Přejít k hlavnímu obsahu

Zelená zeď padla! Druhým finalistou Masters je evropský celek FunPlus Phoenix

24. 7. 2022 | 10:35 VALORANT Reportáž
V Kodani se odehrála první ultimátní BO5. Na jedné straně byla nejúspěšnější organizace tohoto roku OpTic Gaming, na té druhé evropská senzace v podobě FPX. Oba týmy už před diváky ve Fóru jednou vykročily, takže už si živé prostředí trošku osahaly. Do grandfinálového klání se ale podařilo dostat fénixům!
Kyrylo „ANGE1“ Karasov
Kyrylo „ANGE1“ Karasov
Zdroj: VCT

Na minulém VALORANT Masters v Reykjavíku jsme měli podobný scénář. Severoamerická jednička se probojovala ze skupin a před grandfinálovým zápasem v play-off jednou zaškobrtla. Nicméně druhou šanci si už nenechala proklouznout mezi prsty a dokonce celou soutěž vyhrála. Tentokrát jí ale v cestě za zopakováním historie a obhajobou titulu stála rozjetá sestava FPX, o které už teď můžeme říci, že má nejlepší formu, jakou kdy měla. Rivalita mezi Severní Amerikou a Evropou byla do té doby v jasný prospěch našeho kontinentu (8-1), přesto diváci věřili v opak.

Split byl jedinou mapou, kterou předešlý den Kyrylo „ANGE1“ Karasov a jeho kolegové prohráli, a proto si jej OpTic vybrali jako zahajovací mapu. Po pár kolech ale zjistili, že tak jednoduché to nebude, ať už měli připraveno cokoliv. První dvě kola sice padly do jejich rukou, ale to bylo vše. Před diváky je Andrey „Shao“ Kiprsky poháněný naprosto jinou energií a hned jak zachránil své spoluhráče poprvé, tak mu to oplatili téměř perfektní hrou, která je dovedla k vedení.

Druhá mapa už byla vyrovnanější. Kolo po kole se oba mančafty mezi sebou rvaly, ale závěr opět lépe zvládla evropská sestava. Vedení 2:0 nebylo pro obhájce titulu ale úplně nemožné dohnat. Museli však získat další tři mapy v kuse a za tímto cílem vykročili správně. Ve chvíli, kdy jej spoluhráči nejvíce potřebovali, předváděl Austin „crashies“ Roberts jeden z nejlepších výkonů své kariéry a odvrátil tak pád Green Wall minimálně o jednu mapu. Clutche od Shaa tentokrát nestačily.

Jestli ale OpTic připravovali comeback na Fracture, tak si měli lépe prozkoumat soupeře. Fénixové byli pokaždé o krok napřed a ujali se masivního vedení, které obhájce titulu docela vyvedlo z komfortní zóny. O pár minut později však evropské fanoušky rozjásal poslední výstřel ze zbraně, jehož nositelem byl MVP dne Shao, který den ode dne ukazuje lepší výkon. Jeden z favoritů na trofej se těsně před finišem loučí, ale nás čeká naprosto úžasná grand-finálové bitva! FunPlus Phoenix v neděli o světový titul vyzvou Paper Rex.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.