Přejít k hlavnímu obsahu

Fotbalový stadion, nebo nehraju. Hráči i fanoušci chtějí brazilský Major ve větší aréně

26. 5. 2022 | 19:45 Counter-Strike 2 Turnaj
V úterý oznámilo ESL podzimní Major, kterým bude dlouho odkládané IEM Rio. Fanouškům ani hráčům se však nelíbí hala, ve které se má hrát, a volají po přesunu.
Maracanã Stadium in Rio de Janeiro (RJ), Brazil
Maracanã Stadium in Rio de Janeiro (RJ), Brazil
Zdroj: Wikimedia Commons

Když ESL konečně oznámilo chystaný Major v brazilském Riu de Jaineiru, celá CS:GO komunita se začala radovat. Mnoho fanoušků i hráčů očekává ten největší turnaj v historii, alespoň co se týče atmosféry. V Brazílii je totiž jedna z největších komunit na celém světě a podobně, jak je fotbal národním sportem, tak CSko je národní hrou.

Není tak překvapením, že se vstupenky vyprodaly za méně než hodinu. A právě to je terčem největší kritiky proti turnaji. IEM Rio se má totiž uskutečnit v Jeunesse Areně, která má kapacitu pro více než 18 000 návštěvníků, což pro turnaj takového formátu rozhodně není mnoho. Pro srovnání, finálový den posledního PGL Majoru v Belgii, tedy v zemi, kde Counter-Strike nemá ani zdaleka podobnou popularitu, sledovalo z arény více než 20 000 lidí.

Komunita i hráči tak volají po přesunu na některý z brazilských fotbalových stadionů, které patří mezi největší na světě. Na sociálních sítích se ozval například nejlepší hráč světa Oleksandr „s1mple“ Kostyliev, který na Twitteru prohlásil, že pokud se nebude hrát na stadionu, tak na Major nepojede, k podpoře se přidala například také organizace Heroic. Nejhlasitější však byla samotná brazilská komunita. Přesun navrhla ikona tamní scény a dvojnásobný Major šampion Gabriel „FalleN“ Toledo, legenda CS 1.6 Renato „nak“ Nakano, hvězda týmu FURIA Kaike „KSCERATO“ Cerato, nebo organizace Imperial a MIBR a spousta dalších.

Nejvíce se volá po přesunu na stadion Maracana (na úvodní fotce). Vůbec největší otevřené sportoviště v Jižní Americe má po své poslední přestavbě v roce 2013 kapacitu pro téměř 80 000 diváků, přičemž brazilští fanoušci ani zdaleka nepochybují o tom, že by se stadion s přehledem vyprodal. O tom svědčí i Twitter, kde momentálně frčí hashtag #MajorNoMaracana.

Na sociálních sítích ale projevily zájem o pořádání také samotné stadiony. Přihlásil se například čtyřicetitisícový Allianz Parque v Sao Paulu, podobnou kapacitu má také Estádio Athletico Paranaense v Curitibě, které rovnou ukázalo, že by zvládlo zastřešit stage. O Major na fotbalovém stadionu je zkrátka obrovský zájem. Je však otázkou, zda na něj ESL zareaguje, nebo zůstane u menší sportovní haly.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.