bych, že tento úspěch je cennější než ten v roce 2020. Každá výhra měla něco do sebe, před dvěma lety jsem se konečně po třech letech snažení podíval na MS a pro změnu toto mohla být moje poslední šance dostat se na MS, protože Grandmasters systém oznámil svůj konec a návrat k otevřenému systému. Poslední Last call globální Grandmasters sezona mi utekla o jeden bod/výhru a v Masters Tourech se mi historicky tolik nedaří. Naopak v sedmi GM sezonách jsem do play off nepostoupil pouze v té první. Ve zbylých šesti sezonách jsem vždy postoupil do top 4 a finálního play off dne a ukořistil 2x první místo, 1x druhé a 3x prohrané semifinále. Nicméně prohrát dvakrát finále o Worlds dvě sezóny za sebou by bylo hodně těžké překousnout.

Otázka, která zde nesmí chybět: Jaké jsou tvé ambice na Mistrovství světa? Půjdeš si tvrdě pro první místo, nebo vnímáš rozpoložení hráčských kvalit letos trošku jinak? Ovlivní to aktuální meta?

Vždy jsem si chtěl alespoň zahrát na MS, ale po druhém místě v roce 2020 už může být lepší pouze to první. Stejná strategie asi jako pro obě EU play offs, co jsem vyhrál, a to je výhra nebo nic. Takže možná zvolím opět nějaký riskantnější lineup, uvidíme, jaká bude meta. Případně, pokud se dostanu do finále, tak snad tentokrát budu hrát lépe než minule, protože finále 2020 bylo rozhodně vyhratelné. 
K hráčům na MS zatím nemůžu nic moc říct, známe zatím pouze tři a čeká nás změna zpět z 8 na 16 účastníků, jak tomu bylo dříve. 

Jak probíhaly přípravy na závěr první sezóny Grandmasters? Soustředil ses více na targetování nějakého určitého balíčku, který jsi očekával od soupeřů, nebo jsi volil nějaký univerzální line-up z balíčků, které ti nejvíce sedí?

Stejně jako v S2 2020, kterou jsem vyhrál s target bomb warrior strategií, jsem zvolil podobnou strategii i pro toto play off. Tentokrát jsem očekával, že EU bude mít 5-6/8 hráčů ramp druida (u Seika jsem věděl, že bude hrát podobné věci jako já). Se Seikem jsme postavili aggro lineup za pomoci APAC grandmastera AlanaC86, který se s identickým lineupem dostal také do top 4. Seiko také prohrál své semifinále, ale ten měl jeden balíček jiný a několik karet také jinak. Aggro strategie pro mě byla celkem nová, nevzpomínám si, že bych hrál více jak dva aggro balíky ve stejném lineupu na světových turnajích. Naše trojice nakonec byla v play off celkem úspěšná s prvním místem a 2x top 4.

Při poslední hře jsi měl na konci oproti Furyhunterovi o trochu více štěstí. Díval ses potom zpětně na zápas? Sám už jsi prohru o postup na Worlds zažil v druhé sezóně minulého ročníku, je to pro hráče tvých kvalit hodně frustrující?

Zápas jsem si pustil v dvojnásobné rychlosti jen tak ze zvědavosti, než jsem šel spát. Celá série byla nahoru a dolů. První hru jsem třeba hrál hodně dobrý matchup pro mého druida, ale dostal jsem snad nejhorší opening, co jsem kdy viděl. Stejně byla ta hra hodně těsná. Určitě tam bylo nějaké štěstí i smůla na obou stranách, ale myslím, že jsme oba hráli docela pěkně a musela to být pěkná podívaná. 

Čtvrtá hra byl můj paladin, což byl náš nejslabší balíček a trápili jsme se s ním celý víkend, takže kdyby tento balíček opět zklamal, nebylo by to překvapení. 
Prohrané finále je vždy obrovské zklamání, ale je to esport a nezbývá než se s tím smířit, snažit se poučit z chyb a vyhrát jiný turnaj. 

Myslíš, že bys vyhrál i pokud by se finálová série natáhla do pátého zápasu?

Rozhodně bych nebyl favorit v pátém zápase, ale paladin do priesta se dá vyhrát. Dal bych si tak 40%,  kdyby série šla série do dalšího zápasu. 

