Přejít k hlavnímu obsahu

Nejrychlejší finále v dějinách TFT? Vypadá to, že Čína je stále o krok napřed

2. 5. 2022 | 07:55 Teamfight Tactics Reportáž
Třídenní mistrovství světa v Teamfight Tactics je u konce, 7 milionů korun je rozdáno. Favorité z čínského regionu potvrdili, proč jsou považováni za naprosté mistry v této hře.
Trofej pro šampiona v TFT
Trofej pro šampiona v TFT
Zdroj: Riot Games

V počátcích šampionátu šlo především o konzistenci, protože hráči byli hodnoceni za umístění body, jejichž součet rozhodoval o postupu do sobotního a následně nedělního finálového klání. První část turnaje ovládl čínský hráč Kuangluan i přes to, že ani jeden zápas nevyhrál. Ze 32 nejlepších hráčů setu Gizmos & Gatgets se polovina rozloučila už v pátek, včetně většiny evropských reprezentantů.

Den dva měl naprosto stejná pravidla a na jeho konci jsme měli znát všechny finalisty celého mistrovství. Tentokrát to byl Liluo, další čínský reprezentant, který s přehledem dominoval celému sobotnímu dění. Evropský region bohužel nedokázal do nejlepší osmičky protlačit jediného zástupce. Nejlépe z nich dopadl Zbrojson  z Polska, který ukončil šampionát na jedenácté pozici.

 Finálové lobby bylo okořeněno změnou formátu. Takzvaný šachmat spočíval v tom, že jakmile hráč získá 18 bodů za každé umístění, musí vyhrát alespoň jeden zápas. Pokud se tak stane, soutěž končí a vítěz bude korunován jako Gizmos & Gadgets šampion! Čínští hráči zase předvedli, proč zbytek TFT světa vzhlíží právě k nim a proč jsou to čínské servery, kde se rodí každá meta. Stačila pouze 3 kola a oba dva Číňané překonali osmnáctibodovou hranici, přičemž pokaždé vyhrál jeden z nich.

Vypadalo to, že si to  LiLuo LiuLi rozdají přímo mezi sebou, ale šanci na comeback měli v podstatě všichni, dokud někdo z nich nevyhraje aspoň 1 zápas. Skoro v celé soutěži převládala kompozice obsahující postavu Sivir, která dominovala téměř každému klání. LiLuo se ale ve čtvrtém kole rozhodl pro sestavu z Bodyguardů, která je velmi obtížná na složení, ale naopak ohromně efektivní proti výše zmíněné kompozici. Sám vývojář Stephen „Mortdog“ Mortimer ji považuje za v podstatě „neporazitelnou“.

V rozhodujícím duelu nedal LiLuo korejskému soupeři jedinou šanci a s naprostým přehledem tím předčasně ukončil celé mistrovství světa. Jeho kolega LiuLi se díky dvěma předchozím výhrám umístil na druhé pozici a stupně vítězů uzavřel korejský šampion DDUDU.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.