Přejít k hlavnímu obsahu

Zlatá pětka domácí scény. Představujeme nejlepší hráče historie

2. 8. 2022 | 08:10 Hearthstone Žebříček
Hearthstone má v Čechách i na Slovensku dlouhou tradici. V tomto článku představíme pětici těch nejlepších hráčů, kteří se během své kariéry zapsali do historie nejen domácí, ale i světové scény.
Global Games 2017 - 3 zlatí medailisté z dnešního žebříčku.
Global Games 2017 - 3 zlatí medailisté z dnešního žebříčku.
Zdroj: Blizzard Entertainment

1. místo

Na pozici historicky nejúspěšnějšího CZ/SK hráče nenajdeme nikoho jiného, než českou legendu Jaromíra „Jarlu“ Vyskočila, který nejen že si hraním vydělal už téměř 5 milion korun a letos pojede na mistrovství světa vylepšit svou stříbrnou medaili z roku 2020, ale zároveň jako jediný hráč na světě drží hned dva tituly šampiona Vodafone MČR. Dokončí letos hattrick? Na to se můžete přijít podívat už 6. a 7. srpna na náš Twitch kanál, kde bude probíhat Vodafone Midseason. Během něj se šestnáctka nejlepších popere kromě peněžní odměny 10 000 Kč i o první 2 vstupenky na Vodafone MČR! Nakonec, jaký je názor naší jedničky na zbytek lokální scény? Má některý z hráčů potenciál dosáhnout podobných úspěchů?

Dosáhnout podobných úspěchů, jako se povedlo například mně, není úplně jednoduché. Mně samotnému zabralo dostat se na Worlds několik let snažení a velký počet zklamání, než to konečně vyšlo. Nicméně CZ/SK Hearthstonová scéna má určitě plno talentovaných a kvalitních hráčů a třeba Jožo, Matty, Pardub, Faeli, Norwis nebo i další hráči mají potenciál se dobře umisťovat na Masters Tourech a z nich se dostat třeba na vysněný seasonals turnaj a poté na již zmíněné Worlds,
říká o zbytku lokální scény Jaromír „Jarla“ Vyskočil.

2. místo

Zajímavostí je, že hned za Jarlou nalezneme hráče, jehož většina peněžních výher paradoxně nepochází z Hearthstone, ale z jeho papírového předchůdce Magic: The Gathering. Tím je samozřejmě Stanislav „StanCifka“ Cifka, který ačkoliv se přímo na naší scéně moc často nepohyboval, tak naši vlajku vzorně reprezentoval v zahraničí. Právě on byl taky jednou z hlavních postav Global Games 2017, ze kterých český tým přivezl zlato. V jeho životopise pak nalezneme i takové úspěchy jako výhra Dreamhacku, bedna z CN vs. EU a první místo z hvězdami napěchovaného turnaje jen pro pozvané StarLadder StarSeries. Hraním Hearthstone si přišel na částku 1 615 000 korun českých. Jak by svou kariéru popsal vlastními slovy a existuje šance, že se na poli HS ještě někdy objeví?

HS jsem hrál v letech 2014-2018. Působil jsem ve 3 profesionálních týmech z USA - Luminosity, Misfits, Omnislash. HS byl vrchol moji Esport kariéry, rád vzpomínám na výhru na turnaji Starladder v Kyjevě a na Global Games. V roce 2018 jsem byl světová jednička podle ratingu na Gosugamers. Od roku 2019 jsem už nejsem v HS vůbec aktivní a věnuji se jiným činnostem (2019 - 2022 mám profi smlouvu v MTG, zároveň od roku 2020 obchoduji na burze, čímž trávím většinu času). Šance na comeback jsou poměrně malé, ale člověk nikdy neví,
popisuje Stanislav „StanCifka“ Cifka svou kariéru.

