Přejít k hlavnímu obsahu

Ach, ta válka. Vítězové evropského šampionátu do světa nezamíří, kdo je nahradí?

29. 3. 2022 | 18:02 VALORANT Reportáž
Soutěž EMEA Challengers ovládl tým FunPlus Phoenix a společně s Fnatic a G2 Esports měl odcestovat na největší jarní událost Valorantu. Na Masters měli FPX reprezentovat celý region a mezi světovou špičkou hrát o titul. Bohužel to tak nebude a na Island tým odcestovat nemůže.
FPX VALORANT
FPX VALORANT
Zdroj: FunPlus Phoenix

Vzhledem k tomu, že invaze na Ukrajinu pokračuje, je svět esportu v celém CIS regionu nadále silně ovlivněn pokračující krizí. Poslední organizací zasaženou konfliktem je FunPlus Phoenix, přičemž Riot Games 28. března oznámili, že se tým nebude moci zúčastnit nadcházejícího turnaje VCT Masters v Reykjavíku.

Soupiska FPX obsahuje ruské i ukrajinské hráče a navzdory ústupkům ze strany Riotu, aby týmu umožnila účast, nebyli schopni najít řešení, které by umožnilo sestavit „kompletní“ soupisku včas před zahájením turnaje 10. dubna. Situaci nepomohlo, že další z hráčů je nakažen covid-19 a visel nad ním rovněž otazník.

Tyto ústupky podle Riotu zahrnovaly „prodloužení zápisu pro sestavu, uvolnění pravidel pro náhradníky pro případ nouze a spojení s příslušnými vládními úředníky“, ale podle jejich oznámení nebylo žádné z těchto opatření úspěšné, aby poskytlo FPX šanci soutěžit. Mistři Evropy tak budou na Islandu chybět.

Kdo pojede na Masters místo FPX?

Aby bylo zajištěno, že region EMEA může na první mezinárodní turnaj v tomto roce vyslat tři zástupce, byly letenky nabídnuty Team Liquid, který se turnaje zúčastní místo nich. Liquid těsně utekla kvalifikace na Masters poté, co byli vyřazeni od G2 Esports ve druhém kole pavouka poražených.

Podle oznámení Riotu budou FPX i nadále uděleny VCT body (důležité pro kvalifikaci na nejprestižnější akce) a podíl z prize poolu akce, přestože se nebudou moci zúčastnit. Navzdory tomu mnozí rychle označili rozhodnutí dát místo Liquidu za nespravedlivé, přičemž Zyppan na Twitteru vyjádřil svou frustraci.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.