Přejít k hlavnímu obsahu

Superstar v ENTERPRISE. H4rn je první skutečnou zahraniční hvězdou na CZ/SK scéně

1. 9. 2022 | 10:37 Counter-Strike 2 Zajímavost
Regionální týmy se zahraničním zastoupením a komunikací v angličtině je trend nejen v esportu, který se dostal už i na česko-slovenskou scénu. V minulosti se v tuzemských turnajích představila celá řada cizinců, až ENTERPRISE ale dokázali zlanařit skutečnou hvězdu. Právě tohle by měla být ta cesta, pokud se na ní některý z domácích týmů rozhodne vsadit.
Deyvid „h4rn“ Benchev
Deyvid „h4rn“ Benchev
Zdroj: ENTERPRISE esports

K přivedení zahraničních hráčů na lokální scénu existují tři hlavní důvody. Možnost ulovit velkou hvězdu a kolem ní postavit kádr, nalézt vhodný doplněk sestavy, který na domácí scéně není dostupný či je na vykoupení příliš drahý, nebo změnit komunikační jazyk, aby čeští a slovenští hráči byli ve hře z hlediska komunikace efektivnější. V případě ENTERPRISE to vypadá, že se podařilo spojit všechny tři tyto cesty.

Když na začátku roku prodali Davida „forsyy“ Bílého za v té době rekordní částku, asi nikdo si nedokázal představit, že brzy naleznou adekvátní náhradu. Nešlo sice o první pokus, ale trefa do černého skutečně přišla. Deyvid „h4rn“ Benchev proslul v bulharských týmech FATE Esports a Fiend, už v té době byl fanouškům SINNERS moc dobře známý. Díky jeho příchodu se ENTERPRISE nadále drží mezi špičkou.

Z výčtu statistik lze vypíchnout fakt, že od května se jen čtyřikrát na HLTV.org stalo, že by 22letý Bulhar nebyl jedním ze dvou nejlepších hráčů týmu! Ačkoliv si vybírá slabší chvilky (jako včera, kdy raději hrál s brokovnicí), je skutečným tahounem. Průměrně má HLTV rating 1.23, ani proti soupeřům z vyšších pater žebříčku se nevytrácí. Po příchodu Tomáše „system“ Zemka mají EP v sestavě pět střelců schopných rozhodovat zápasy – a i tak mezi nimi vyčnívá jejich sniper. Važme si chvil, dokud jej CZ/SK scéna neomrzí.

V domácích ligách jsme se již ukázala řada zahraničních hráčů, kteří ale povětšinou spadali do průměru. Jejich krátkodobá působení tak byla spíše kritizována, protože zabírali místo lokálním talentů. Doposud se ani jeden cizinec nepředstavil na finále MČR, což se ale letos určitě změní. ENTERPRISE si své koně našli, ačkoliv se v létě šuškalo o tom, že h4rn chce z EP pryč, a o mezinárodní osu se opírají také Entropiq Prague.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.