Přejít k hlavnímu obsahu

Je mobilní hraní stále hraní? Dignitas si to nemyslí, schytali posměch

7. 7. 2022 | 08:31 Zajímavost
Mobilní hraní v posledních letech roste na popularitě. Vzhledem k tomu jsou ty nejoblíbenější herní tituly často přenášeny na mobily. Riot Games nedávno zdvojnásobil počet hráčůtím, že spustil Wild Rift. Argument, že mobilní hráči nejsou skuteční hráči, mezi některými herními komunitami ale přetrval a zdá se, že organizace Dignitas se k tomuto táboru přidala.
Je mobilní hraní stále hraní?
Je mobilní hraní stále hraní?
Zdroj: Medium

Michael „ODEE“ Odell založil esportový tým Dignitas v roce 2003. Dosáhl značného úspěchu, když si odvezl domů 18 mistrovských trofejí v esportu, a je nejvíce uznáván ve hrách jako Counter-Strike, League of Legends a Rocket League. Nicméně poté, co twitterový účet Dignitas sdílel fotografii dvou vojáků označených jako „PC hráči“ a „konzolisté“, jak si potřásají rukou s popiskem „ souhlasí s tím, že mobilní hraní není hraním“, věci nabraly rychlý spád.

Netrvalo dlouho a tweet od renomované esportové organizace se rozšířil po komunitách mobilních her. Ve skutečnosti to přitáhlo pozornost některých špičkových profesionálů v oblasti mobilního esportu. Luke „Ferg“ Fergie, irský tvůrce obsahu a spoluzakladatel Tribe Gaming, odpověděl: „Za posledních 5 let jsem vyhrál více turnajů než celá vaše organizace dohromady. To nejdůležitější, co se vám v tomto desetiletí stalo, byl tento poměr. Alexandre „Sonho“ Luis Mostovoi, profesionální hráč Apex Legends Mobile pro TSM dodal: „Nepamatuji si, že bych se ptal + mobilní hráči jsou skuteční hráči + nejjednodušší poměr mého života, který si budu pamatovat desítky let.“

Dignitas evidentně nedokázala udržet plamenomet v rukou a byla nakonec nucena Tweet odstranit. Kromě toho organizace milostivě přijala označení „klauni“ prostřednictvím memu pro jejich předchozí tweet. Mnoho lidí, včetně Dignitas, nabylo v důsledku tohoto sporu pocit, že mobilní hráči jsou skutečnými hráči.

Vůbec nejsledovanější esportový event je právě ten mobilní. Finále Free Fire World Series 2021 v Singapuru sledovalo 5 414 953 diváků. Velké oblibě se těší třeba i nedávno vydaný Apex Legends Mobile nebo PUBG Mobile, jehož světový šampionát bude mít vysněný prize pool téměř 100 milionů korun. O to zajímavější to je s  faktem, že minulý rok dosahovala tatáž soutěž odměn vy výši skoro 150 milionů korun. Probíhá také tuzemská akce MČR v mobilních hrách, která má za sebou úspěšnou polovinu sezóny. Jaký je váš názor na mobilní hraní?

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.