Přejít k hlavnímu obsahu

PREVIEW: Kdo ovládne IEM Cologne? NAVI a FaZe jako favorité, překvapí outsideři?

14. 7. 2022 | 18:21 Counter-Strike 2 Preview
Lanxess Arena je připravena na nával fanoušků Counter-Strike: Global Offensive. IEM Cologne míří do play-off, šest nejlepších týmů uplynulého průběhu turnaje si to rozdá o jednu z nejcennějších trofejí v esportu a jeden milion dolarů k tomu. V sázce je hodně. Kdo bude v neděli slavit?
Trofej pro vítěze IEM Cologne
Trofej pro vítěze IEM Cologne
Zdroj: ESL | Helena Kristiansson (s povolením)

FaZe vs. NAVI, finále snů

Dva nejlepší mančafty roku 2022 mají jisté místo v semifinále. Během základních skupin kralovaly a bez ztráty kytičky prošly mezi top 4 IEM Cologne.

FaZe proti Natus Vincere. Tak by mělo vypadat finále německé soutěže před natřískanou Lanxess Arenou. Souboj světové jedničky proti světové dvojce slibuje Counter-Strike nejvyšší kvality. Nic lepšího už střílečka z dílny Valve nabídnout nemůže.

Když se na jednom serveru potkají jména jako Aleksandr „s1mple“ Kostyliev, Robin „ropz“ Kool, Denis „electroNic“ Sharipov a Russel „Twistzz“ Van Dulken, jde o záruku kvality a luxusních clutchů, flicků a playů.

Souboj o titul mezi FaZe a NAVI však nebude chtít dopustit hned čtveřice vyzyvatelů.

Aleksandr "s1mple" Kostyliev
Aleksandr "s1mple" Kostyliev
: ESL | Helena Kristiansson (s povolením)

Zmrtvýchvstání MOUZ a Liquid

Nedařilo se jim. Poslední měsíce nebyly pro týmy MOUZ a Liquid nikterak úspěšné, ambice zůstaly nenaplněné. Na IEM Cologne to ale funguje, jak má.

Evropská sestava pod hlavičkou organizace MOUZ se zlepšila na všech frontách. Komunikace, strategie i individuální výkony jednotlivých střelců. To vše v Německu funguje a MOUZ sklízí ovoce. Do play-off jdou v roli černého koně a potenciálního trápitele favoritů. 

O možná ještě větší překvapení se postaral mančaft Liquid. Tým před turnajem hledal pátého, který zalepí díru zející po Richardu „shox“ Papillonovi. Lepidlem a jedním z hlavních strůjců současného úspěchu Liquid se stal Mareks „YEKINDAR“ Gaļinskis.

Lotyšská hvězda schytává chválu ze všech stran. „YEKINDAR pomohl Eligovi nejen, co se týče jeho pozměněné role,“ komentuje pro HLTV.org prozatím krátkodobou akvizici trenér Damian „daps“ Steele. „V týmu je jako stand-in a už nyní převzal částečně otěže. Kluky hodně naučí, já sám se od něj učím,“ pochvaluje si nový kouč Liquid svého svěřence pro IEM Cologne.

Na Liquid i MOUZ ale čeká ještě a čtvrtfinále a v něm dvojice silných mančaftů - Movistar Riders a Astralis.

Show Movistar Riders a návrat clutch ministra

Další čtvrtfinalisté budou v boji o postup do nejlepší čtyřky mírnými favority.

Movistar Riders předvádí od Play-In stage parádní výkony. Dvakrát si vyšlápli na Vitality, jednou si bez větších problémů poradili s G2. Až Natus Vincere zastavili po třech mapách rozjetou mašinu v modrém. Hráč proti Movistar Riders není nic jednoduchého.

Španělé se totiž rozhodně nedrží zpět, patří mezi nejagresivnější týmy soutěže. Alejandro „⁠mopo⁠z“ Fernández-Quejo Cano vede podle HLTV.org statistiky IEM Cologne v opening killech. Celý tým na CT straně hraje aktivně a drtí konkurenci. Tou další budou Liquid.

Astralis prožívají podobně jako další čtvrtfinalisté povedený turnaj a menší obrození. K tradičně silnému Benjaminu „blameF“ Bremerovi se přidal Kristian „k0nfig“ Wienecke a konečně nezaostává ani Andreas „Xyp9x“ Højsleth.

Pokud budou Dánové pokračovat v podobně kvalitní týmový hře, budou mít MOUZ s postupem obří problémy.

Co uvidíš na PLAYzone?

Česko-slovenským vysíláním na streamu PLAYzone IEM Cologne vás budou provázet známá jména.

Během vyřazovacích bojů nebudou chybět nebudou Tomáš „sTORM“ Svoboda, Michal „Mishek“ Kabele, Jakub „Koty“ Kotajny a Ondřej „Lelek“ Kvarda.

Živě budou diváci moci sledovat kompletní play-off.

Česko-slovenské vysílání IEM Cologne
Česko-slovenské vysílání IEM Cologne
: PLAYzone
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).