Přejít k hlavnímu obsahu

Poklona od legendy. Nezvládl bych to, vzkazuje Shaq esportovcům

28. 5. 2022 | 11:41 Gaming
Že esport není profesionálním sportem? Legenda v basketballu na to má jiný názor. Shaq tvrdí, že esportoví hráči jsou na stejné úrovni, jako atleti ve sportu.
Shaquille v soutěži od ELEAGUE.
Shaquille v soutěži od ELEAGUE.
Zdroj: ELEAGUE

Čím dál víc lidí uznává esport jako skutečný, nefalšovaný sport. Ve společnosti ale stále převládá názor, že profesionální hraní je jen sezení u počítače/konzole a braní obrovských peněz. Námahu, podlomené zdraví a psychiku za tím lidé nevidí. Tedy, většina. Profesionální hráč basketballu a americká legenda, Shaquille O’Neal, na to má jiný názor.

Já vás (profi hráče) uznávám jako atlety. Chci vám pogratuloval, jsem na vás fakt pyšný,
řekl Shaq v rozhovoru.

Shaq byl hostem ve Full Squad Gaming od Jakea Luckyho. Ten se ptal čtyřnásobného vítěze NBA na jeho postoj k profesionálním esport hráčům. A jeho odpověď byla velmi pozitivní, protože věří, že by profesionální hráči měli být uznáni za atlety a sportovce.

Přirovnal to ke své show Shaw vs, kde si v celkem deseti epizodách zval sportovce. Když si pozval profesionálního plavce Michaela Phelpse a porovnal svůj výkon s jeho, jednalo se prý o  „nevětší blbost, co kdy dělal“. Michaela použil jako přirovnání toho, že sportování není jen o namakaném tělu, ale z podstatné části o psychice. Podle Shaqa je jen necelých 15 procent o fyzičce. Zbytek je v hlavě. 

Jako podobné přirovnal NFL a NBA, kde mají hráči jen omezenou dobu, po kterou mohou hrát, aby to utáhli. To samé platí v esportu.

Shaquille O´Neal je jedním z lidí, kteří se o esport zajímají už delší dobu. V roce 2016 investoval do NRG Esports, účastnil se také Street Fighter 5 Invitational Celebrity Showdown od ELEAGUE. Je tak skvělé, že i profesionální sportovci se starají o své nepřímé kolegy z esportu.

Štítky: ELEAGUE
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.