Přejít k hlavnímu obsahu

Chceme budovat vztah mezi rodiči a hráči, říká pořadatel esport kempu

5. 7. 2022 | 14:00 League of Legends Gaming
Inside Games jsou známým esportovým týmem v České republice. Jejich zakladatel, Vojtěch Klapuch, se kromě týmu věnuje několika dalším aktivitám. Jednou z nich je i kemp pro příznivce League of Legends, který tento rok pořádá poprvé. Jaké jsou ohlasy hráčů a co plánuje dál?
Takto vypadá první esportový kemp v ČR
Takto vypadá první esportový kemp v ČR
Zdroj: Inside Games - se souhlasem

Pokud jsem viděl správně, esport camp se zaměřením na LoL je první tábor, který pořádáte, je to tak?

Je to první esportový tábor, který je specificky zaměřený na jednu hru. Tou hrou je League of Legends. Protože LoL je velice populární a má hodně velkou světovou kompetitivní základnu. Ta základna roste i v České republice, máme tu prvoligové i druholigové týmy s některými amatérskými hráči. Kemp by měl pomoci hráčům, kteří začínají a chtějí se posunout dál. Zjistí, co obnáší trénink profesionálních lig.

Odkud jste čerpali inspiraci?

Inspiraci jsme nečerpali nikde v podobném projektu. Čerpali jsme z toho, co jsme zjistili naší spoluprací v Inside Games s mládeží. Zjistili jsme, že chybí informace a návyky mládeže. Řekli jsme si, co bychom mohli udělat proto, abychom budovali znalosti? Uděláme kemp, který bude jako příměstský tábor primárně pro lidi z Prahy. Mohu ale říct, že máme kluky z Jeseníku. Vytvořili jsme koncept, který během pěti dnů pomůže hráčům pochopit hru, jak nebýt toxický, a tak.

Na kempu můžeme nalézt Lukáše „Stealshot“ Hlavatého. Kdo další tam bude?

Celý kemp si povede Lukáš „Stealshot“ Hlavatý, což je náš bývalý prvoligový trenér. Dokáže individuálně připravovat hráče. Lukáš si účastníky vezme na začátku a bude jim dávat znalosti a návyky. Aktuálně tam budu mít já přednášku na téma ergoterapie a zajímá nás práce rodičů a hráče. Jak rodiče vnímají, že hrají, že jsou tady u nás a jak to mají doma nastavené. Do budoucna to chceme pojmout, aby tam byla nějaká známá osobnost, která bude lákadlem.

Doporučujete, aby na tábor jeli hráči s divizí vyšší, než Gold IV. Je jasné, že úroveň znalostí se liší. Co vás k tomu doopravdy vedlo?

Chtěli jsme to udělat tak, aby si z toho hráč se základními znalostmi odnesl co nejvíce. Pokud ví, co je lane management, což kluci na úrovni Gold by měli vědět, teorie jim nebude cizí. Je tam dost individuálních sezení, kdy se trenér hráči věnuje půl až tři čtvrtě hodiny a dává mu základní znalosti, aby se mohl zlepšovat. Nikdo z Goldu se nám ale nepřihlásil. Přihlásili se hráči z platiny, diamondu až z masteru na Westu. Poměrně vysoké ranky, které ví, že couching využijí.

Tohle je obecný camp. Hráči se naučí znalosti hry, nebo to, jak funguje role junglera. Plánujete do budoucna i něco specializovaného? Třeba turnus pro hráče středové linky s Márou Brázdou alias Humanoidem?

Je to trochu specializované. Probírají se složitá témata, jak pracovat ve stresu, jak se učit posilovat znalosti a skill. Věci, které se učí naše týmy. Dáváme hráčům podrobnější znalosti. Je tam i hodně obecné části, kdy se snažíme pracovat na obecné úrovni. Pokud někdo zná hru, ale něco jiného ho trápí, kouč analyzuje jeho chyby a pomůže. Pokud by kemp byl na jednu linku, nebude to tak obsáhlé, aby to zaplnilo celý týden. Pořád je LoL týmová hra. Je potřeba chápat všechny linky a koncept hry.

Při hraní se nesmí zapomínat na fyzičku
Při hraní se nesmí zapomínat na fyzičku
Zdroj: Inside Games - se souhlasem

Během jaké doby jste své kapacity naplnili? Má česká mládež zájem o tábor věnovaný League of Legends?

S táborem jsme přišli začátkem května, což bylo později, než jsme chtěli. Naplnila se nám jen určitá část kapacity a s blížícími se prázdninami zaplnění nebylo tak velké. Začínaly prázdniny. Kdybychom měli lepší termín, zájem by byl větší. Je to něco nového pro komunitu, něco takového tu nebylo. Po prvním turnusu vychytáme nějaké mouchy. Zájem snad poroste, plánujeme nějaké workshopy.

Je možné, že vy jako Inside Games uvidíte, že někdo hraje tak úžasně, že ho budete chtít do svého týmu?

U přihlášených je pár kluků, kteří vyčnívají a mají vysoký rank. Věříme tomu, že během týdne se nám podaří je nějak zapojit a dát jim šanci v budoucnu. Je to pro nás zajímavá možnost poznání nových hráčů. Pokud někdo bude hrát bombově, dáme mu další šanci.

Co další sekce? Chcete zavést třeba i Brawl Stars kemp?

Určitě. Komunita v esportu je poměrně velká, například Brawl Stars se nabízí. Spíš bychom přemýšleli nad workshopy, které by pomohly hráčům si najít tým. Jsou to témata, která máme rozpracované. Chceme se na podzim zaměřit na téma rodiče a hráči. Pro rodiče a jejich hráče, aby pochopili, jak funguje esport. Co znamená, když mu někdo gankne pokojíček během oficiálního zápasu, a tak dále.

Co plánujete dál?

Plánujeme spoustu aktivit s Magenta Experience Center. Toto místo je pro takové věci jako stvořené. Aby se zde mohla setkávat gamingová komunita, abychom komunity propojovaly. Práce se školami, turnaji a rodiči. Chceme udělat příští rok další kempy.

Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.