Přejít k hlavnímu obsahu

Riot Games je pod palbou za sexismus. Zaměstnankyně popisuje prostředí ve firmě

24. 7. 2022 | 21:38 Kauza
Diskriminace žen a sexismus obecně nejsou bohužel ve videoherním průmyslu ničím novým. Sociálními sítěmi nyní rezonuje zpráva o zaměstnankyni ze společnosti Riot Games, která na svém soukromém profilu sdílela fotografii v bikinách. HR oddělení ji následně napomenulo a přimělo ji, aby fotografii smazala. Vývojářka se o situaci podělila prostřednictvím Twitteru a dodala, že její mužští kolegové se s ničím podobným nesetkávají, ba naopak.
Společnost Riot Games je pod palbou za sexismus, zaměstnankyně dostala napomenutí za fotky na svém soukromém účtu
Společnost Riot Games je pod palbou za sexismus, zaměstnankyně dostala napomenutí za fotky na svém soukromém účtu
Zdroj: Riot Games

Několik současných i bývalých zaměstnanců Riot Games obvinilo společnost z potrestání zaměstnankyň za to, že na svých sociálních sítích zveřejnily fotografie v plavkách. Dotyčné fotografie musely být odstraněny. To je už samo o sobě nespravedlivé, situace jde ale ještě dál. Riot Games má mít údajně pravidla, která mají bránit vývojářkám, aby si stěžovaly na své mužské kolegy, kteří nosí trička, na nichž se vyjímají modelky v bikinách. 

O zprávu se jako první podělila softwarová inženýrka pro Valorant s přezdívkou SNazerine na svém Twitteru, pod nímž se přidalo několik dalších zaměstnanců, kteří se dělili o podobné zkušenosti.  

„Pokud jste žena u Riotu a zveřejníte fotku v plavkách, budete mít problém s HR a budete to muset smazat. Ale pak půjdete do kanceláře, kde se prochází chlápci v tričkách, na nichž se vyjímají modelky v bikinách, a existují pravidla, která vám zakazují si právě na tohle stěžovat,“ napsala SNazerine. 

Mnozí poukazují na pokrytectví, kterým tento případ zavání. Riot Games pravidelně prodává skiny ženských postav v plavkách a dobře na nich vydělává, ale má nutit své zaměstnankyně, aby podobné fotografie z vlastních účtů na sociálních sítích odstraňovaly. Pro některé možná není zpráva až tak překvapivá, ostatně pro Riot to není poprvé, co je obviněn z diskriminace svých zaměstnankyň a nespravedlivého zacházení. Společnost byla zažalována právě kvůli diskriminaci a obtěžování a zavázala se zaplatit částku ve výši  100 milionů dolarů, což nyní předběžně schválil kalifornský soud

SNazerine sdílela update, že ji měla oslovit HR manažerka, aby se za ní stavila a že udělá, co bude v jejích silách, aby jí pomohla, takže situace možná není beznadějná. Bohužel Riot Games není jedinou videoherní společností, která čelí problémům kvůli diskriminaci a sexismu, a přestože ženy postupně ve videoherním průmyslu nachází své místo, je stále důležité proti podobným případům bojovat. 

Zdroj: The Gamer
Štítky: Riot Games, sexismus