Přejít k hlavnímu obsahu

Axolotlové v Čechách trpí. Na vině je počítačová hra Minecraft!

26. 5. 2022 | 13:59 Lifestyle
Sociální sítě i videohry určují současné trendy. Populární hra Minecraft přispěla k tomu, že se v Čechách výrazně zvýšila poptávka po axolotlech. Není se co divit, jistý šarm jim upřít nelze. Bohužel se ale nadšenci do akvaristiky často zapomenou s typickou péčí o tato zvířátka seznámit, a ta v důsledku toho trpí.
Axolotlové v Čechách trpí - na vině je Minecraft!
Axolotlové v Čechách trpí - na vině je Minecraft!
Zdroj: Pixabay

Kdo z nás by alespoň jednou v životě nezatoužil po tom vlastnit skutečného draka? Tuto možnost, tedy alespoň částečně, poskytuje tzv. vodní dráček, axolotl mexický. Kvůli oblíbené hře Minecraft, kde je jednou z postav, a také vlivu sociálních sítí, jeho obliba a poptávka po něm výrazně stoupla, a to taky v naší domovině.

Bohužel péče o ně není nijak snadná, budoucí majitelé si často pořádně vše neprostudují a axolotlové pak musí na veterinu, v horším případě nepřežijí. Důležité jsou životní podmínky, jako je teplota a čistota vody, chlazení nebo správné krmení, ať už jde o to, jak často nebo čím. 

Pro ty, kdo o trochu podivném, ale roztomilém zvířátku slyší poprvé, ho rádi představíme. Jak už jméno napovídá, axolotl pochází z mexických jezer. Ten v přírodě má většinou obyčejnou černou nebo šedou barvu, v zajetí ale může mít různé barevné variace. Dorůstá velikosti mezi 25 až 30 cm a  společníka vám může dělat až po dlouhých 20 let.

Axolotlové jsou již i v Minecraftu
Axolotlové jsou již i v Minecraftu
Zdroj: Mojang

To, že sociální sítě určují trendy, není nijak překvapivé a dá se pochopit, proč noví majitelé po axolotlech touží. Koneckonců kdo by nechtěl vlastnit roztomilého vodního dráčka? Na trochu vážnější notu, ať se mladší i starší nadšenci nechají klidně inspirovat svou oblíbenou videohrou nebo tiktokerem, neměli by ale opomíjet, že jejich dráček je narozdíl od toho minecraftového skutečný. Stejně jako my tak může mít hlad, cítit bolest nebo v nevyhovujících podmínkách strádat. Před pořízením každého mazlíčka je proto důležité si řádně prostudovat, co pro svůj život vyžaduje, abyste mohli se svým zvířecím kamarádem strávit co nejdelší dobu a zařídit mu co možná nejlepší životní podmínky.