3. místo

Na bronzové pozici nalezneme známého rodáka ze severních Čech Oldřicha „Faeli“ Mahdala, který byl za svou kariéru jednou z nejvýraznějších osobností lokální scény. Vždyť mezi lety 2015 - 2021 vynechal pouze jediný ročník Hearthstone MČR! Největšího úspěchu se poté dočkal v roce 2019, kdy si na tomto prestižním turnaji došel pro první místo. Na mezinárodní scéně se sice titulu nikdy nedočkal, ale to neznamená, že bychom se za něj měli stydět. Ba naopak! Pyšnit se může dvěma druhými a dvěma top4 umístěními na turnajích série HCT 2018. Se všemi ostatními úspěchy si tak hraním přišel na pěknou částku 1 240 000 korun. Svou Hearthstone kariéru aktuálně přerušil, ale stále ho můžete potkat na bojišti TFT: Teamfight Tactics. Jak vztah k Heartstone popisuje svými slovy?

HS pro mě ze začátku byla jen horší náhražka za karetní WoW a skoro až omylem se stalo, že jsem si v této hře vybudoval mnoholetou kariéru. Jako hlavní přínos zpětně vidím možnost cestovat po světě a reprezentovat sebe, týmy i celou ČR na zajímavých akcích, proto taky má současná neaktivita při absenci LAN eventů,
odpovídá Oldřich „Faeli“ Mahdal.

4. místo

Bramborovou medaili si z našeho žebříčku odnáší Mikuláš „Pokrovac“ Dio. Ten byl ve své době jedním z nejmladších hráčů na scéně a svůj potenciál využil skutečně na maximum. Za svou kariéru vystřídal hned několik herních titulů, ale nikde se nezapsal tak výrazně, jako na boardu Hearthstone. Byl členem zlatého týmu z Global games, umístil se v nejlepší čtyřce na Europe Winter Championship 2016 a připsal i spoustu dalších menších úspěchů, které mu všechny dohromady vynesly více než 1 140 000 korun a to už je slušné kapesné na někoho, kdo svou profi kariéru zahájil už na základní škole. Jak na svou kariéru vzpomíná?

HS je na mojí cestě velmi zasádní. Otevřel mi možnost věnovat se esportu profesionálně a postavil základy pro všechny další hry a aktivity, kterým jsem se věnoval. Byla to hra, ve který to pro mě všechno začalo, takže na ní mám jenom hezký vzpomínky,
říká o své kariéře Mikuláš "pokrovac" Dio.

5. místo

Kompletní pětici nám pak uzavírá Matyáš „Matty“ Kalužný, který navzdory tomu, že svůj první úspěch zaznamenal již v roce 2016, kdy se mohl pyšnit titulem mistra republiky, většinu svých finančních úspěchů zapsal na konto až v posledních dvou letech. Většinou se jednalo o jednotlivé turnaje série Masters Tour, ale mohli jsme ho vidět i ve finále turnaje Red Bull M.E.O. Season 2 World Finals, ze kterého si odnesl krásné druhé místo. Celkem si tato stálice hraním přišla na bezmála 700 000 Kč. Co pro něj vlastně působení na Hearthstone scéně znamená?

Hearthstone je pro mě už asi 8 let jedna z mála konstant. Navíc jsem díky němu potkal spoustu lidí a podíval se různě po světě. Takže jsem rozhodně rád, že jsem se k němu dostal a doufám, že CZ/SK komunita a Hearthstone celkově ještě dlouho vydrží,
odpovídá Matyáš „Matty“ Kalužný.

Souboje nových nadějných karetních hvězd můžete sledovat už během tohoto víkendu v rámci Vodafone Midseason. Začínáme v sobotu 6.8. skupinovou fází, v neděli pak pokračujeme výběrem toho nejlepšího z domácí scény. Ve hře je 10 000 korun a pořádná porce MČR bodů.  Turnajem vás provede komentátorská čtverka ve složení Ondřej „Skeri“ Škeřík, Matěj „Tecik“ Šturma, Michal „RybkaPipka“ Rybák a Bobo, kterého můžete znát třeba jako kuchaře z naší Vodafone PLAYzone Areny.

Partneři turnaje
Partneři turnaje
Zdroj: PLAYzone
Veleneúspěšný rekreační progamer, jehož splněným snem je psaní článků sám o sobě. Ve volném čase ho najdete zalezlého u dětské karetní hry, na Riftu, nebo bájném ostrově zvaném Catan.