Přejít k hlavnímu obsahu

Konec velké organizace v CS:GO. MAD Lions propouští svůj tým

20. 4. 2022 | 13:00 Counter-Strike 2 Přestup
Jedna z předních světových esport organizací, MAD Lions, ukončuje svou CS:GO sekci. V královně FPS stříleček působila od roku 2017, nejvíce se proslavila svou dánskou sekcí. Jednou z příčim mohou být také finanční potíže.
MAD Lions
MAD Lions
Zdroj: MAD Lions

Organizace MAD Lions oznámila v úterý konec své CS:GO divize. Sestava okolo mladého dánského in-game leadera Thomase „⁠TMB⁠“ Bundsbæka se tak ocitá bez domova. Oznámení přitom přichazí pouze tři měsíce poté, co tým osvěžil sestavu příchodem Michała „⁠MICHU⁠“ Müllera a Viktora „sdy⁠“ Orudzheva.

Organizace působila na poli Counter-Strike už od roku 2017, kdy v jejich řadách hrály sestavy z Pyrenejského poloostrova. V roce 2019 přišla fúze s americkou organizací Splyce a s sní spojené velké investice do CS sekce. MAD Lions tak podepsali dánskou sestavou okolo nechvalně proslaveného Nicolaie „⁠HUNDEN⁠“ Petersena, který svůj tým dovedl až do světové top 15 a zařadil se mezi širší špičku.

Po jeho přesunu na pozici kouče a následném přestupu do Heroic šly výkony MAD Lions dolů, což vedlo k tomu, že se organizace rozhodla skončit s dánským týmem a vydat se mezinárodní cestou, jejíž hlavním cílem měla být výchova talentů. Narozdíl od ENCE, kteří se vydali stejnou cestou, však španělská organizace žádné úspěchy nezískala. Kromě špatných výkonů by však důvodem pro konec v CS:GO mohly být podle serveru Dexerto také finanční potíže. Organizace totiž během roku 2021 zaznamenala ztráty ve výši více než 15 milionů dolarů.

Po dlouhé době soutežení jsme se rozhodli rozloučit s naší CS:GO divizí, stejně jako s naší současnou sestavou. Hráče jsme dali na přestupovou listinu a budeme s nimi pracovat na tom, aby našli nový domov. Děkujeme všem hráčům a zaměstnancům, kteří to táhli s námi.

Organizace spadající do americké skupiny OverActive Media Group stála také u vzniku dnes už neexistující ligy FLASHPOINT, do které zainvestovala 2 miliony dolarů. Svým koncem v CS:GO tak napodobuje řadu dalších velkých organizací. Už dříve přestaly CSko podporovat například Cloud9, Envy, c0ntact, Gen.G nebo FPX, tedy organizace, které rovněž zakládaly FLASHPOINT. Na konci roku 2020 k podobnému kroku přistoupil také tým 100 Thieves.

Následující hráči, kteří se měli zúčastnit také uzavřené kvalifikace do 3. sezony REPUBLEAGUE, se ocitají na přestupové listině:

 Dánsko Thomas „⁠TMB⁠“ Bundsbæk
 Litva Justinas „⁠jL⁠“ Lekavicius
 Dánsko Johannes „⁠b0RUP⁠“ Borup
 Polsko Michał „⁠MICHU⁠“ Müller
 Ukrajina Viktor „⁠sdy⁠“ Orudzhev
 Ukrajina Volodymyr „⁠Woro2k⁠“ Veletniuk

Štítky: MAD Lions
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.