Jaké jsou tvé plány v následujících dnech a týdnech? Dáš si od HS trochu klid nebo na sobě budeš dál tvrdě makat bez přestávky?

V půlce dubna mě čeká Master Tour a na konci příštích tří měsíců se budu snažit umístit top 50 na žebříčku, abych se kvalifikoval na zbývající letošní Masters toury. To proto, že už nejsem Grandmaster a na zbývající letošní MTčka dostali pozvánku pouze GMs, kteří se dostali na last call.

Do začátku tohoto roku jsi byl hráčem organizace 00Nation, nyní jsi bez týmu. Vyhovuje ti to takto více, nebo bys raději někoho reprezentoval? Oslovují tě nějaké české nebo zahraniční týmy?

Být opět součástí týmu by mi určitě nevadilo, ale momentálně spíše nemám žádné seriózní nabídky. Vysněná organizace by byl asi Team Liquid. Také bych řekl, že o HS hráče je o dost menší zájem než například v roce 2018, kdy se sbíraly body do týmového žebříčku a tak podobně. Týmy spíše odcházejí z HS scény.

Vraťme se ještě k Mistrovství světa 2020. Tehdy jsi skončil druhý, ve finále tě porazil Glory. Jak s odstupem času vnímáš tehdejší finálový zápas? Převládá hořkost, že jsi byl jen krůček od největšího možného úspěchu, nebo jsi dostatečně spokojený s tehdejším druhým místem?

Spíše převládá hořkost a zklamání, protože jsem měl podle mého názoru nejlepší lineup v turnaji, hrál jsem poměrně solidně celý turnaj, Gloryho jsem porazil ve skupině 3-0, ale ve finále jsem v mirroru demon hunterů nehrál nejlépe a za priesta do warriora to nebylo o moc lepší. Na druhou stranu, kdyby mi někdo řekl, když jsem začínal s HSkem, že budu za pár let druhý na MS, asi bych mu nevěřil. 

Kromě tohoto úspěchu na mezinárodní scéně jsi před několika měsíci už podruhé vyhrál Mistrovství ČR. Jak radikálně se liší kvality nejlepších českých hráčů od profesionálů v Grandmasters?

Tohle se mi těžko posuzuje, protože proti CZ hráčům tolik nehraji, ale vyhrávat v MČR zápasech bylo většinou celkem jednoduché, protože soupeři dělají více chyb než ti v GM. Na druhou stranu bych řekl, že nejlepší CZ hráči by se v GM také neztratili. 

V posledních měsících zaznamenala česká scéna Hearthstone mírný pokles v popularitě. Myslíš, že tento trend bude pokračovat, nebo se popularita HS u nás opět zvedne?

Nová expanze v půlce dubna společně s rotací by mohla přilákat zpět hodně hráčů. 

Na závěr našim čtenářům prozraď, jak trávíš svůj volný čas mimo Hearthstone? Hraješ ještě jiné herní tituly? Máš nějaké další koníčky mimo PC?

Mezi jiné herní tituly, které občas zapnu, patří momentálně Valorant a World of Warcraft TBC/Shadowlands. Nicméně poslední měsíc a půl to bylo nonstop Hearthstone z důvodu GM sezony a Masters Tours. Mimo například lehce sleduji NHL, chodím běhat skoro každý den, případně občas na brusle nebo tenis či hokejbal, když se domluví více lidí. 

Díky za rozhovor a přijmi ještě jednou velké gratulace. Měl bys nějaká slova na závěr nebo třeba vzkaz pro své fanoušky? Kde tě můžeme sledovat?

Také díky! 
Jinak díky Faelimu, Seikovi a Alanovi za přípravu poslední měsíc a také všem co mi opět drželi palce a fandili a po výhře gratulovali. Sledovat mě můžete na Facebooku, Twitteru nebo na Twitchi, kde momentálně streamuju většinou desetkrát do měsíce. 

Hře Hearthstone se věnuji od roku 2015, od roku 2020 poté více kompetitivněji. V říjnu 2021 jsem začal psát články pro PLAYzone, kromě samotného hraní mě totiž zajímá sledování české i světové HS scény.