Přejít k hlavnímu obsahu

Suspendován! Ruský hráč ve zprávách údajně podporoval situaci na Ukrajině

31. 3. 2022 | 17:31 VALORANT Kauza
Organizace Fnatic se rozhodla pozastavit činnost člena týmu, protože je předmětem vyšetřování. Byly totiž zveřejněny jeho soukromé zprávy, které údajně podporují situaci na Ukrajině.
BraveAF
BraveAF
Zdroj: VLR.gg

Stejně jako ostatní soupisky ve světě, které obsahující ruské hráče, i Fnatic s MAGNUMEM musí  řešit nepříjemnou záležitost. Na veřejnost pronikly soukromé zprávy jeho ruského spoluhráče Andreye „BraveAF“ Gorchakova, což vyústilo v jeho suspendaci. Rozhodnutí přichází až teď, i když zprávy jsou staršího data. Zprávy – psané v ruštině – ukazují rozhovor o současném konfliktu na Ukrajině.

Právě kvůli těmto zprávám se britská organizace rozhodla pozastavit členství v sestavě BraveAF dne 30. března s tím, že proběhne vyšetřování. Jejich veřejné prohlášení zní: „Jsme si vědomi pokračující situace s jedním z našich hráčů, Andreye ‚BraveAF‘ Gorchakova. S okamžitou platností bude Gorchakov suspendován z profesionální hry ve Fnatic, zatímco zahajujeme vyšetřování. V nadcházejících dnech budeme mít další aktualizace naší Valorant soupisky.“

Zprávy můžete vidět níže v příspěvku od yXo, který postu organizace dodal kontext. Uživatel řekl: „Hráč vašeho týmu podporuje válku na Ukrajině. Civilní oběti popírá. Zdá se, že nemá právo zastupovat vaši organizaci v esportu. Věnujte tomu prosím pozornost.“

Pokud text přeložíme, tak zprávy ukazují, že profesionální hráč zdánlivě podporuje konflikt. Přeložený text z vlákna Twitteru zní: „Lidé na Západě dosáhli rozpadu SSSR. Nyní chtějí kolaps SNS a všech. Putin to nedovolí.“ Poté pokračoval opakováním vět z Putinovy ​​příručky, jako například „civilistům nebude ublíženo“. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva ale  oznámil , že ve válce zemřelo nejméně 902 civilistů a více než 1 400 bylo zraněno.

Jak reaguje na celou situaci samotný hráč?

BraveAF od té doby reagoval na své pozastavení činnosti na Twitteru, kde tvrdil, že komentáře byly učiněny v den invaze. Řekl: „O současné situaci... tyto snímky jsou ze zpráv mě a ukrajinské dívky. Před 24. únorem jsme si trochu popovídali a ráno 24. února jsem jí napsal, abych věděl, jestli je v pořádku... V té době nikdo nevěděl, co se děje, a já jsem jen psal své první myšlenky a první dojmy, a v té době byla moje znalost situace daleko od pravdy, o které jsem se dozvěděl poté, protože jsem si vůbec nebyl vědom politické situace,“ pokračoval.

„Na těch obrázcích můžete jasně vidět, že chci, aby to co nejdříve skončilo, a nechci, aby byli lidé zraněni nebo zabiti,“ pokračuje ve své obhajobě.

Fnatic se kvalifikovali na VCT Masters na Islandu, který se bude konat za necelé dva týdny. Není jasné, zda BraveAF bude moci hrát. Protože by mohl čelit problémům s vízy sestava už hledá posilu.

Štítky: Valorant, fnatic, ukrajina
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.