Přejít k hlavnímu obsahu

Bratislavský šampion STYKO: Jsme rádi za takový úlovek. Po vetu jsem věděl, že je konec

4. 4. 2022 | 13:40 Counter-Strike 2 Rozhovor
Přišel, viděl, zvítězil. Tak by se dal jednoduše shrnout návrat Martina „STYKO“ Styka na česko-slovenskou CS:GO půdu. S týmem Apeks bez větších problémů proplul prvním dílem seriálu MČR a došel si pro půl milionu korun. I přes nákazu koronavirem. „Nevím proč, ale vždy, když jsem nemocný, tak se mi hraje lépe,“ vtipkoval bezprostředně po triumfu.
Martin "STYKO" Styk
Martin "STYKO" Styk
Zdroj: PLAYzone

Obrovská gratulace k vašemu výkonu! Jaký je to pocit, že jste vyhráli tento velký turnaj a jak vysoko tento úspěch řadíš?

Určitě jsme rádi, že jsme to dotáhli do vítězného konce. Ale myslím si, že to nebudeme řadit tak vysoko. Jde spíš o to, v jaké fázi našeho týmu jsme. Nedávno jsme začali hrát a už se nám podařil takový úlovek, navíc tady u mě na domácí půdě. K tomu jsem měl šanci svým spoluhráčům ukázat tento kout světa, všichni tu byli poprvé.

Můžeš nám říct, co jsi to měl za speciální covid, že se ti po něm tolik dařilo?

Nevím proč, ale vždy, když jsem nemocný, tak se mi hraje lépe. Vůbec nevím, čím to je. Ale covid byl především první dva dny náročný. Časem se to ale zlepšilo a nemyslím si, že to na nás mělo takový dopad, jako fakt, že jsem neseděl s týmem na stage. Nemohl jsem čerpat energii od fanoušků, ale věřím, že mi ji spoluhráči předali přes TeamSpeak.

Kdybys měl shrnout váš turnaj, kde vidíš největší pozitiva?

Celkově si myslím, že jsme hráli velice dobrý Counter-Strike, což potvrzuje fakt, že jsme prohráli pouze jednu mapu.

Co se vám naopak tolik nepovedlo?

Největší problémy nám dělali ENTERPRISE. Za celý turnaj jsme vlastně odehráli jen jednu špatnou stranu, což byla ta teroristická na Ancientu, nejvíc CT mapě ze všech. Jinak jsme neměli až takové problémy, byli jsme dost dobře připravení. Ale ENTERPRISE si dokázali náš Ancient nastudovat tolik, že jsme museli vymýšlet taktiky během turnaje. 

Apeks s trofejí pro vítěze Tipsport CS:GO Bratislava
Apeks s trofejí pro vítěze Tipsport CS:GO Bratislava
: Peter Brichta/PLAYzone

Ty jsi předvedl výborný individuální výkon na Nuku. Vaše CT strana je tam skvělá, věděli jste, jak budou SINNERS hrát za teroristy?

Hráli jsme spíš svoji hru. Po pár kolech jsem zjistil, že asi chtějí hrát na mě na rampě. Chodili tam až moc často. Dokonce během prvního gun roundu proběhli přes můj molotov, což se jim nepodařilo. Nevím, jestli to byl jejich plán, teď jim to nevyšlo.

Za svoji kariéru ses potkal s mnoha in-game leadery. Jaký je Acilion?

Nechci, aby to znělo jako klišé, ale Acilion je ze všech těch IGL, se kterými jsem hrál, nejlepší.

V čem je pro tebe speciální?

Je to člověk, který chce probírat problémy ve hře. U ostatních IGL mi přišlo, jako by se báli konfliktu v týmu. Acilion je takový, že ten konflikt vyhledává, ale ne v tom zlém slova smyslu. Jde o to, abychom argumentovali za svoji pravdu a naučili se tak co nejlépe komunikovat s ostatními spoluhráči. Takže po této stránce je určitě jeden z nejlepších. Motivuje mě to být lepším a asertivnějším hráčem na serveru. 

Pokud bys měl dát nějaký feedback SINNERS, co by to bylo? Na čem by měli zapracovat?

Myslím, že toto určitě ví. Většinou, když se na ně koukám, tak jejich anti-eca  jsou trošku pofidérní. Co se týče dneška, tak si myslím, že to prohráli skrz veto. Jakmile picknuli Nuke, tak byla série u konce. Podle mě jej vybrali kvůli naším špatným statistikám, ale my na něm nehrajeme zle.

STYKO odehrál skupinovou fázi se svým týmem
STYKO odehrál skupinovou fázi se svým týmem
: Peter Brichta/PLAYzone

Všimli jsme si výkonu Chawzyho. Má ho někdo z vás na starosti? Jak ho zvládáte zpracovávat?

Super otázka. Je to pro něj první velká LANka a na to, že mu je 17 let, tak klobouk dolů, že dokázal takhle zahrát. Dostal nervy pod kontrolu před fanoušky. Je to pro něj velký úkol.

Kdo mu radí nejvíce?

Pomáháme asi všichni stejně. Záleží na mapách. Po mentální stránce mu totiž všichni pomáhají stejně, herně záleží na tom, s kým je na mapě ve dvojičce. Je to velice flexibilní hráč, nemá problém se naučit nové věci. Je mladý, dravý, já jsem s ním opravdu velice spokojený.

Zmiňoval jsi psychiku, vy jste spolupracovali i s mentálním koučem Thomasem Alsgaardem.

On je součástí Apeks, takže jsme s ním měli i bootcamp, který byl zaměřený na stavbu týmu. To bylo někdy v době, když jsme spolu hráli jen pár týdnů. Ukázal nám, jak přistupovat k těm konfliktům, o kterých jsem mluvil.

Je to člověk, se kterým pracujete pravidelně?

Teď už s ním tolik nekomunikujeme a je to spíš na nás. Pokud budeme mít problémy například na stage před publikem, tak ho určitě využijeme, protože ten člověk vyhrál olympiády. Má nám určitě co nabídnout, i přesto, že jeho sport není tolik týmový, jelikož je to běžkař. To, co nám ten člověk pověděl, si zapamatuju do konce života. 

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).