Přejít k hlavnímu obsahu

Zakladatel NAVI vzal do ruky AK-47 a bojuje na skutečné frontě

15. 4. 2022 | 17:30 Rozhovor
Pokračující ruská invaze na Ukrajinu hluboce zasáhla zemi a donutila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby vyzval všechny občany k chopení se zbraní a ochraně země.
ZeroGravity
ZeroGravity
Zdroj: Alexander Kokhanovskyy

Jedním z mnoha lidí, kteří odpověděli na toto volání, je bývalý hráč Counter-Strike a zakladatel Natus Vincere (NAVI), Alexander „ZeroGravity“ Kokhanovskyy. NAVI založil v roce 2009 a společnost se časem stala jednou z největších esportových organizací na světě. Sám 28letý hráč je jednou z nejvlivnějších osobností esportu z Ukrajiny, která původně přišla 16. března s prohlášením, v němž všechny žádá o podporu.

Tři týdny poté se ZeroGravity podělil o své zkušenosti z první linie v rozhovoru. Dotkl se také několika dalších věcí, zatímco se nadále podílí na obraně Ukrajiny proti ruské invazi.

ZeroGravity se svěřil, jak bojoval proti ruské invazi a plnil různé úkoly k zajištění bezpečnosti civilního obyvatelstva. Prozradil také, že ve svém rodném městě Kyjevě nosí své AK-47 všude, kam jde. Pracuje s lidmi, jako je on, pocházejícími ze všech společenských vrstev, zapojují se do odboje a brání svou zemi. „Nikdy bych si neodpustil, kdybych to neudělal,“ řekl. „Chtěl jsem pomáhat a bránit svou zemi,“ dodal.

Když ZeroGravity hovořil o své roli, sdělil, že je součástí 20členného týmu rychlé reakce, jehož úkolem je poskytovat zálohu teritoriální obraně a dalším podobným silám během určitých misí.

Když není ve službě, tráví ZeroGravity spolu s ostatními velkou část svého času vojenským výcvikem v Kyjevě nebo v jeho okolí. To zahrnuje nácvik střelby, účast na taktických cvičeních a některá základní cvičení bojové medicíny. „Když jsme s těmito úkoly hotovi, máme tu různé požadavky. Pomáháme s evakuací a pomáháme přátelům, rodině a cizím lidem v nouzi,“ řekl ZeroGravity.

Pokud jde o to, jak mu jeho odborné znalosti a zkušenosti z CS pomáhají v první linii, ZeroGravity uvedl, že mu to trochu pomáhá, pokud jde o střelbu, reakce, týmovou práci a „taktický smysl“.

Válka ovlivnila i operace NAVI, ale organizace od té doby obnovila svou práci a zároveň přijala některá přísná opatření, aby zajistila, že jejich podpora Ukrajině bude i nadále silná.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.