Přejít k hlavnímu obsahu

Dovolená pro hvězdu SINNERS? Termíny kvalifikace na Major jsou proti

25. 7. 2022 | 12:33 Counter-Strike 2 Turnaj
Pořadatel druhého letošního Majoru, ESL, oznámil termíny regionálních Open kvalifikací. Ty začínají ihned po konci letní přestávky, což se okamžitě setkalo s negativními reakcemi nejen od známých osobností esportového světa, ale například také od SINNERS. Kvůli nastoleným harmonogramům totiž budou hráčské pauzy podstatně kratší, než by bylo zdrávo.
Dotáhne to David „forsyy“ Bílý až na ESL Rio Major?
Dotáhne to David „forsyy“ Bílý až na ESL Rio Major?
Zdroj: koláž PLAYzone / ESL

Asociace profesionálních hráčů Counter-Strike již několikátým rokem s dostatečným předstihem oznamuje letní přestávku. Termíny pro letošní roky, které byly komunikovány se všemi předními organizátory minimálně na Tier 1 scéně, byly oznámeny již loni v prosinci. Zdálo by se tak, že všichni si mohli letošní rok naplánovat dokonale. Pauza započala 18. července a zakončena bude o necelý měsíc později.

Světový kolotoč se rozjede jen o 5 dní později, kdy se rozehrají podzimní skupiny BLAST Premier. Je naprosto zřejmé, že se na nic nečeká a termíny se dodržují striktně. Důležité je však pro kontext zmínit, že se jedná o turnajovou přestávku, nikoliv hráčskou – i když celý koncept vznikl právě proto, aby si hráči odpočinuli a zabraňovalo se jejich vyhoření. Pokud jsou ale jasně dané termíny, tak se tomu volno dá přizpůsobit.

Problém však vzniká tehdy, když se věci oznamují na poslední chvíli. A právě přesně to se nyní stalo u Open kvalifikací na nadcházející Rio Major. Organizátoři z ESL totiž oznámili data teprve 22. července, tedy ve chvíli, kdy už je turnajová přestávka v běhu a všichni mají léto naplánované. Pokud někdo počítal s tím, že se jej první turnaje po přestávce netýkají, může si přestávku prodloužit. RMR ale nyní všechno mění.

Kvalifikace totiž odstartují hned následující den po konci přestávky a týmy musejí zkrátit svůj oddych klidně o polovinu, aby stihly co ideálněji naladit formu. Major je vrcholem všeho snažení a kdo začíná v otevřené části, pro toho je druhá polovina srpna jednou ze dvou nejdůležitějších částí roku. Jelikož se jedná o opakující se problém, není divu, že negativní reakce hráčů, například od SINNERS, na sebe nenechaly dlouho čekat.

Na názor jsme se zeptali slovenského profesionálního hráče Martina „STYKO“ Styka, který s obměněnou sestavou Apeks rovněž začne v Open kvalifikacích, ale navíc je členem boardu zmíněné asociace CSPPA:

„Každý rok rovnaký ‚problém‘. Už drvivá väčšina teamov pochopila, že aj keď tournament break končí 14. augusta, tak začnú trénovať cca týždeň pred koncom. Tak sme to urobili aj my a veľa ďalších, pretože vieme, že prvý turnaj môže prísť práve 15. augusta. Bohužiaľ tento rok je to akurát Open Qualifier na Major. Problém nie je ten, že to začína hneď po players break, problém je, že to dali vedieť až takto neskoro. Ideálne by bolo, aby boli turnaje, Closed a Open Qualifiers oznámené aspoň mesiac vopred. O to sa budeme usilovať do budúcna, aj keď pri dátumoch od Valve je to ťažšie, ako keby to bol nejaký čisto ESL turnaj.“

Nezbývá než věřit, že hněv a zrušené dovolené o to více zažehnou motory a čeští a slovenští zástupci se představí ve větší formě, než kdy předtím. Pro SINNERS by v případě úspěchu v otevřených bojích šlo o třetí RMR turnaj v řadě – a jak se říká, do třetice všeho dobrého.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.