Přejít k hlavnímu obsahu

Hraní mi pomohlo vyrovnat se se svým hendikepem, říká Patrik Turánský

14. 6. 2022 | 07:00 PR článek
I když nemá jednu ruku, žádný problém pro něj není kosit jednoho soupeře za druhým. O tom, jak je efektivní a jak zábavný při tom dokáže být, svědčí víc než 40 tisíc sledujících, které má na streamovací platformě Twitch. A právě streamování a gaming mu pomohly, aby se vyrovnal se svým hendikepem.
Na platformě Twitch má Patrik 40 tisíc sledujících
Na platformě Twitch má Patrik 40 tisíc sledujících
Zdroj: Microsoft

Patrik se bez jedné ruky už narodil a pro rodiče to byl tehdy naprostý šok. „Když jsem se na to zpětně ptal mamky, říkala mi, že to s tátou prvně nesli fakt těžce, vůbec tehdy nechápali, jak se to může stát,“ vypráví. Protože nikdy nic jiného nezažil, a protože je pravák, levá ruka Patrikovi nikdy moc nechyběla. Co mu ale vadilo, že není stejný jako ostatní. I kvůli tomu si prošel na základní škole šikanou. „Děti jsou děti. Jak je někdo jiný, přicházejí posměšky a občas i útoky. Základka pro mě byla dost těžká,“ vzpomíná na nelehké počátky školní docházky mladý muž. Vše se nakonec zlepšilo na střední škole, kdy v sobě našel sílu ohradit se a kdy postupně útoky ustaly.

 

Ve světě her nikdo neřeší, že máte jednu ruku, říká Patrik
Ve světě her nikdo neřeší, že máte jednu ruku, říká Patrik
: Microsoft

Ve světě her nikdo neřeší, jestli máte jednu ruku

Od školních starostí utíkal Patrik do světa her. I proto, že tu nikdo neřešil, jestli má někdo pár kilo navíc nebo třeba právě jednu ruku. „Začal jsem hrát, když jsem byl prcek. Hned v první třídě mi táta přinesl první konzoli, nosil mi ale i různé kazetové hry,“ vzpomíná. Hraní her pak formovalo i jeho dětské sny. „Nikdy jsem nechtěl být třeba politik nebo kosmonaut, vždycky jsem toužil po tom hrát hry,“ usmívá se Patrik. A sen si už pár let nato splnil. Když začal streamovat, bavily ho hlavně hry jako League of Legends a World of Warcraft. Teď ho nejvíc baví single playery pro jednoho hráče. „Top je pro mě teď Zaklínač III a miluji i God of War,“ říká.

Nedá dopustit na adaptivní gamepad od Microsoftu

V práci ani v soukromí ho podle svých slov hendikep příliš nelimituje. Na klávesnici dokáže bleskurychle psát pouhými čtyřmi prsty, a proto nevyužívá ani převod mluveného slova do textu. Co se ale hraní počítačových her týče, tam nedá dopustit na gamepad od Microsoftu a před nedávnem si vyzkoušel také adaptivní ovladač od Xbox, který ho naprosto nadchnul. 

Kromě hraní počítačových her se Patrik věnuje také podpoře lidí se specifickými potřebami. Před časem se zúčastnil charitativního streamu Konta bariéry, kde pomáhal vybírat prostředky na bionickou ruku pro mladého sportovce. Vlastní charitativní akci, kde chce vybrat peníze pro děti s postižením, plánuje na konec tohoto roku. 

Adaptivní ovladač Xbox je vytvořen pro hráče s různými typy omezení
Adaptivní ovladač Xbox je vytvořen pro hráče s různými typy omezení
: Microsoft

Windows 11 hází pomocné laso hendikepovaným

V mezičase se Patrik zapojil do nového projektu společnosti Microsoft. Nejnovější verze jejího operačního systému Windows 11 nabízí vedle mnohem přístupnějšího prostředí celou řadu usnadnění pro osoby se sluchovým, zdravotním či kognitivním hendikepem. V partnerství s Alza.cz navíc běží v termínu 13. - 26. června speciální akce, kdy za každý zakoupený notebook s Windows 11 věnuje Microsoft 150 Kč neziskové organizaci EDA, která pomáhá rodinám dětí se specifickými potřebami zvládat složité životní situace. Více o kampani i technologiích, které pomáhají, najdete na stránkách Alza.cz na tomto odkazu.

Hraní her nepřináší Patrikovi jenom radost a odreagování, před časem mu pomohlo i se sebevědomím. „Když jsem začal streamovat, rok a půl nikdo nevěděl, že nemám ruku. Tehdy jsem se za to styděl. Pak jsem to ale přestal řešit, lidi to přijali a mně to pomohlo se sebevědomím,“ říká.  směje se na závěr Patrik Turánský.

Jak pomáhají technologie lidem s hendikepem bude téma speciálního livestreamu na facebookovém kanálu Alza.cz
Jak pomáhají technologie lidem s hendikepem bude téma speciálního livestreamu na facebookovém kanálu Alza.cz
: Microsoft
Štítky: Microsoft
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).