Přejít k hlavnímu obsahu

Přestupová bomba před Majorem! Cloud9 se vrací do CS:GO podpisem hráčů Gambit

24. 4. 2022 | 14:14 Counter-Strike 2 Přestup
Slavná americká organizace Cloud9 se po roce neaktivity vrací zpět do CS:GO. Do svých řad získala třetí nejlepší tým světa, ruské Gambit.
Hráči nové sekce Cloud9
Hráči nové sekce Cloud9
Zdroj: PGL @ João Ferreira

Podpis přišel pouhé dva dny poté, co si hráči pod tagem Players zajistili místo v Legends části blížícího se PGL Antwerp Majoru. O přestupu světové trojky se přitom spekulovalo už od března, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. 

Právě ruská invaze zaznamenala velkou odezvu ve světě sportu i esportu. Organizátor ESL a následně také samotné Valve reagovali zákazem organizací napojených na osoby či firmy na sankčním seznamu Evropské unie, což postihlo ruské organizace Virtus.pro a také právě Gambit. Zatímco VP se rozhodli zareagovat útočně a označit zákaz za „cancel culture“, Gambit se sankcím postavili čelem a začali hledat své sekci nový domov.

Ten tak momentálně nafany a spol. našli ve slavné americké organizaci Cloud9, která se proslavila hlavně vítězstvím domácího Majoru v Bostonu v roce 2018.  Od té doby však nedokázala navázat na tento úspěch. Během let se v týmu protočilo velké množství hráčů, mezi kterými nechyběl ani Martin „STYKO“ Styk nebo legendární Švéd Robin „flusha“ Rönnquist.

Posledním pokusem byl drahý a neúspěšný projekt HenryhoG, ve kterém působilo současné duo z fnatic Alexander „ALEX“ McMeekin a William „mezii“ Merriman nebo Patrick „es3tag“ Hansen. 

Americká organizace se tak na víc než rok stáhla z CS:GO.  Teď se však vrací s jednou z nejúspěšnějších sestav posledních dvou let. Bývalí hráči Gambit se dostali na mapu světového CS:GO vítězstvím v Katovicích v pandemickém roce 2021, během kterého se navíc na několik měsíců usadili na pozici světové jedničky. Po návratu na LAN se výkony týmu mírně propadly, přesto zůstává mezi nejužší světovou špičkou. 

Cloud9 se s novou sestavou poprvé představí na nadcházejícím PGL Antwerp Majoru, který začíná už 9. května.  Modrý dres budou oblékat tito hráči:

 Rusko Vladislav „⁠nafany⁠“ Gorshkov
 Rusko Dmitry „⁠sh1ro⁠“ Sokolov
 Rusko Sergey „⁠Ax1Le⁠“ Rykhtorov
 Rusko Timofey „⁠interz⁠“ Yakushin
 Kazachstán Abay „⁠HObbit⁠“ Khasenov

 Rusko Konstantin „⁠groove⁠“ Pikiner (coach)

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.