Přejít k hlavnímu obsahu

Obsazení belgického Majoru je kompletní. Češi a Slováci budou chybět

25. 4. 2022 | 15:00 Counter-Strike 2 Turnaj
Kvalifikace na PGL Major v Antverpách jsou u konce a my tak známe kompletní složení největšího turnaje letošního jara. RMR kvalifikace přinesly řadu překvapení i zklamání a přepsaly historii řady zemí. Vrcholný turnaj bohužel nebude mít CZ/SK zastoupení.
SHOCK na PGL RMR
SHOCK na PGL RMR
Zdroj: Se svolením PGL @João Ferreira

Už 9. května odstartuje PGL Major Antverpy. Ten tradičně přinese zápolení 24 týmů z celého světa, které se utkají o milion dolarů, ale hlavně o nejprestižnější titul ve světě CS:GO.

Čeští fanoušci sledovali především cestu liberecké organizace SINNERS. Té se ale bohužel nakonec na PGL Major nepodařilo postoupit. SINNERS bojovali jako lvi, byli dokonce pouhá dvě kola od vysněného postupu. Nepodařilo se.

Kdo se představí v Belgii 

První se podíváme na týmy, které si vybojovaly pozici Legend, a začnou tak rovnou v top 16 fázi turnaje. Až na jednu výjimku je tvoří evropské celky. Tou výjimkou je brazilský tým FURIA, který naprosto dominantně prošel americkou kvalifikací a získal jediný neevropský Legends slot, který navíc sám pro svůj region vybojoval ve Stockholmu.

Evropský superregion byl rozdělen rovnou na dva turnaje. V tom prvním z nich si i přes zaváhání vybojovali Legends slot FaZe a NAVI. Nedostali jej ale zadarmo, druhý jmenovaný tým totiž v prvním zápase o postup nestačil na Heroic, světová jednička zase padla proti BIG. Němci se tak vrací na Major po třech letech, a to rovnou mezi legendami.

Druhý turnaj nabídl pouze tři místa v Legends fázi. Jedno z nich podle očekávání vybojoval tým Players, tedy bývalá sestava sankcemi postihnuté organizace Gambit. Ani jedno z těchto jmen však v Belgii nevidíme. Po vybojovaném postupu bylo oznámeno, že nafany a spol. podepsali s americkou organizací Cloud9.

Bez prohry prošli turnajem také Copenhagen Flames, kteří tak potvrdili, že hlavně na LAN patří mezi nejlepší týmy světa. Poslední místo v Legends fázi získali Ninjas in Pyjamas, ti v decideru porazili ENCE.

Týmy v Legends fázi PGL Antwerp Majoru

Řada týmů ze světové špičky však zaváhala a začne jen v Challengers fázi. Těmi jsou třeba G2 Esport, ENCE, Astralis, ruští Outsiders nebo francouzsko-dánští Vitality.

Postoupilo i několik týmů, od kterých se to před kvalifikací moc nečekalo. Ten největší příběh napsal kosovsko-albánský tým Bad News Eagles, který to z internetových kaváren dotáhl až na Major. K postupu jim dokonce na Twitteru pogratuloval kosovský premiér Albin Kurti.

Slaví také Eternal Fire. Ti se stali druhým tureckým týmem, který se probojoval na CS:GO Major. Stejně jako v Bostonu v roce 2018, i tady je hlavním tahounem Ismailcan „XANTARES“ Dörtkardeş. V Antverpách se představí také ruské celky Spirit a forZe.

Z amerických týmů nechybí Liquid a Complexity, dva v současnosti nejlepší celky ze Států a zároveň jediní severoameričtí zástupci na Majoru. V zástupu brazilských týmů rozhodly zkušenosti. Na Majoru nebude chybět Gabriel „FalleN“ Toledo a jeho projekt Imperial. Postup si vybojoval také tým MIBR, slavná značka se tak po třech letech vrací na Major.

Největší příběh amerického RMR přinesl tým 9z. Ten totiž začal dvěma prohrami a pro postup musel vyhrát pět BO3 zápasů v řadě. A přesně to se mu podařilo, když si během své cesty poradil s týmy jako Evil Geniuses, 00 Nation nebo paiN. Je to tak poprvé v historii, co se na Majoru představí hráči z Argentiny, Chile a Uruguaye, což ocenilo i hlavní město Argentiny Buenos Aires, které nechalo nasvítit monument v barvách týmu.

A historický postup slaví také Mongolsko, které dosud mělo v historii pouze jediného hráče. Teď bude mít rovnou celý tým, IHC totiž prošli asijským RMR bez ztráty jediné mapy. Druhým postupujícím se stala dlouhodobá australská jednička Renegades. Překvapivě naopak budou chybět TyLoo.

Týmy v Challengers části PGL Antwerp Major

Několik favoritů se však na Major vůbec nedostalo. Mezi ta největší jména, která na RMR vyhořela, patří Entropiq, MOUZ a fnatic. Do kvalifikací vstupovali jako 14., 15. a 16. týmy světa. Podobný neúspěch si připsali OG nebo francouzští HEET. Poprvé v historii se tak na Majoru nepředstaví francouzsky hovořící tým. Přepsat českou historii letos nedokázali SINNERS. A vrátit Polsko na Major mohli Anonymo, kteří stejně jako čeští konkurenti prohráli až v posledním postupovém zápase.

Řada předních týmů se naopak ani neprobojovala do RMR. Mezi ty patří španělští Movistar Riders, bulharští SKADE, dánští ECSTATIC nebo šampioni z Tipsport CS:GO Bratislava, tým Apeks.

PGL Antwerp Major odstartuje 9. května svou Challengers fází, vítěze se dozvíme 22. května. Play-off se odehraje v antverpské Sportpeleis, které je s kapacitou téměř 24 000 diváků největší lokalitou v historii CS:GO Majorů. Kompletní rozpis, výsledky a statistiky z turnaje naleznete v našem Zápasovníku

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.